Γιατί συνήθως η παραίτηση έρχεται αμέσως μετά την προαγωγή;

Γιατί συνήθως η παραίτηση έρχεται αμέσως μετά την προαγωγή;
Photo: pixabay.com
Οι εταιρείες συνεχίζουν να μπερδεύουν τη διαδικασία εξέλιξης της καριέρας των εργαζομένων τους.

Νέα στοιχεία από την εταιρεία επεξεργασίας μισθοδοσίας ADP, που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα, δείχνουν ότι η προαγωγή αυξάνει την πιθανότητα να εγκαταλείψει κάποιος τη δουλειά του. Η έρευνα διαπίστωσε ότι το 29% των εργαζομένων που πήραν προαγωγή έφυγαν μέσα σε ένα μήνα – σε σύγκριση με μόλις 18% για όσους δεν πήραν προαγωγή.

Άραγε, οι προαγωγές κάνουν τους ανθρώπους να θέλουν να παραιτηθούν; Δεν είναι ακριβώς έτσι, επισημαίνει η επικεφαλής οικονομολόγος της ADP, Nela Richardson. Το πιθανότερο είναι ότι μέχρι ένας μάνατζερ να θεωρήσει κάποιον έτοιμο για προαγωγή, ο εργαζόμενος αυτός έχει ήδη αρχίσει να ψάχνει αλλού.

«Όταν φτάσετε σε ένα σημείο στην πορεία της καριέρας σας όπου η προαγωγή γίνεται πιθανή, πιθανώς έχετε αρχίσει να ψάχνεστε», είπε η Richardson στο Fortune. «Πιθανότατα ζυγίζετε τις επιλογές σας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτό συνέβη στη Stephanie Heredia, 29 ετών, η οποία πέρασε δυόμισι χρόνια σε μια λογιστική εταιρεία στην Τάμπα της Φλόριντα, με αποτέλεσμα να εξαντλείται όλο και περισσότερο καθώς οι ευθύνες της αυξάνονταν και ο μισθός της υστερούσε. Προσλήφθηκε με 60.000 δολάρια και κατέληξε να παίρνει 120.000 δολάρια – αλλά αισθανόταν υποαμειβόμενη επειδή ήταν επικεφαλής στο άνοιγμα ενός τμήματος που σύντομα μετατράπηκε σε τμήμα αξίας 2 εκατομμυρίων δολαρίων. «Δυστυχώς έχω πάρα πολλά λογιστικά φύλλα που συγκρίνουν τα χρήματα που έφερνα στην εταιρεία σε σχέση με τα χρήματα που έφερνα στο σπίτι!», δήλωσε στο Fortune.

Όταν ήρθε η προαγωγή, είπε η Heredia, είχε ήδη πάρει την απόφαση να παραιτηθεί. Πήρε την προαγωγή ούτως ή άλλως, ελπίζοντας ότι η ανταμοιβή θα την έκανε να νιώσει ολοκληρωμένη. Επιμένει ότι «ποτέ δεν αισθάνθηκε καλύτερα», τώρα που άφησε την παλιά της εταιρεία και ξεκίνησε τη δική της επιχείρηση.

Σίγουρα, πολλοί εργαζόμενοι με υψηλές επιδόσεις παίρνουν αρκετές προαγωγές πριν ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση, και πολλές από τις ιδιότητες που εξασφαλίζουν τις προαγωγές, όπως η φιλοδοξία και η επιθετικότητα, δεν είναι απολύτως συμβατές με την εταιρική αφοσίωση. Τα στοιχεία της ADP δεν δείχνουν αν οι προαγωγές προκαλούν την αποχώρηση των ανθρώπων ή αν οι άνθρωποι που θα έφευγαν ούτως ή άλλως τυχαίνει να παίρνουν συχνότερα προαγωγή. Αλλά η αποχώρηση μέσα σε ένα μήνα από μια προαγωγή είναι ένα κρίσιμο στατιστικό στοιχείο.

Πολλοί παραιτηθέντες μετά την προαγωγή παίρνουν την απόφαση να ποντάρουν στον εαυτό τους, ακόμη και αν αυτό σημαίνει την ριψοκίνδυνη επιλογή της ίδρυσης μιας επιχείρησης έναντι της σταθερότητας ενός εργοδότη. Πρόκειται για ένα σημάδι της ευρύτερης επιδείνωσης της εμπιστοσύνης των Αμερικανών στους θεσμούς, σύμφωνα με τον Rubab Jafry O’Connor, καθηγητή Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon.

«Έτσι όπως είναι η κοινωνία μας αυτή τη στιγμή, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τους θεσμούς για να προχωρήσουν οι ίδιοι και για να προωθήσουν τα προσωπικά τους συμφέροντα», δήλωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: 

Πηγή: Fortune.com