Προσεχώς κραχ στα cryptos, στις 13.000 δολ. το Bitcoin – Οι καταλύτες

Προσεχώς κραχ στα cryptos, στις 13.000 δολ. το Bitcoin – Οι καταλύτες
Golden Bitcoins. (Photo by CAIA IMAGE/SCIENCE PHOTO LIBRARY / NEW / Science Photo Library via AFP) Photo: AFP
Kραχ προσεχώς στα cryptos, λέει η Absolute Strategy Research

Για κραχ, προσεχώς, στην αγορά των κρυπτονομισμάτων που θα συμπαρασύρει το Bitcoin στα επίπεδα των 13.000 δολαρίων, ήτοι πτώση -40% από τα τρέχοντα επίπεδα, προειδοποιεί ο αναλυτής της  Absolute Strategy Research, Ian Harnett.

Όπως επισημαίνει, σε αυτό το περιβάλλον συστήνονται πωλήσεις.

«Πρόκειται για ένα παιχνίδι ρευστότητας. Το Bitcoin δεν είναι ούτε νόμισμα, ούτε εμπόρευμα και σίγουρα δεν είναι απόθεμα αξίας» συμπληρώνει.

Εξηγώντας την bearish εκδοχή του, ο Harnett είπε ότι προηγούμενα ράλι «δείχνουν» ότι το bitcoin έχει την τάση να υποχωρεί περίπου κατά 80% αφού φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Το 2018, για παράδειγμα, το κρυπτονόμισμα «έπεσε» στις 3.000 δολάρια αφού είχε κορυφώσει στις 20.000 δολάρια στα τέλη του 2017.

Η επανάληψη ενός ανάλογου μοτίβου θα πήγαινε το πρώτο τη τάξει βάσει κεφαλαιοποίησης κρυπτονόμισμα στις 13.000 δολ., δεδομένου ότι το ιστορικό υψηλό του ήταν στις 69.000 δολ.

«Σε έναν κόσμο όπου η ρευστότητα είναι άφθονη, τα bitcoin αυτού του κόσμου πάνε καλά», είπε ο Harnett. «Όταν αφαιρείται αυτή η ρευστότητα – και αυτό κάνουν οι κεντρικές τράπεζες αυτή τη στιγμή – τότε βλέπεις αυτές τις αγορές να δέχονται ακραίες πιέσεις».

Σημειώνεται πως τον τελευταίο καιρό η αγορά των κρυπτονομισμάτων είναι μεταξύ σφύρας και άκμονος καθώς οι επενδυτές παλεύουν με τον αντίκτυπο των υψηλότερων επιτοκίων. 

Υπενθυμίζεται πως, την περασμένη εβδομάδα, η Federal Reserve αύξησε το βασικό της επιτόκιο δανεισμού κατά 75 μονάδες βάσης, τη μεγαλύτερη αύξηση από το 1994. Η απόφαση της Fed ακολούθησε παρόμοιες κινήσεις από την Τράπεζα της Αγγλίας και την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας. 

Αυτό έχει επηρεάσει τα ψηφιακά στοιχεία. Η συνδυασμένη αξία όλων των κρυπτονομισμάτων έχασε πάνω από 350 δισεκατομμύρια δολάρια τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Το Bitcoin διαπραγματευόταν στην τιμή των 20.010 δολ. την Τρίτη, σημειώνοντας πτώση 5% τις τελευταίες 24 ώρες.

Η αγορά κρυπτονομισμάτων βρισκόταν ήδη σε ασταθές έδαφος πριν από την αύξηση των επιτοκίων της Fed την περασμένη εβδομάδα, με τους traders να υποφέρουν από την κατάρρευση του δημοφιλούς stablecoin terraUSD και του αδελφού του token luna.

Παράλληλα, η πτώση της αξίας ενός παραγώγου token που έχει σχεδιαστεί ώστε να μπορεί να εξαργυρωθεί ένα προς ένα για ethereum έχει επιδεινώσει τα προβλήματα σε σημαντικούς παράγοντες του κλάδου, όπως οι Celsius και Three Arrows Capital.