Γιατί θα πρέπει να ανησυχείτε αν έχετε στην κατοχή σας Bitcoin

Γιατί θα πρέπει να ανησυχείτε αν έχετε στην κατοχή σας Bitcoin
epa08115389 A Bitcoin coin is displayed at the SecuX booth at the Sands during the 2020 International Consumer Electronics Show in Las Vegas, Nevada, USA, 09 January 2020. The annual CES which takes place from 7-10 January is a place where industry manufacturers, advertisers and tech-minded consumers converge to get a taste of new innovations coming to the market each year. EPA/ETIENNE LAURENT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μια προσεκτική εξέταση του τρόπου με τον οποίο η τιμή του Bitcoin μεταβάλλεται δείχνει ότι είναι η πιο ακανόνιστη, επικίνδυνη, εντελώς απρόβλεπτη κατηγορία επενδύσεων στον πλανήτη.

του Shawn Tully

Είναι προφανές σε οποιονδήποτε κατέχει ή σκοπεύει να αγοράσει Bitcoin ότι το κορυφαίο κρυπτονόμισμα είναι ευμετάβλητο. Για τους πιστούς θαυμαστές, οι απότομες μεταβολές του είναι ένα μικρό τίμημα που πρέπει να πληρώσει κάποιος για τη συμμετοχή σε ένα μεγαθήριο που είναι έτοιμο να κυριαρχήσει στον κόσμο της παγκόσμιας χρηματοδότησης.

Όμως, μια προσεκτική εξέταση του τρόπου με τον οποίο η τιμή του Bitcoin μεταβάλλεται – ακόμη και μέσα στην ίδια ημέρα διαπραγμάτευσης – δείχνει ότι είναι η πιο ακανόνιστη, επικίνδυνη, εντελώς απρόβλεπτη κατηγορία επενδύσεων στον πλανήτη.

Ο συνάδελφός μου Scott DeCarlo υπολόγισε την καθημερινή διακύμανση στις τιμές του Bitcoin από τις αρχές του 2021 έως τις 8 Ιουλίου. Το κριτήριο είναι το ποσοστό μεταβολής από το χαμηλό στο υψηλό σημείο διαπραγμάτευσης της τιμής για κάθε μέρα.

Ο ίδιος υπολόγισε τα ίδια δεδομένα για τον δείκτη S&P 500 και για τον χρυσό. Αν και το Bitcoin διαπραγματεύεται καθημερινά 24 ώρες το 24ωρο, οι υπολογισμοί μας δείχνουν τα χαμηλά και τα υψηλά σημεία για τις εργάσιμες ώρες διαπραγμάτευσης για μετοχές στις ΗΠΑ, από 9:30 π.μ. έως 4:00 μ.μ. (Ανατολική ώρα). Αυτό καθιστά καλύτερη την παράλληλη σύγκριση της μεταβλητότητας του Bitcoin έναντι των μετοχών.

Κατά τη διάρκεια των 146 ημερών διαπραγμάτευσης μέχρι στιγμής φέτος, η μικρότερη διαφορά μεταξύ της υψηλής και της χαμηλής τιμής ήταν 2,5%, και εμφανίστηκε την 1η Απριλίου. Μόνο σε τέσσερις ημέρες η διακύμανση ήταν μικρότερη από 3,1%. Σε 131 ημέρες, ή 89% του χρόνου, η τιμή του Bitcoin διακυμάνθηκε τουλάχιστον κατά 5% και η διακύμανση έφτασε σε διψήφια ποσοστά σε 39 περιπτώσεις, ή σε περισσότερες από μία στις τέσσερις από όλες τις ημέρες συναλλαγών. Σε 17 ημέρες, η διαφορά από το χαμηλό στο υψηλό σημείο ήταν 15% ή περισσότερο.

Από τις αρχές του 2021, η μεγαλύτερη ημερήσια διακύμανση για το δείκτη S&P 500 είναι 3,3%, που καταγράφηκε στις 5 Μαρτίου. Αυτό ισοδυναμεί με την έκτη πιο σταθερή ημέρα για το Bitcoin. Μόνο έξι φορές σε αυτές τις 146 ημέρες διαπραγμάτευσης ο S&P μεταβλήθηκε περισσότερο από 2%. Τα δύο τρίτα του χρόνου, η απόσταση μεταξύ του υψηλού και του χαμηλού σημείου ήταν μικρότερη από 1%.

Συνολικά, η μέση αριθμητική διακύμανση για τον S&P ήταν 1% και η διάμεση διακύμανση λίγο χαμηλότερη στο 0,9%. Με άλλα λόγια, το Bitcoin ήταν περίπου 8 φορές πιο ασταθές από τις μεγάλες μετοχές.

Η μεγαλύτερη ημερήσια διακύμανση του χρυσού μεταξύ του υψηλού και του χαμηλού σημείου διαπραγμάτευσης ήταν 4,9% στις 8 Ιανουαρίου. Η επόμενη υψηλότερη διακύμανση ήταν 3,3% και η συνολική τιμή του χρυσού αυξήθηκε πάνω από 3% σε μόλις τρεις περιπτώσεις. Βρέθηκε μόλις για 14 ημέρες μεταξύ 2,0% και 2,9%, και η τιμή του κυμαινόταν μεταξύ 1% και 2% τα δύο τρίτα του χρόνου.

Ποτέ δεν πλησίασε διψήφιο ποσοστό μεταβολής σε μια ημέρα, αντίθετα από το Bitcoin που έφτασε αυτό το εύρος πάνω από τριάντα φορές.

Πηγή: fortune.com