Γιατί οι διαδηλωτές στην Κίνα κρατούν λευκό χαρτί;

Γιατί οι διαδηλωτές στην Κίνα κρατούν λευκό χαρτί;
Protesters march along a street during a rally for the victims of a deadly fire as well as a protest against China's harsh Covid-19 restrictions in Beijing on November 28, 2022. - A deadly fire on November 24, 2022 in Urumqi, the capital of northwest China's Xinjiang region, has become a fresh catalyst for public anger, with many blaming Covid lockdowns for hampering rescue efforts, as hundreds of people took to the streets in China's major cities on November 27, 2022 to protest against the country's zero-Covid policy in a rare outpouring of public anger against the state. Authorities deny the claims. (Photo by Noel CELIS / AFP) Photo: AFP
Εντείνεται το κύμα δυσαρέσκειας για την πολιτική zero Covid στην Κίνα

Διογκώνεται το κύμα δυσαρέσκειας για την πολιτική μηδενικής Covid στην Κίνα, αλλά οι διαμαρτυρίες έχουν μια ιδιότυπη μορφή

Συνήθης έχει γίνει η εικόνα διαδηλωτών να κρατούν ένα κομμάτι λευκού χαρτιού. 

Το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο σύμβολο στις διαδηλώσεις «διαβάζεται» ως αναφορά στους θανάτους, την περασμένη εβδομάδα, δέκα υπαλλήλων σε εργοστάσια της πόλης Ουρούμκι στην επαρχία Σιντζιάνγκ, που λέγεται πως συνδέονται με τα lockdown τα οποία είχαν επιβληθεί.

Το λευκό χαρτί εξαπλώθηκε και σε άλλες πόλεις της Κίνας, τόσο που μια τοπική εταιρεία χαρτικών αναγκάστηκε να διαψεύσει τις φήμες ότι θα σταματήσει να πουλά χαρτί Α4 προς όφελος της εθνικής ασφάλειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα λευκά χαρτάκια είναι μια σπάνια επίδειξη διαφωνίας κατά των κινεζικών αρχών. Ποια είναι, όμως, η σημασία τους;

Είναι ένας τρόπος για τους διαδηλωτές να διαμαρτυρηθούν ενάντια στα αυστηρά lockdown αλλα και να υποστηρίξουν το αίτημα για περισσότερη δημοκρατία χωρίς να συλλαμβάνονται ή να μπλοκάρονται οι διαδικτυακές τους εικόνες. Ένα λευκό χαρτί τα λέει όλα, χωρίς να πει τίποτα.

«Οι άνθρωποι έχουν ένα κοινό μήνυμα», δήλωσε στους New York Times τη Δευτέρα ο Xiao Qiang, ερευνητής για την ελευθερία του Διαδικτύου στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ. «Ξέρουν τι θέλουν να εκφράσουν, και οι αρχές ξέρουν επίσης, οπότε οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να πουν τίποτα. Αν κρατάς ένα λευκό φύλλο, τότε όλοι ξέρουν τι εννοείς».

«Ελεύθερος άνθρωπος»

Επίσης, μια ομάδα διαδηλωτών τύπωσε την εξίσωση του Αλεξάντερ Φρίντμαν από τη Ρωσία η οποία στη δεκαετία του ’20, εξηγούσε την ανάπτυξη μιας δυναμικής εξίσωσης για το διαστελλόμενο σύμπαν. Ωστόσο, το όνομα που προκύπτει από την εξίσωση μοιάζει με τις λέξεις «Ελεύθερος άνθρωπος».

Σε μια προσπάθεια σαρκασμού των χειραγωγούμενων μέσων ενημέρωσης, στο Πεκίνο, οι διαδηλωτές απαίτησαν ειρωνικά από την κυβέρνηση «Περισσότερα lockdown» και «Να κάνουν περισσότερα τεστ Covid», ενώ στην πόλη Τζετζιάγκ, μια νεαρή γυναίκα περπάτησε στο δρόμο κρατώντας ένα λευκό χαρτί, το στόμα της καλυμμένο με μια μαύρη ταινία και τα χέρια της δεμένα με αλυσίδες.

Σημειώνεται πως λευκές πινακίδες είχαν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν στο Χονγκ Κονγκ κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας το 2020, λίγο μετά την ψήφιση ενός αμφιλεγόμενου νόμου για την εθνική ασφάλεια. Το σκεπτικό ήταν ότι, αν οι αρχές συλλάμβαναν διαδηλωτές, αυτοί θα μπορούσαν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους λέγοντας ότι ποτέ δεν υποστήριξαν κάτι ανατρεπτικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κλίμακα των τελευταίων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Κίνα είναι άνευ προηγουμένου και θυμίζει τις διαδηλώσεις στην πλατεία Τιενανμέν το 1989. Μέχρι στιγμής, οι κινεζικές αρχές δεν λειτουργούν κατασταλτικά. Ωστόσο, ορισμένα βίντεο φέρεται να δείχνουν την αστυνομία να πλησιάζει και να συλλαμβάνει ορισμένους συμμετέχοντες.