Γιατί το bitcoin είναι «τοξικό για επενδυτές»

Γιατί το bitcoin είναι «τοξικό για επενδυτές»
How low will they go?

Νέες φωνές για "φούσκα" πίσω από το ψηφιακό νόμισμα - "Ανθεκτικό" το bitcoin στα 15.000 δολάρια παρά τις προειδοποιήσεις. 

Άλλη μια φωνή που αποκαλεί το bitcoin μια επικίνδυνη φούσκα προστέθηκε στις ήδη υπάρχουσες. Πρόκειται για τον Stephen Roach, ανώτερο ερευνητικό εταίρο του Πανεπιστημίου του Yale.

Ο Roach, ο οποίος στο παρελθόν έχει υπάρξει επικεφαλής του τμήματος Ασίας της Morgan Stanley, δήλωσε στο CNBC ότι το κρυπτονόμισμα είναι «μια επικίνδυνη κερδοσκοπική φούσκα» και μια «τοξική έννοια για τους επενδυτές».

«Δεν έχω δει ποτέ γράφημα κάποιου τίτλου όπου η τιμή του να ακολουθεί κάθετη πορεία. Και η τιμή του bitcoin διαγράφει στο γράφημα το πιο κάθετο μοτίβο από οτιδήποτε έχω δει στην καριέρα μου» είπε ο οικονομολόγος.

Αν και κάποιοι αμφισβητούν τον χαρακτηρισμό του bitcoin ως φούσκα, εξαιτίας της εγγενούς σπάνης του «πόρου» (μόνο ένας συγκεκριμένος αριθμός bitcoins θα εξορυχτεί συνολικά), η ιδέα περί φούσκας είναι αρκετά διαδεδομένη μεταξύ ειδικών όπως ο Mark Cuban και ο Ray Dalio.

Ο Vitor Constancio, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έχει συγκρίνει την τρέλα για το εικονικό νόμισμα με τη μανία της τουλίπας που κατέλαβε πολλούς επενδυτές στην Ολλανδία του 17ου αιώνα.

Η έναρξη διαπραγμάτευσης συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης bitcoin εντείνει τους φόβους για τα αποτελέσματα της κερδοσκοπίας με το κρυπτονόμισμα.

Ο Thomas Peterffy της Interactive Brokers προειδοποίησε πρόσφατα ότι τα παράγωγα bitcoin μπορεί να οδηγήσουν σε μια νέα χρηματοπιστωτική κρίση.

Και ο Roach επεσήμανε μιλώντας στο CNBC ότι «δεν υπάρχει εγγενής οικονομική αξία» στο bitcoin. «Όλες οι φούσκες, σκάνε» είπε. «Καταρρέουν, και αυτός που έχει κάνει την τελευταία επένδυση πλήττεται περισσότερο, δεν χωράει αμφιβολία γι’ αυτό».

Η άνοδος του bitcoin φέτος έχει υπάρξει δραματική. Το κρυπτονόμισμα ξεκίνησε τη χρονιά στα 1.000 δολάρια, περίπου, και πλέον βρίσκεται στα 11.650 δολάρια.

Τα δίδυμα αδέρφια Winklevoss, τα οποία είχαν προσπαθήσει να αποκτήσουν τον έλεγχο του Facebook δίχως επιτυχία, έχουν συγκεντρώσει πλέον πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε bitcoin, έχοντας επενδύσει μόλις 11 εκατομμύρια δολάρια πριν από τέσσερα χρόνια.