Γιατί τα πρώτα εμβόλια κατά του κορωνοϊού ενδέχεται να μην σας προστατεύσουν από τη μόλυνση

Γιατί τα πρώτα εμβόλια κατά του κορωνοϊού ενδέχεται να μην σας προστατεύσουν από τη μόλυνση
epa08328897 A handout photo made available by American medical technology company Abbott Laboratories shows an employee performing the Abbott ID NOW COVID-19 test at the corporation's headquarters in Lake Bluff, next to Chicago, Illinois, USA, 28 March 2020. The test runs on the company's ID NOW platform and has received emergency authorization from the US Food and Drug Administration (FDA) to test in as little as five minutes for positives of the COVID-19 disease caused by the SARS-CoV-2 coronavirus. According to the manufacturer, this test is the fastest available molecular point-of-care test for detection of the novel coronavirus, with a positive result emerging in as little as five minutes and a negative taking about 13 minutes to appear. EPA/ABBOTT LABORATORIES HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

των John Lauerman και James Paton, Bloomberg

Η αγωνία να βρεθεί τρόπος να αποτραπεί η κατάρρευση των εθνικών οικονομιών υπό το βάρος του Covid-19 μπορεί να σημαίνει το συμβιβασμό με ένα εμβόλιο που θα προστατεύει μεν τους ανθρώπους από το να νοσήσουν σοβαρά ή να πεθάνουν, αλλά δεν θα τους προστατεύει από το να κολλήσουν τον κορωνοϊό.

Παρόλο που η απόλυτη προστασία κατά του ιού είναι ο απώτερος στόχος, τα πρώιμα εμβόλια μπορεί να έχουν περιορισμούς σε αυτό που μπορούν να πετύχουν, σύμφωνα με τον Robin Shattock, καθηγητή του Imperial College του Λονδίνου που είναι επικεφαλής της ανάπτυξης ενός πειραματικού εμβολίου.

«Είναι αυτό προστασία από τη μόλυνση;» αναρωτιέται ο Shattock. «Είναι προστασία από ασθένεια; Είναι προστασία από σοβαρή ασθένεια; Είναι πολύ πιθανό ένα εμβόλιο που προστατεύει μόνο από σοβαρή ασθένεια να είναι πολύ χρήσιμο».

Καθώς οι χώρες βγαίνουν με προσοχή από το lockdown, οι ηγέτες αναζητούν ένα προληπτικό πλάνο για να επιστρέψουν στην ζωή προ πανδημίας. Βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης εμβόλια από ορισμένες γνωστές εταιρείες, όπως η CanSino Biologics Inc. της Κίνας και γίγαντες όπως η Pfizer Inc. και η AstraZeneca Plc., τροφοδοτούμενες με δισεκατομμύρια από κρατικές ενισχύσεις.

Τουλάχιστον ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα πειραματικά εμβόλια έχει ήδη προχωρήσει σε δοκιμές σε ανθρώπους αφού έδειξε αποτελεσματικότητα έναντι σοβαρής ασθένειας – αλλά όχι τόσο έναντι μόλυνσης – σε ζώα.

Οι ειδικοί λένε ότι ένα τέτοιο προϊόν θα μπορούσε πιθανότατα να χρησιμοποιηθεί ευρέως εάν εγκριθεί, ακόμη και αν η συμβολή του είναι μικρή, έως ότου κυκλοφορήσει μια πιο αποτελεσματική έκδοση στην αγορά.

Υπάρχουν όμως μειονεκτήματα. Ενώ δίνουν τη δυνατότητα να σωθούν ζωές, αυτά τα εμβόλια μπορεί να οδηγήσουν σε εφησυχασμό σε χώρες που παρατηρείται κόπωση των ανθρώπων, δήλωσε ο Michael Kinch, ειδικός στην ανάπτυξη φαρμάκων που είναι αναπληρωτής πρύτανης του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις.

«Εικάζω ότι την επόμενη μέρα που κάποιος θα εμβολιαστεί, θα σκεφτεί, «μπορώ να επιστρέψω στη φυσιολογική μου ζωή. Όλα θα πάνε καλά», είπε. «Δεν πρόκειται να συνειδητοποιήσουν ότι ενδέχεται να εξακολουθούν να είναι ευπαθείς σε μόλυνση».