Γιατί τα μεγαλύτερα βρετανικά brands λένε «αντίο» στις ειδικές χριστουγεννιάτικες συσκευασίες

pixabay.com

Και πώς σχετίζεται η απόφασή τους με την προστασία του περιβάλλοντος;

Οι ειδικές χριστουγεννιάτικες εκδόσεις στις συσκευασίες προϊόντων είναι σίγουρα εντυπωσιακές και εκπροσωπούν με τη χαρούμενη όψη τους τη λάμψη των εορτών. Αν εξαιρέσουμε όμως την παρωδική ευχαρίστηση που μας προσφέρουν, θα διαπιστώσουμε ότι αυτό που κρατάμε στα χέρια μας είναι απλώς μια άλλη μορφή μικροπλαστικού, που θα καταλήξει ως απόβλητο στο περιβάλλον και θα βλάψει τη θαλάσσια ζωή. Το γεγονός αυτό έχει ευαισθητοποιήσει έναν αυξανόμενο αριθμό λιανοπωλητών στη Μεγάλη Βρετανία, οι οποίοι από φέτος καταργούν τις ειδικές χριστουγεννιάτικες εκδόσεις των προϊόντων τους.

Εταιρείες όπως οι Morrisons, Waitrose και John Lewis, ανακοίνωσαν ότι τα προϊόντα της μάρκας καταστημάτων τους θα κυκλοφορήσουν φέτος χωρίς συσκευασίες με glitter. Η κίνηση αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης ώθησης παρόμοιων εταιρειών για τη μείωση της πλαστικής ρύπανσης που σχετίζεται με την εορταστική περίοδο.

«Κάθε φορά που ανοίγεται ένα κράκερ, ή μια κάρτα, χρησιμοποιούνται πλαστικά, αλλά μόνο μίας χρήσης. Έχουμε, λοιπόν, αφαιρέσει το glitter και το πλαστικό από το φετινό φάσμα μας, έτσι ώστε οι πελάτες μας να μπορούν να απολαύσουν τις γιορτές τους χωρίς να ανησυχούν για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις », δήλωσε η Christine Bryce, διευθύντρια εσωτερικού της Morrison. Η εταιρεία δεσμεύτηκε να αφαιρέσει λάμψη από όλες τις ευχετήριες κάρτες της, χαρτί περιτυλίγματος, είδη ανθοπωλείου και όλα τα άλλα εποχικά προϊόντα.

Οι John Lewis και Waitrose αποχαιρετούν επίσης το glitter. «Όλες οι κάρτες, κράκερ, χαρτί περιτυλίγματος, τσάντες δώρων είναι τώρα 100% χωρίς glitter», ανέφεραν τα καταστήματα σε δήλωση που αναφέρεται στο BBC News .

Άλλα καταστήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο συμμετέχουν επίσης στο κίνημα. Η αλυσίδα φαρμακείων Boots δήλωσε ότι θα σταματήσει να τυλίγει τα χριστουγεννιάτικα δώρα σε πλαστικό μίας χρήσης, ενώ το super market Sainsbury’s εξαλείφει το glitter από κάρτες, χαρτί περιτυλίγματος και σακούλες δώρων και το μειώνει για διακοσμήσεις και εορταστικά μπουκέτα.