Γιατί οι ευρωπαϊκές μετοχές «τρέχουν» μπροστά από τις ΗΠΑ – Ο καταλύτης Τραμπ

Γιατί οι ευρωπαϊκές μετοχές «τρέχουν» μπροστά από τις ΗΠΑ – Ο καταλύτης Τραμπ
Paris La Defense, France. 2022/04/04. The Paris Stock Exchange ended up 0.70 percent on a day when investors were concerned about the evolving conflict in Ukraine and the threat of a recession in the United States. Illustration of the Surveillance Market hall of the Paris Stock Exchange, one of the founding markets of the pan-European Euronext project and also the home of the benchmark CAC 40 index. Photograph by Joao Luiz Bulcao / Hans Lucas.??Paris La Defense, France. 2022/04/04. La Bourse de Paris a termine en hausse de 0,70 pourcent pendant que les investisseurs etaient inquiets face a l evolution du conflit en Ukraine et la menace d une recession aux Etas-Unis. Illustration de la salle de surveillance de la Bourse de Paris, l un des marches fondateurs du projet pan-europeen Euronext et ou se negocie l indice de reference CAC 40. Photographie de Joao Luiz Bulcao / Hans Lucas. (Photo by Joao Luiz Bulcao / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Photo: AFP
Η ευρωπαϊκή χρηματιστηριακή αγορά ξεπερνά τις ΗΠΑ χάρη σε αμυντικές δαπάνες και φθηνότερες αποτιμήσεις. Ποιοι κλάδοι πρωταγωνιστούν και πώς οι δασμοί του Τραμπ μπορεί να ανατρέψουν την τάση;

Η παραδοσιακή άποψη ότι οι μετοχές είναι μια μελετημένη επένδυση με βάση την ανάπτυξη κερδών δείχνει να δοκιμάζεται, καθώς οι κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ και οι απειλές για εμπορικούς δασμούς οδηγούν αναλυτές και επενδυτές σε κινήσεις που μοιάζουν περισσότερο με τυχερό παιχνίδι. Παρά την αβεβαιότητα, η Ευρώπη καταφέρνει φέτος να ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, ακόμη κι ενώ ο Τραμπ απειλεί με δασμούς έως και 30% απέναντι στην ευρωπαϊκή πλευρά.

Η διατήρηση αυτών των κερδών, πόσο μάλλον η περαιτέρω ενίσχυσή τους, παραμένει δύσκολη υπόθεση, ωστόσο η δυναμική είναι ισχυρή. Μια έστω και μερική επίλυση πριν από την επόμενη προθεσμία της 1ης Αυγούστου θα μπορούσε να δώσει νέα ώθηση στους ευρωπαϊκούς δείκτες. Ο δείκτης Stoxx Europe 600 τυγχάνει διαπραγμάτευσης με έκπτωση 35% σε σχέση με τον S&P 500, με βάση τον δείκτη τιμής προς κέρδη για το μέλλον.

Οι επενδυτές θεωρούν ότι η άνοδος των ευρωπαϊκών μετοχών έχει περιθώριο να συνεχιστεί. Έρευνα της Bank of America δείχνει ότι η αισιοδοξία παραμένει έντονη, καθώς ο δείκτης Euro Stoxx 50 έχει καταγράψει άνοδο 9% φέτος – περίπου τρεις φορές καλύτερη επίδοση από τον S&P 500 σε όρους ευρώ. Το 41% των διαχειριστών κεφαλαίων δηλώνουν overweight σε ευρωπαϊκές μετοχές, το υψηλότερο ποσοστό εδώ και τέσσερα χρόνια, ενώ το 23% δηλώνει underweight σε αμερικανικές μετοχές.

Καθοριστικό ρόλο παίζουν συγκεκριμένα «θέματα». Σύμφωνα με αναλυτές της UBS, οι κερδισμένοι θα είναι κυρίως οι εταιρείες που επωφελούνται από την αύξηση των αμυντικών δαπανών, ενώ προειδοποιούν για προσοχή σε κλάδους όπως τα φαρμακευτικά προϊόντα, όπου οι δασμοί θα μπορούσαν να φτάσουν έως και 200%.

Ο δείκτης DAX της Γερμανίας, που περιλαμβάνει και τα μερίσματα, έχει καταγράψει τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των μεγάλων δεικτών, με 21% σε όρους ευρώ, που αντιστοιχεί σε κέρδη 35% σε δολάρια λόγω της ενίσχυσης του ευρώ κατά περίπου 13% έναντι του δολαρίου. Μεγάλες νικήτριες είναι οι εταιρείες Rheinmetall στον τομέα της άμυνας, Siemens Energy στην καθαρή ενέργεια και η SAP στον τομέα του λογισμικού.

Η δέσμευση της Γερμανίας για επενδύσεις ύψους 1 τρισ. ευρώ σε άμυνα και υποδομές θεωρείται καθοριστική για όλη την Ευρώπη. Ωστόσο, οι προσδοκίες για μελλοντικά οφέλη στηρίζονται σε μια οικονομία που μόλις βγαίνει από διετή ύφεση και φέτος δεν αναμένεται σημαντικά καλύτερη πορεία. Ενδεικτικά, ο δείκτης προσδοκιών του ινστιτούτου ZEW στη Γερμανία ανέβηκε τον Ιούλιο στις 52,7 μονάδες από 47,5. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γερμανία αντιπροσωπεύει πάνω από το ένα τέταρτο των εξαγωγών της ΕΕ προς τις ΗΠΑ και πάνω από το ήμισυ των εξαγωγών αυτοκινήτων. Στον χάλυβα οι εξαγωγές της αντιστοιχούν σχεδόν στο ένα τρίτο του συνόλου της ΕΕ, ενώ στον χαλκό ξεπερνούν το 50%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με τον αναλυτή του Bloomberg, Michael Msika, οι ευρωπαϊκές αποδόσεις δεν είναι τόσο συγκεντρωμένες όσο στις ΗΠΑ με τις «Magnificent Seven» τεχνολογικές μετοχές. Στην Ευρώπη, ο κίνδυνος συγκέντρωσης αφορά περισσότερο συγκεκριμένους κλάδους, με τις τράπεζες να συμβάλλουν στο 47% των κερδών, την αεροδιαστημική και άμυνα στο 23% και τις ασφαλιστικές στο 15%. Οι τράπεζες αποτελούν τον πιο εύκολο τρόπο για τους ξένους, κυρίως Αμερικανούς επενδυτές, να αποκτήσουν μεγάλη έκθεση στην ευρωζώνη, ενώ οι πρόσφατες εξαγορές και συγχωνεύσεις, ιδιαίτερα στην Ιταλία, ενισχύουν περαιτέρω τον κλάδο.

Αντίθετα, ο κλάδος των ειδών πολυτελείας στη Γαλλία και την Ιταλία, που παραδοσιακά διαπρέπει, δυσκολεύτηκε φέτος. Παράλληλα, αναλυτές της UBS εκτιμούν ότι ο κλάδος είναι υπερπουλημένος και προβλέπουν επιστροφή στην κανονικότητα, ενώ και η LVMH, ως ο μεγαλύτερος όμιλος του χώρου, θεωρείται πιθανός οδηγός ανάκαμψης.

Στη Βρετανία, ο δείκτης FTSE 100 έφτασε σε ιστορικό υψηλό πάνω από τις 9.000 μονάδες, ωστόσο συνολικά υστερεί έναντι της υπόλοιπης Ευρώπης, με κέρδη μικρότερα του 10% φέτος. Ο δείκτης θεωρείται αμυντικός, με πολλές εταιρείες «παλαιάς οικονομίας», τράπεζες και φαρμακοβιομηχανίες, ενώ το 75% των κερδών τους προέρχεται από το εξωτερικό, κάνοντάς τον ιδιαίτερα ευαίσθητο στις διακυμάνσεις του νομίσματος. Μεγάλες κερδισμένες είναι και εδώ οι εταιρείες άμυνας, όπως η Rolls Royce και η BAE Systems. Οι αναλυτές της Citigroup χαρακτηρίζουν τη βρετανική αγορά ως τον «αγαπημένο γεωπολιτικό αντισταθμιστικό παράγοντα», ωστόσο δεν βλέπουν ισχυρούς λόγους για γενική επένδυση στον δείκτη και προτείνουν επιλεκτικές επενδύσεις σε μετοχές που μπορεί να προσελκύσουν ενδιαφέρον εξαγορών από επενδυτικά κεφάλαια.

Η Ευρώπη έχει ξεπεράσει τις ΗΠΑ φέτος όχι μόνο λόγω της αδυναμίας του δολαρίου, αλλά και επειδή στηρίζεται επιτέλους σε συντονισμένα πακέτα αμυντικών δαπανών. Αν η τάση διαφοροποίησης από την αγορά των ΗΠΑ παγιωθεί, τότε η παραμονή σε ευρωπαϊκές μετοχές ίσως αποδειχθεί κερδοφόρα – αλλά, όπως πάντα, χρειάζεται και λίγη τύχη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg