Γιατί το αφεντικό της Burberry έχασε το 75% των αποδοχών του

Γιατί το αφεντικό της Burberry έχασε το 75% των αποδοχών του

Η απάντηση βρίσκεται στις μειωμένες πωλήσεις.

Μειωμένες κατά 75% ήταν οι αποδοχές του CEO της Burberry για το έτος Μάρτιος 2015 – Μάρτιος 2016, εξαιτίας των μειωμένων πωλήσεων της εταιρείας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Κρίστοφερ Μπέιλι δεν έχασε σεντ από το μισθό του, ο οποίος παρέμεινε σταθερός, αλλά τα μπόνους του μηδενίστηκαν επειδή απέτυχε να πιάσει τους στόχους της εταιρείας.

Για το τελευταίο έτος ο Μπέιλι εισέπραξε 2,7 εκατ. δολάρια ενώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο οι αποδοχές του ήταν συνολικά 10,8 εκατ. δολάρια.

Οι πωλήσεις του οίκου Burberry ήταν για αυτό το χρονικό διάστημα απογοητευτικές. Η μετοχή της εταιρείας έχασε περίπου το 10% της αξίας της εντός του 2016 ενώ τους 12 τελευταίους μήνες έχει πέσει κατά 35%.

Κλειδί στις μειωμένες πωλήσεις ήταν η χαμηλή απόδοση στις αγορές της Ασίας. Ιδιαίτερα στην Κίνα, οι καταναλωτές σταμάτησαν να αγοράζουν μετά μανίας τα προϊόντα της, όπως έκαναν τα προηγούμενα χρόνια.

Η τεράστια μείωση των αποδοχών του Μπέιλι ήρθε δύο χρόνια μετά τον “ξεσηκωμό” των μετόχων της Burberry’s για τις τεράστιες αποδοχές του, εξαιτίας των μέτριων αποδόσεων της εταιρείας αλλά και γιατί ανησυχούν ιδιαίτερα για το ήδη μεγάλο εισοδηματικό κενό στην αγορά.

Αυτό όμως δεν συμβαίνει μόνο στην Burberry. Οι μέτοχοι μεγάλων πολυεθνικών όπως οι BP, Anglo American, Citigroup και Renault έχουν ήδη ζητήσει να επιβληθούν δραστικές περικοπές στις αποδοχές των επικεφαλής των εταιρειών, θεωρώντας τις αποδοχές τους προκλητικά υψηλές.