Γιατί όσοι είχαν μετοχές πανηγύρισαν τη θητεία Ομπάμα

Γιατί όσοι είχαν μετοχές πανηγύρισαν τη θητεία Ομπάμα
epa05728821 US President Barack Obama participates in his last press conference as president in the White House Briefing Room in Washington, DC, USA, 18 January 2017. Obama spoke about the incoming Trump Administration, as well as his commutation of Chelsea Manning. EPA/ERIK S. LESSER

Η απόδοση των αμερικανικών μετοχών υπό την προεδρία του.

Αν ο Μπάρακ Ομπάμα είχε καταφέρει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα τις πηγές οικονομικής ανασφάλειας του μέσου Αμερικάνου πολίτη, τότε ο Ντόναλντ Τραμπ ίσως να μην ήταν σήμερα ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Απ’ την άλλη, όσοι είχαν αρκετά λεφτά για να επενδύσουν στο χρηματιστήριο είχαν και αρκετούς λόγους για να πανηγυρίζουν με την προεδρία Ομπάμα. Συγκεκριμένα, οι μετοχές παρουσίασαν αύξηση 12% ετησίως κατά τις δύο θητείες του Ομπάμα, σύμφωνα με την S&P Global.

Αυτό το νούμερο κατατάσσει τον Ομπάμα στην τρίτη θέση μεταξύ των 12 ανδρών που έχουν υπηρετήσει ως Πρόεδροι από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα, βάσει της απόδοσης του δείκτη S&P 500. Μόνο ο Μπιλ Κλίντον (υπό τον οποίο οι μετοχές αυξήθηκαν κατά 14,9% ετησίως κατά μέσο όρο) και ο Τζέραλντ Φορντ (με αντίστοιχη ετήσια απόδοση 18,6%) τα πήγαν καλύτερα απ’ τον Ομπάμα.

Ο 44ος Πρόεδρος είχε το πλεονέκτημα ότι ξεκίνησε με το χρηματιστήριο να βρίσκεται στον …πάτο. Όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Ομπάμα, στις 20 Ιανουαρίου 2009, οι επενδυτές έφευγαν κακήν κακώς από τις μετοχές, αντιδρώντας στη φούσκα των ακινήτων και στις αμφιβόλου ακεραιότητας χρηματοοικονομικές πρακτικές της Wall Street. Οι μετοχές έφτασαν σε ιστορικό χαμηλό στις 6 Μαρτίου 2009, κι από τότε …τραβούν την ανηφόρα.

Οι αποδόσεις των μετοχών υπό τον Ομπάμα επωφελήθηκαν – τι ειρωνεία! – κι από την εκλογή του Τραμπ. Από τις 10 εβδομάδες που έχουν μεσολαβήσει από την ημέρα των εκλογών μέχρι σήμερα, ο S&P 500 έχει αυξηθεί κατά 6,2% χάρη στην προοπτική της χαμηλότερης φορολογίας και των λιγότερων ρυθμίσεων για τις εταιρείες που διαγράφεται με την εκλογή Τραμπ.

Συνολικά, το χρηματιστήριο αυξήθηκε κατά 166,3% από την πρώτη ημέρα της κυβέρνησης Ομπάμα μέχρι την τελευταία – την περασμένη Πέμπτη, δηλαδή.

Και τώρα τι; Ιστορικά, οι μετοχές τα έχουν πάει καλύτερα υπό τις κυβερνήσεις των Δημοκρατικών σε σχέση με τις κυβερνήσεις των Ρεπουμπλικάνων. Απ’ την άλλη, τα στατιστικά δείχνουν ότι οι επενδυτές θα πρέπει να είναι ενθουσιασμένοι με την προοπτική ενός Ρεπουμπλικάνου προέδρου που θα κυβερνά μαζί με ένα Κογκρέσο που βρίσκεται στα χέρια των Ρεπουμπλικάνων. Υπό αυτές τις συνθήκες, η ιστορία δείχνει ότι ο S&P 500 ανεβαίνει κατά 15,1% κατά μέσο όρο, ετησίως.