Γιατί ο πληθωρισμός θα μπορούσε να τερματίσει την ανακωχή εντός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Γιατί ο πληθωρισμός θα μπορούσε να τερματίσει την ανακωχή εντός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
epa08464900 European Central Bank (ECB) President Christine Lagarde speaks during a press conference following the meeting of the Governing Council of the European Central Bank in Frankfurt am Main, Germany, 23 January 2020 (reissued 04 June 2020). The ECB on 04 June 2020 announced it's monetary policy decision and said the 'pandemic emergency purchase programme (PEPP) will be increased by 600 billion euro to a total of 1,350 billion euro, as a part of stimulus efforts to strenghten the eurozone economy'. EPA/ARMANDO BABANI *** Local Caption *** 55797626 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πώς η τακτική α λα Fed με την εκτύπωση χρημάτων μπορεί να φέρει «αναστάτωση» στην ΕΚΤ.

του Christiaan Hetzner

Εάν υπάρχει ένα σημείο εστίασης για τους επενδυτές από τη συνεδρίαση για τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας της Πέμπτης, αυτό είναι η ενδεχόμενη αλλαγή στην πρόβλεψη για τον πληθωρισμό το 2023.

Αν και το ενδεχόμενο μπορεί να φαίνεται μακρινό στο μέλλον, έχει άμεση σχέση με τις αγορές σήμερα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η τράπεζα, με επικεφαλής την Κριστίν Λαγκάρντ ως πρόεδρός της, έχει τονίσει επανειλημμένα ότι θα αρχίσει να σφίγγει τα ηνία μόνο όταν οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές αρχίσουν να επηρεάζουν «σταθερά» τον πληθωρισμό προς τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%, και όχι απλά «δυναμικά», όπως συμβαίνει ήδη.

Οποιαδήποτε σημαντική πίεση στις τιμές για ολόκληρο τον ορίζοντα υπολογισμού της τράπεζας θα έθετε σε κίνδυνο την τρέχουσα ανακωχή μεταξύ των μελών της τράπεζας, που σε μεγάλο βαθμό εντοπίζεται στο χάσμα μεταξύ Βορρά-Νότου της ηπείρου.

«Βγαίνουμε από μια περίοδο αποπληθωριστικών πιέσεων που δικαιολογούσαν την υπερβολικά χαλαρή στάση της τράπεζας», λέει ο οικονομολόγος της Helaba, Ulf Krauss, στο Fortune. «Ωστόσο, αυτό είναι που φοβάται η ΕΚΤ: Είτε πρόκειται για τα αρνητικά επιτόκια που επιβάλλονται στις καταθέσεις, τις αγορές περιουσιακών στοιχείων ή τους διαγωνισμούς για ρευστότητα, έχει αναπτύξει μια σειρά μέσων που δεν μπορούν απλώς να αναστραφούν χωρίς συνέπειες».

Η πραγματικά περιοριστική πολιτική δεν υπήρξε στο λεξιλόγιο της ΕΚΤ από τότε που αύξησε τα επιτόκια αναφοράς τον Ιούλιο του 2011. Ο προκάτοχος της Λαγκάρντ και σημερινός επικεφαλής της τεχνοκρατικής κυβέρνησης της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, κατάφερε να ολοκληρώσει ολόκληρη την οκταετή θητεία του χωρίς να αυξήσει τα επιτόκια.

Εγκαταλείποντας το δόγμα υπέρ της ευελιξίας, ο Ιταλός αναδιαμόρφωσε τον θεσμό από έναν πολέμιο του πληθωρισμού στο στυλ της γερμανικής Bundesbank σε μια πιο σύγχρονη κεντρική τράπεζα που μοιάζει με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Η προθυμία του να χρησιμοποιήσει τον ισολογισμό της ίδιας της ΕΚΤ για την αγορά χρέους και την πτώση των αποδόσεων, γνωστή ως ποσοτική χαλάρωση (QE), προκάλεσε την οργή των συναδέλφων του από το Βορρά, οι οποίοι επέκριναν την απόφαση να πλημμυρίζουν οι αγορές με δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ νέας κοπής κάθε μήνα.

Εδώ είναι που μπαίνουν στο παιχνίδι οι νέες τριμηνιαίες προβλέψεις. Αυτές οι οικονομικές εκτιμήσεις παίζουν βασικό ρόλο στην προσαρμογή της δύναμης πυρός του κύριου εργαλείου ποσοτικής χαλάρωσης.

Καθώς οι συμβατικές πολιτικές, όπως η μείωση των επιτοκίων, έχουν ήδη εξαντληθεί, το πρόγραμμα έκτακτης αγοράς εν μέσω της πανδημίας (PEPP) έχει ως αποστολή να διασφαλίσει αυτό που η ΕΚΤ θεωρεί ως «ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης» μεταξύ των αγορών χρέους και των εμπορικών δανειστών.

Τον Μάιο, το ποσό του χρέους που αγοράστηκε μέσω PEPP έφτασε τα 80,7 δισεκατομμύρια ευρώ – η μεγαλύτερη παρέμβαση στις αγορές κρατικών ομολόγων από τον περασμένο Ιούλιο. Η Λαγκάρντ και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ επέκτειναν σκόπιμα την κλίμακα για να αποθαρρύνουν τους επενδυτές να στοιχηματίσουν πρόωρα ότι η τράπεζα θα αναγκαστεί να μειώσει το πρόγραμμα αγορών κρατικών ομολόγων.

Αυτές οι αγορές βοηθούν στην αποτροπή των αποπληθωριστικών κινδύνων μεταξύ των προβληματικών οικονομιών στην Ιταλία, την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Τα γεράκια στη Βόρεια Ευρώπη θα ήθελαν να υπάρξει μείωση του μηνιαίου όγκου αγορών, τουλάχιστον πίσω στα επίπεδα των 60 δισεκατομμυρίων ευρώ από πριν από τον Μάρτιο.

Πηγή: fortune.com