Γιατί ο Ζελένσκι “ξήλωσε” τον πρέσβη του στη Βρετανία

Γιατί ο Ζελένσκι “ξήλωσε” τον πρέσβη του στη Βρετανία
epa10592879 A handout photo made available by Ukraine's Presidential Press Service shows Ukrainian President Volodymyr Zelensky talking on the phone to the Chinese president (not pictured), Kyiv, Ukraine, 26 April 2023. Volodymyr Zelenskyy had a phone call with the President of the People's Republic of China Xi Jinping about bilateral relations, the presidential office said. Special attention was paid to the ways of possible cooperation to establish peace for Ukraine. EPA/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
O 53χρονος Βαντίμ Πριστάικο είναι ένας έμπειρος διπλωμάτης και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι καθαίρεσε σήμερα τον Βαντίμ Πριστάικο από πρεσβευτή της Ουκρανίας στην Βρετανία λίγες ημέρες μετά την δημόσια κριτική που του άσκησε ο τελευταίος.

Προεδρικό διάταγμα, το οποίο αναφέρει ότι ο Πριστάικο καθαιρέθηκε επίσης από εκπρόσωπος της Ουκρανίας στον Διεθνή Οργανισμό Ναυσιπλοΐας, δεν αναφέρει τους λόγους για την αποπομπή του.

Σε συνέντευξή του στο Sky News την περασμένη εβδομάδα ο Πριστάικο ρωτήθηκε σχετικά με σχόλια που έκανε ο απερχόμενος υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μπεν Ουάλας, υπονοώντας ότι το Κίεβο θα πρέπει να επιδείξει μεγαλύτερη ευγνωμοσύνη για τις παραλαβές όπλων από τους συμμάχους του για τον πόλεμο που του έχει κηρύξει η Ρωσία.

Ο Ζελένσκι απάντησε λέγοντας ότι η Ουκρανία ήταν ανέκαθεν ευγνώμων στην Βρετανία, έναν στενό σύμμαχό της. Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο Ουκρανός πρόεδρος είπε πως ο Ουάλας μπορεί να μας δείξει “πώς να ξυπνάμε το πρωί και να εκφράζουμε στον υπουργό την ευγνωμοσύνη μας”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερωτηθείς αν τα σχόλια του Ζελένσκι ήταν σαρκαστικά, ο Πριστάικο απάντησε στο Sky ότι ο πρόεδρος “ήταν λίγο σαρκαστικός” όταν “είπε ότι κάθε πρωί θα ξυπνάει και θα παίρνει τηλέφωνο τον Μπεν Ουάλας να τον ευχαριστήσει”.

Δεν νομίζω ότι αυτός ο σαρκασμός είναι υγιής“, είπε και πρόσθεσε ότι οι Ρώσοι “πρέπει να γνωρίζουν ότι συνεργαζόμαστε”.

Το διάταγμα του Ζελένσκι δεν αναφέρει ποιος θα αντικαταστήσει τον 53χρονο Πριστάικο, έναν έμπειρο διπλωμάτη και πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ο οποίος κατείχε αυτό το αξίωμα για μια τριετία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: