Γιατί οι Πάπες αλλάζουν όνομα; Η ιστορία πίσω από την παράδοση αιώνων
- 01/05/2025, 17:00
- SHARE

Όταν ο Χόρχε Μπεργκόλιο επισκέφθηκε τις Ηνωμένες Πολιτείες, το ταξίδι του έγινε πρωτοσέλιδο — όπως και οι επισκέψεις του Καρόλ Βοϊτύλα και του Τζιοβάνι Μοντίνι. Αν δεν αναγνωρίζετε αυτά τα ονόματα, υπάρχει λόγος: ο Μπεργκόλιο είναι γνωστότερος ως Πάπας Φραγκίσκος, ο Βοϊτύλα μετονομάστηκε σε Πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄ και ο Μοντίνι έγινε Πάπας Παύλος ΣΤ΄.
Γιατί όμως οι καθολικοί καρδινάλιοι αλλάζουν όνομα όταν εκλέγονται Πάπες; Δεν υπάρχει αυστηρό δόγμα που να το επιβάλλει, και για αιώνες, όσοι αναλάμβαναν την ανώτατη θέση στην Καθολική Εκκλησία διατηρούσαν το βαπτιστικό τους όνομα.
Ο πρώτος που υιοθέτησε νέο όνομα ήταν ο Πάπας Ιωάννης Β΄ το 533 μ.Χ. (Υπήρχε και προηγούμενος Πάπας Ιωάννης, αλλά το βαπτιστικό του όνομα ήταν πράγματι Ιωάννης — ή Ioannes στα λατινικά). Ο Πάπας Ιωάννης Β΄, του οποίου το όνομα ήταν Μερκούριος, θεώρησε ακατάλληλο να φέρει το όνομα ενός παγανιστικού θεού όσο υπηρετούσε ως ποντίφικας. Ο Πάπας Ιωάννης Γ΄, γεννημένος Κατελίνος, ήταν ο δεύτερος Πάπας που άλλαξε όνομα, το 561.
Οι διάδοχοί τους, στη συνέχεια, επέστρεψαν κατά κύριο λόγο στην παλαιά πρακτική, μέχρι που ο Πιέτρο Κανεπανόβα εξελέγη Πάπας το 983. Δεν ήθελε να χρησιμοποιήσει το όνομα του Αγίου Πέτρου (του πρώτου Πάπα) και επέλεξε το όνομα Ιωάννης ΙΔ΄. Τον διαδέχθηκε ο Τζιοβάνι ντι Γκαλλίνα Άλμπα, που διατήρησε το βαπτιστικό του όνομα και έγινε Ιωάννης ΙΕ΄. Μετά τον θάνατό του, το 956, οι Πάπες άρχισαν να χρησιμοποιούν σταθερά ένα ψευδώνυμο, γνωστό ως παπικό όνομα (ή regnal name).
Ο τελευταίος Πάπας που χρησιμοποίησε το πραγματικό του όνομα ήταν ο Αδριανός ΣΤ΄ το 1522 (ήταν επίσης και ο τελευταίος μη Ιταλός που εξελέγη Πάπας μέχρι το 1978).
Το παπικό όνομα επιλέγεται συχνά με σκοπό. Ο Μπεργκόλιο επέλεξε το όνομα Φραγκίσκος προς τιμήν του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, προαναγγέλλοντας τη δέσμευσή του στους φτωχούς. Ο Αλμπίνο Λουτσιάνο, ακολουθώντας τα βήματα των Ιωάννη ΚΓ΄ και Παύλου ΣΤ΄, ονόμασε τον εαυτό του Ιωάννη Παύλο. Πέθανε μετά από μόνο 33 ημέρες παποσύνης. Ο Βοϊτύλα ονόμασε τον εαυτό του Ιωάννη Παύλο Β΄, στη μνήμη του προκατόχου του.
Το πιο δημοφιλές παπικό όνομα είναι το Ιωάννης, το οποίο έχουν χρησιμοποιήσει 21 Πάπες — αν και ο πιο πρόσφατος ήταν ο Ιωάννης ΚΓ΄. Υπήρξαν επίσης 16 Γρηγόριοι και 15 Βενέδικτοι. Ο Φραγκίσκος ήταν ο 44ος Πάπας που επέλεξε μοναδικό όνομα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Κρίστιαν Χατζημηνάς (Business Monitor): Πώς θα ξαναγίνει πράξη η βιομηχανική «αναγέννηση» της Ελλάδας
- Dr. Josh Baron: Έτσι χτίζονται οι οικογενειακές επιχειρήσεις με μέλλον
- «Όσοι Τόλμησαν» με την Αναστασία Παρετζόγλου: Συναρπαστικές ιστορίες ζωής και ελληνικού επιχειρείν κάθε Τετάρτη στο ONE Channel