Γιατί ο πύραυλος Falcon Heavy δεν είναι η μεγαλύτερη έκπληξη του Έλον Μασκ

Γιατί ο πύραυλος Falcon Heavy δεν είναι η μεγαλύτερη έκπληξη του Έλον Μασκ

Τα επόμενα βήματα της Space X και οι στόχοι του Έλον Μασκ.

Ο Έλον Μασκ διανύει μία από τις καλύτερες στιγμές της καριέρας του.

Εκτός από την εκτόξευση του ισχρυτότερου πυραύλου στον κόσμο, ο οποίος αυτή τη στιγμή κατευθύνεται πέρα από τον ‘Αρη που ήταν ο αρχικός στόχος, προς τη ζώνη των αστεροειδών ανάμεσα στον γειτονικό πλανήτη και στον Δία, ανακοίνωσε ότι η διαστημική του εταιρεία, η Space X θα προχωρήσει στην κατασκευή ενός ακόμη μεγαλύτερου και ισχυρότερου πυραύλου ο οποίος ανάμεσα στα άλλα θα μπορεί να μεταφέρει ανθρώπους στο Διάστημα.

«Το Falcon Heavy είναι ένα μεγάλο project», είπε, «αλλά η SpaceX χρειάζεται έναν πυραύλο πολύ μεγαλύτερο από αυτό».

Σημειώνεται πως η ιδέα τη SpaceX για τη μεταφορά των ανθρώπων στον Άρη έχει εξελιχθεί με τα χρόνια.

Ο πύραυλος αυτός έχει ονομαστεί BFR (Big Falcon Rocket) αν και τα στελέχη της Space X του έχουν δώσει το… απρεπές προσωνύμιο Big Fucking Rocket. Όπως και με τον Falcon Heavy έτσι και με τον BFR στόχος είναι να επιτυγχάνεται μια ασφαλής και γρήγορη μεταφορά στο Διάστημα ενώ παράλληλα θα μειώνεται δραστικά και το κόστος.

Τα χαρακτηριστικά του

Ο BFR θα έχει ύψος περίπου 115 μέτρων και πλάτος περίπου δέκα μέτρων και θα μπορεί να μεταφέρει κάθε είδους φορτία, να εκτοξεύει δορυφόρους, να συνδέει τη Γη με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μεταφέροντας εξοπλισμό και πληρώματα και φυσικά να ταξιδεύει σε άλλους πλανήτες και δορυφόρους του ηλιακού μας συστήματος. Με αυτόν τον πύραυλο ο Μασκ θέλει να μεταφέρει ανθρώπους αρχικά στην Σελήνη για να δημιουργηθεί εκεί μια βάση και στην συνέχεια στον Αρη όπου ο Αμερικανός μεγιστάνας και οραματιστής θέλει να δημιουργήσει μια μεγάλη αποικία. Το σκάφος που θα μεταφέρει το BFR θα διαθέτει ανάμεσα στα άλλα 40 καμπίνες χωρητικότητας 5-6 ατόμων η κάθε εξ αυτών.

«Η πετυχημένη εκτόξευση του Falcon Heavy με κάνει να νιώθω σίγουρος ότι ο BFR μπορεί να εκτοξευτεί με επιτυχία. Το τεχνικό μας επιτελείο θα στραφεί τώρα στην κατασκευή του BFR. Πιστεύουμε ότι η κατασκευή του θα έχει ολοκληρωθεί το 2019 και το 2020 θα ξεκινήσουν οι πρώτες δοκιμαστικές του πτήσεις» δήλωσε στα ΜΜΕ ο Ελον Μασκ.

Η SpaceX – και η διαστημική κοινότητα εν γένει – είναι εμφανώς χαλαρή με τις προθεσμίες που θέτει. Όταν το Falcon Heavy ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το 2011, ο Μασκ είχε δηλώσει ότι θα μπορούσε να πετάξει μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Τελικά του πήρε περίπου επτά.

Και η Space X έχει ακόμα μία εκκρεμότητα προτού ξεκινήσει τις εργασίες με το BFR.

Η εταιρεια αναπτύσσει ένα διαστημόπλοιο το οποίο θα επιτρέπει στους ανθρώπους να τίθενται σε τροχιά- κάτι που αποτελεί νεωτερισμό για την εταιρεία. Το διαστημόπλοιο ονομάζεται Crew Dragon και η NASA σχεδιάζει να το χρησιμοποιήσει για να μεταφέρει αστροναύτες από και προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν διέθεταν ένα διαστημόπλοιο ικανό να στείλει ανθρώπους σε τροχιά, αφού το πρόγραμμα διαστημικής λεωφορείου της NASA αποσύρθηκε το 2011. Έκτοτε, ο οργανισμός βασίστηκε σε ρωσικά διαστημόπλοια.

Το 2014, η NASA στράφηκε προς τον ιδιωτικό τομέα για βοήθεια, αναθέτοντας συμβάσεις στη SpaceX και τη Boeing – αξίας συνολικά 6,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων – για την ανάπτυξη συστημάτων μεταφοράς αστροναυτών, με στόχο να σταματήσει η εξάρτησή της από τη Ρωσία το 2017.

Προφανώς, αυτό δεν συνέβη. Τόσο η SpaceX όσο και η Boeing αντιμετώπισαν καθυστερήσεις.

Αλλά ο Μασκ δήλωσε την Τρίτη ότι σχεδιάζει να πετύχει τον τελευταίο στόχο της NASA και να ξεκινήσει τη μεταφορά των αστροναυτών μέσω του Dragon μέχρι τον Δεκέμβριο.

«Έτσι, για την ώρα, όλα τα φώτα έχουν στραφεί στην ανάπτυξη του Crew Dragon», δήλωσε ο Μασκ, «αυτός είναι ο στόχος μας».