Γιατί ο Τραμπ μετονομάζει την Ημέρα των Βετεράνων σε «Ημέρα Νίκης» του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου

Γιατί ο Τραμπ μετονομάζει την Ημέρα των Βετεράνων σε «Ημέρα Νίκης» του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου
Historical reenactors dressed as soldiers from the First World War pose for photos during the Veterans Day Parade on Fifth Avenue in New York, United States, on November 11, 2024. (Photo by Gordon Donovan/NurPhoto) (Photo by Gordon Donovan / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Με εκτελεστικό διάταγμα και αναρτήσεις στη Truth Social, ο Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει την ιστορική αφήγηση των ΗΠΑ για τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους, προκαλώντας αντιδράσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Μια από τις πιο πολυσυζητημένες πολιτισμικές παρεμβάσεις του επανακάμπτοντος Ντόναλντ Τραμπ ήρθε αυτή την εβδομάδα, με την ανακοίνωση της μετονομασίας της Ημέρας των Βετεράνων σε «Ημέρα Νίκης για τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο». Ο Τραμπ ανακοίνωσε την απόφαση με ανάρτηση στην πλατφόρμα Truth Social, την οποία ελέγχει, υποστηρίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν τιμούν επαρκώς τις στρατιωτικές τους νίκες και ότι «θα αρχίσουν να το κάνουν ξανά».

Η απόφαση συνοδεύεται και από τη μετονομασία της 8ης Μαΐου — γνωστής ως Ημέρα της Νίκης στην Ευρώπη (V-E Day) — σε «Ημέρα Νίκης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», με τον Τραμπ να τονίζει πως οι ΗΠΑ «έκαναν περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα, μακράν», για τη νίκη κατά του Άξονα. Η ανακοίνωση προκαλεί πολιτικές και διπλωματικές εντάσεις, καθώς αγνοεί τον ρόλο άλλων χωρών — κυρίως της Σοβιετικής Ένωσης — στον πόλεμο, ενώ ακυρώνει δεκαετίες ιστορικής συνέχειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ημέρα των Βετεράνων καθιερώθηκε αρχικά το 1919 ως Ημέρα Ανακωχής για να τιμήσει τους Αμερικανούς που υπηρέτησαν στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και μετεξελίχθηκε στις δεκαετίες που ακολούθησαν ώστε να καλύπτει όλους τους βετεράνους. Από το 1968 είναι ομοσπονδιακή αργία και τιμά στρατιώτες από όλους τους πολέμους των ΗΠΑ, από το Βιετνάμ μέχρι το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Η κίνηση Τραμπ κινδυνεύει να «συρρικνώσει» την ιστορική διάσταση της ημέρας, μετατρέποντάς την σε εργαλείο στρατιωτικής αυτοδοξασίας. Παράλληλα, η έμφαση στο «ποιος νίκησε περισσότερο» στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ενδέχεται να φέρει ρήξεις στις σχέσεις με χώρες όπως η Ρωσία, που θρηνεί πάνω από 28 εκατομμύρια νεκρούς – στρατιώτες και πολίτες – από τη ναζιστική εισβολή στο ανατολικό μέτωπο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, επίσης, υφίσταται σιωπηρό ιστορικό παραγκωνισμό στην αφήγηση Τραμπ, καθώς οι τεράστιες απώλειες από τους γερμανικούς βομβαρδισμούς και η διαρκής αντίσταση πριν την εμπλοκή των ΗΠΑ, παραλείπονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: