Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται ξανά στις δημοσκοπήσεις

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται ξανά στις δημοσκοπήσεις

Τα στοιχεία δείχνουν ότι πολλοί απογοητευμένοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζονται στο να δώσουν τελικά μια δεύτερη ευκαιρία.

Μικρό προβάδισμα εμφανίζει στις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ, μόλις επτά μέρες πριν τις εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου.

Ενδεικτική ήταν η νέα δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, λίγο μετά το πέρας του debate, στην οποία παρότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κέρδισε περισσότερες εντυπώσεις από τον Αλέξη Τσίπρα, ένα μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων του ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφουν σπίτι τους.

Σύμφωνα με τους δημοσκόπους αυτή η τάση θα ισχύει και για τα δύο κόμματα όσο πλησιάζουν οι εκλογές.

Δείτε το σχετικό διάγραμμα:

Επίσης ως αποτέλεσμα αυτής της τάσης ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει την συσπείρωσή του, την ώρα που στη ΝΔ κινείται ήδη σε πολύ υψηλά επίπεδα. Στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση, Ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε τη δική του κατά 10% περίπου, ενώ οι αναποφάσιστοι που στις προηγούμενες εκλογές ψήφισαν το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, μειώθηκαν κατά 6%.

Τέλος ένα ακόμα στοιχείο που δείχνει να ευνοεί τον ΣΥΡΙΖΑ στη παρούσα φάση είναι ότι η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη φαίνεται να παραμένει στάσιμη ως προς τη δυναμική που αναπτύσσει.

Στη δημοσκόπηση του ΠΑΜΑΚ για τον ΣΚΑΙ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 28,5 στην πρόθεση ψήφου, με τη Ν.Δ. να συγκεντρώνει 27,5%. Τρίτο κόμμα παραμένει η Χρυσή Αυγή με 7%. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 6%, πολύ κοντά το ΠΑΣΟΚ με 5,5%, έπεται το Ποτάμι με 5% και η Ένωση Κεντρώων στο 4,5%. Η Λαϊκή Ενότητα συγκεντρώνει 3%, ενώ οι ΑΝΕΛ με 2%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος κυμαίνεται στο 8%.

Οριακή διαφορά στην πρόθεση και την εκτίμηση ψήφου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων καταγράφεται και στην τρίτη προεκλογική μέτρηση της Metron Analysis, για τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ.

Στην «εκτίμηση ψήφου», τα ποσοστά που καταγράφει η δημοσκόπηση έχουν ως εξής: ΣΥΡΙΖΑ 31,7%, ΝΔ 31,3%, Χρυσή Αυγή 6,2%, Ποτάμι 5,5%, ΚΚΕ 5,0%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 3%, ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 5,2%, Ένωση Κεντρώων 5,9%, Λαϊκή Ενότητα 3,3%, ‘Αλλο 2%.

Στην «πρόθεση ψήφου» τα ποσοστά που καταγράφει η έρευνα δείχνουν: ΣΥΡΙΖΑ 25%, ΝΔ 24,7%, Χρυσή Αυγή 4,9%, Ποτάμι 4,4%, ΚΚΕ 4,7%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,4%, ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 4,1%, Ένωση Κεντρώων 4,6%, Λαϊκή Ενότητα 2,6%, ‘Αλλο 1,5%, ‘Ακυρο-Λευκό 4,3%, Δεν θα ψηφίσουν 8,3%, Αναποφάσιστοι 7,1%, ΔΑ 1,4%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 8,5%.

Σε δημοσκόπηση της GPO για το Mega (μεταδόθηκε την Παρασκευή), στην «πρόθεση ψήφου», τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής: ΣΥΡΙΖΑ 26%, ΝΔ με 25,8%, Χρυσή Αυγή 6,5%, ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ στο 6%, ΚΚΕ στο 5,7%, Ποτάμι 4,4%, Λαϊκή Ενότητα 3,6%, Ένωση Κεντρώων 3,3%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 3%, Άλλο 1,3%, «Δεν θα ψηφίσω/λευκό -άκυρο» 4,4%, «Δεν ξέρω/δεν απαντώ» 10%.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συσπείρωση 60%, ενώ η ΝΔ 80%.