Γιατί θα είναι δύσκολο να μπλοκαριστεί η εξαγορά της Fitbit από τη Google

Γιατί θα είναι δύσκολο να μπλοκαριστεί η εξαγορά της Fitbit από τη Google
epa06052507 The Google logo is seen on its office building in St Pancras in London, Britain, 27 June 2017. The European Commission on 27 June 2017 would fine the Google with 2.4 billion euros for abusing its dominance as a search engine. The company has 90 days to stop its illegal activities or face fines. EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μπορεί τελικά η ΕΕ να εμποδίσει τη μεγάλη εξαγορά;

του Aaron Pressman

Οι εντεινόμενες ανησυχίες σχετικά με την ισχύ των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας μάλλον δεν θα αποδειχθούν αρκετές για να εκτροχιάσουν την ύψους 2 δισεκατομμυρίων σχεδιαζόμενη εξαγορά της Fitbit από τη Google, σύμφωνα με ειδικούς επί θεμάτων αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας. Κι αυτό παρά την στενή διερεύνηση της συμφωνίας από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές και τον προβληματισμό που έχουν εκφράσει ομάδες καταναλωτών.

Τον προηγούμενο Νοέμβριο, η Google ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αγοράσει τον γνωστό κατασκευαστή έξυπνων ρολογιών και βραχιολιών παρακολούθησης δραστηριοτήτων. Η Fitbit κάποτε κυριαρχούσε στην αγορά έξυπνων φορετών συσκευών, αλλά η παράλληλη …επιδρομή της Apple και της Xiaomi στις ακριβές και τις φτηνές συσκευές, αντίστοιχα, την περιθωριοποίησαν. Η τιμή των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εξαγορά είναι πολύ κάτω από τη χρηματιστηριακή αξία της Fitbit όταν εισήχθη στο χρηματιστήριο το 2015.

Την ίδια στιγμή, η πλατφόρμα φορετών συσκευών της Google δεν έχει καταφέρει να επεκταθεί στην αγορά. Συνεπώς, η συγχώνευση της με τη Fitbit θα μπορούσε να δώσει ώθηση στις προσπάθειες και των δύο εταιρειών.

Όμως, οι εποπτικές αρχές στην Ευρ. Ένωση έχουν πολλά ερωτήματα αναφορικά με τη συμφωνία, εστιάζοντας ιδιαίτερα στο κατά πόσο η πρόσβαση που θα αποκτήσει η Google στα δεδομένα υγείας και σωματικής άσκησης δεκάδων εκατομμυρίων χρηστών της Fitbit θα μπορούσε να ισχυροποιήσει την κυριαρχία της πρώτης στην ψηφιακή διαφήμιση και αναζήτηση. Και βέβαια, υπάρχει και το ερώτημα κατά πόσο μια τέτοια εξέλιξη θα περιθωριοποιήσει άλλες εφαρμογές υγείας στην πλατφόρμα Android της Google.

Η Ευρ. Ένωση έχει στείλει ένα ερωτηματολόγιο 60 σελίδων στους ανταγωνιστές της Google και της Fitbit, ζητώντας την άποψή τους για τα ζητήματα αυτά, ανέφεραν οι Financial Times την περασμένη εβδομάδα.

Παράλληλα, 20 ομάδες προστασίας καταναλωτών, όπως η Public Citizen, ζήτησαν από τις εποπτικές αρχές να μπλοκάρουν τη συμφωνία, προειδοποιώντας ότι η συγχώνευση θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάχρηση δεδομένων των καταναλωτών.

Η Fitbit αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο. Η Google είπε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να μπλοκαριστεί η συμφωνία. «Η συμφωνία αυτή αφορά συσκευές, όχι δεδομένα» ανέφερε σε δήλωσή της η εταιρεία. «Ο χώρος των φορετών συσκευών έχει πλήθος εταιρειών και πιστεύουμε ότι ο συνδυασμός των προσπαθειών της Google και της Fitbit στο hardware θα αυξήσει τον ανταγωνισμό στον κλάδο».

Το πρόβλημα για όσους θα ήθελαν να δουν τη συμφωνία να μπλοκάρεται είναι ότι καμία από τις δύο εταιρείες δεν διαθέτει ένα μερίδιο της αγοράς φορετών συσκευών που να είναι τόσο μεγάλο ώστε να δημιουργήσει πρόβλημα για άλλους ανταγωνιστές. Και η νομοθεσία των ΗΠΑ δεν προσφέρει νομικό έδαφος για να εμποδιστεί η συγχώνευση εταιρειών που δεν βρίσκονται στον ίδιο επιχειρηματικό κλάδο, λέει ο David Balto, δικηγόρος που εξειδικεύεται σε υποθέσεις ανταγωνισμού.

«Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να υποστηριχθεί η ανάγκη παρεμπόδισης της συμφωνίας» επισημαίνει ο Balto.

Το 2019, η Fitbit ήλεγχε μόλις το 5% της αγοράς φορετών συσκευών, ενώ καμία από τις τέσσερις πρώτες εταιρείας του κλάδου (Apple, Xiaomi, Samsung και Huawei) βάσει μεριδίου αγοράς δεν χρησιμοποιεί την πλατφόρμα λογισμικού της Google για φορετές συσκευές, με την επωνυμία Wear OS.

Πηγή: Fortune.com