Γιατί ο Σόιμπλε επαναφέρει τώρα το Grexit στο τραπέζι

Γιατί ο Σόιμπλε επαναφέρει τώρα το Grexit στο τραπέζι

Τι αναφέρουν κυβερνητικές πηγές σχετικά με τις δηλώσεις που άναψαν «φωτιές» από τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ.

Οι χθεσινές δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΟΙΚ ότι η λύση για την Ελλάδα είναι η υποτίμηση του νομίσματός της, δηλαδή η έξοδος από το ευρώ…και η επιστροφή στο δικό της νόμισμα, άναψαν φωτιές, αποδεικνύοντας ότι το σχέδιο αυτό δεν έφυγε ποτέ από το μυαλό του Β. Σόιμπλε.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η τακτική του Γερμανού ΥΠΟΙΚ αποτελεί επιβεβαίωση των προειδοποιήσεων Τσίπρα ότι το Grexit δεν έφυγε ποτέ πραγματικά από το τραπέζι. Όπως δεν έφυγε και το όραμα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών για μια ευρωζώνη δύο ή τριών ταχυτήτων, με τους ισχυρούς του βορρά στον πυρήνα της και τους παρίες του νότου σε ρόλο περιφερειακών δορυφόρων.

Κυβερνητικοί κύκλοι θεωρούν κομβικό για να ανασχεθούν ξανά τα σχέδια Σόιμπλε να ολοκληρωθεί «το ταχύτερο δυνατό η αξιολόγηση» και να κλείσει κάθε συζήτηση και κάθε ενδεχόμενο περί έμμεσης έξωσης της Ελλάδας από τη Σένγκεν.

«Έπαιξε κι έχασε» έγραψε, χαρακτηριστικά, για τον Σόιμπλε στο twitter ο Δημήτρης Παπαδημούλης. Όμως τόσο στην Αθήνα όσο και στις Βρυξέλλες λίγοι είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι ο δρ Σόιμπλε θα εγκαταλείψει το παίγνιο εύκολα.

Η απάντηση του Μαξίμου στις δηλώσεις είναι:

Η μόνη παραγωγική συζήτηση, αυτή τη στιγμή, είναι για το πώς θα οδηγηθούμε σε μια ενωμένη και κοινωνική Ευρώπη. H Ελλάδα διαμορφώνει συμμαχίες προς αυτή την κατεύθυνση.