Γιατί ο Σκλαβενίτης θέλει να μαγειρέψει το μεσημεριανό σου

Γιατί ο Σκλαβενίτης θέλει να μαγειρέψει το μεσημεριανό σου
Σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης , Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016. Υπεγράφη σήμερα μεταξύ της Σκλαβενίτης, των Τραπεζών και της Μαρινόπουλος, η συμφωνία των όρων του σχεδίου εξυγίανσης της τελευταίας. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η επένδυση του Σκλαβενίτη καταγράφει μια έγκαιρη αντίδραση, σε μια περίοδο όπου η αύξηση του κόστους ζωής καθιστά το value-for-money κριτήριο καθοριστικής σημασίας.

Τι κοινό έχουν ένα πιάτο φασολάκια, 250.000 μερίδες φαγητού ημερησίως και μια αλυσίδα σούπερ μάρκετ; Η απάντηση είναι τον Σκλαβενίτη.

Η συμφωνία για την εξαγορά της «Σπιτικής Κουζίνας» και η νέα μονάδα παραγωγής έτοιμου φαγητού στη Μαγούλα αποκαλύπτουν κάτι μεγαλύτερο από μια νέα επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ο Σκλαβενίτης, επιβεβαιώνει την πρόθεση εξαγοράς της αλυσίδας «Σπιτική Κουζίνα», με 25 καταστήματα στην Αττική, και ταυτόχρονα προχωρά στην κατασκευή υπερσύγχρονης μονάδας παραγωγής έτοιμων γευμάτων στη Μαγούλα.

Η εξαγορά της «Σπιτικής Κουζίνας» επιτρέπει στον Σκλαβενίτη να αποκτήσει άμεση παρουσία στην αγορά του καθημερινού μαγειρευτού φαγητού όχι ως retailer, αλλά ως operator. Το concept των καταστημάτων της «Σπιτικής Κουζίνας» (πλήρως λειτουργικά kitchen points, προσανατολισμένα στο lunch time rush) έρχεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά στο κύριο δίκτυο του ομίλου, προσθέτοντας στο προϊοντικό του portfolio το μεσημεριανό έτοιμο γεύμα, εκτός σπιτιού.

Την ίδια στιγμή, η υπό κατασκευή μονάδα στη Μαγούλα, με δυνατότητα παραγωγής 250.000 μερίδων την ημέρα, τοποθετεί τον όμιλο σε νέα θέση στην αλυσίδα αξίας αυτή του mass-scale food manufacturer. Μια λειτουργία που μέχρι σήμερα στην Ελλάδα ήταν κατακερματισμένη, και κυρίως, εστιασμένη σε B2B μοντέλα (π.χ. βιομηχανικό catering, τρόφιμα HO.RE.CA). Η δυναμικότητα που σχεδιάζεται ξεπερνά κατά πολύ την τρέχουσα ζήτηση στην αγορά εκτίμηση που φανερώνει πρόθεση επιθετικής ανάπτυξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η απόφαση του Σκλαβενίτη να επενδύσει στην κατηγορία των «heat and eat» γευμάτων συμβαδίζει με τις διεθνείς τάσεις. Σύμφωνα με την Circana, η ελληνική αγορά προϊόντων άμεσης κατανάλωσης (έτοιμα γεύματα, σαλάτες, σνακ) αυξήθηκε κατά σχεδόν 22% την τελευταία διετία, φτάνοντας τα 144 εκατ. ευρώ το 2024. Η κατανάλωση, σε όγκο, ανέρχεται πλέον σε περίπου 15 εκατ. τεμάχια ετησίως.

Στην Ευρώπη, το convenience food αποτελεί ήδη ένα από τα ισχυρότερα υπο-κανάλια της λιανικής τροφίμων. Το 2023, σχεδόν το 37% των συνολικών δαπανών σε τρόφιμα και ποτά κατευθύνθηκε σε προϊόντα έτοιμης κατανάλωσης είτε από σούπερ μάρκετ είτε από σημεία εστίασης. Πρόκειται για 328 δισ. ευρώ από τα συνολικά 888 δισ. ευρώ της ευρωπαϊκής αγοράς.

Η ελληνική αγορά, αν και πιο συντηρητική στη μετάβαση αυτή, φαίνεται πλέον να ακολουθεί το ίδιο μονοπάτι. Η επένδυση του Σκλαβενίτη καταγράφει μια έγκαιρη αντίδραση, σε μια περίοδο όπου η αύξηση του κόστους ζωής καθιστά το value-for-money κριτήριο καθοριστικής σημασίας. Το «καλό φαγητό σε προσιτή τιμή» είναι σήμερα η βασική υπόσχεση της κατηγορίας, όχι το σημείο υπεροχής της εστίασης.

Η είσοδος ενός τόσο ισχυρού παίκτη σε μια σχετικά ανώριμη αγορά προκαλεί ευθέως τις ισορροπίες. Οι fast-food αλυσίδες, αλλά και οι παραδοσιακοί caterers, θα βρεθούν αντιμέτωποι με έναν ανταγωνιστή που διαθέτει οικονομία κλίμακας, τεχνογνωσία στη λιανική διανομή και ίσως το πιο σημαντικό, εμπιστοσύνη από εκατομμύρια καταναλωτές.

Αν η επένδυση αποδώσει, θα μπορούσε να καθορίσει όχι μόνο τη δική του στρατηγική πορεία, αλλά και τη δομή ολόκληρης της ελληνικής αγοράς τροφίμων για τα επόμενα χρόνια.

Το σίγουρο είναι ότι η κίνηση δεν αφορά μόνο την επέκταση σε ένα ανερχόμενο κανάλι. Αντανακλά μια βαθύτερη αναδιάρθρωση της στρατηγικής του ομίλου από τη διανομή και πώληση τροφίμων, στην πλήρη καθετοποίηση της εμπειρίας κατανάλωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: