Το Παρίσι μηνύει την Airbnb και ζητά 14 εκατ. δολάρια

Το Παρίσι μηνύει την Airbnb και ζητά 14 εκατ. δολάρια

Η υπόθεση των παράνομων ενοικιαζόμενων κατοικιών και η αντίδραση των αρχών της γαλλικής πρωτεύουσας.

Μπορεί το Παρίσι είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στην πλατφόρμα της Airbnb, αλλά οι αρχές της πόλης βρίσκονται σε σύγκρουση με την εταιρεία. Η δήμαρχος του Παρισιού, Anne Hidalgo, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι η πόλη θα μηνύσει την εταιρεία με πρόστιμο 14 εκατ. δολαρίων, εξαιτίας της φερόμενης καταχώρησης 1.000 παράνομων ενοικιαζόμενων κατοικιών.

Η Hidalgo προέβη στην εν λόγω ανακοίνωση στη γαλλική εφημερίδα Le Journal du Dimanche, ενώ συμπλήρωσε πως στο στόχαστρο δεν βρίσκονται οι κάτοικοι του Παρισιού που νοικιάζουν το σπίτι τους «μερικές μέρες τον χρόνο», αλλά αυτοί που το κάνουν συστηματικά, λειτουργώντας το ως επιχείρηση. «Το πρόβλημα είναι οι ιδιοκτήτες πολλών κατοικιών που νοικιάζουν τα διαμερίσματά τους όλο τον χρόνο σε τουρίστες, χωρίς να τα δηλώνουν, και οι διαδικτυακές πλατφόρμες, που δρώντας σαν συνεργοί τους, τους αποδέχονται», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία, απαγορεύεται οι κάτοχοι ακινήτων να νοικιάζουν τις ιδιοκτησίες τους για πάνω από 120 ημέρες το χρόνο σε μερικές πόλεις, όπως η Λιλ, η Λυών και το Παρίσι. Η νομοθεσία αυτή εγκαθιδρύθηκε μετά από την έντονη κριτική σε ιστοσελίδες βραχυπρόθεσμης ενοικίασης, όπως η Airbnb, οι οποίες κατηγορήθηκαν ότι συμβάλλουν στην αύξηση των τιμών των κατοικιών και σε ελλείψεις.

Η Hidalgo δήλωσε ότι οι αρχές μπορεί να επιβάλλουν πρόστιμο ύψους 12.500 ευρώ για κάθε ακίνητο. Οι ιδιοκτήτες υποχρεούνται να εγγράψουν τις ιδιοκτησίες τους που βρίσκονται στην πλατφόρμα της Airbnb στις τοπικές αρχές, και πρέπει να εμφανίζουν το νούμερο εγγραφής στην καταχώρηση.

Όποιο και αν είναι το πρόστιμο, το ποσό μπορεί να αποδειχθεί ασήμαντο για την Airbnb, της οποίας τα έσοδα για το γ’ τρίμηνο ξεπέρασαν το ένα δισ. δολάρια. Μάλιστα, η εταιρεία βρίσκεται σε καλό δρόμο, έτσι ώστε να είναι κερδοφόρα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.