Γιατί το bitcoin μέχρι το τέλος Αυγούστου θα αξίζει 115.000 δολάρια – JP Morgan: Αγοράζουν οι μικρομέτοχοι, όχι οι θεσμικοί

Γιατί το bitcoin μέχρι το τέλος Αυγούστου θα αξίζει 115.000 δολάρια – JP Morgan: Αγοράζουν οι μικρομέτοχοι, όχι οι θεσμικοί
pexels

«Το Bitcoin μέχρι το τέλος Αυγούστου θα φτάσει να αξίζει 115.000 δολάρια». Τάδε έφη ο CEO και επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Pantera Capital, ένα blockchain hedge fund, απευθυνόμενος στους πελάτες της εταιρείας. Η εκτίμηση της Pantera βασίζεται σε ένα stock to flow μοντέλο, δηλαδή ένα αναλυτικό πλαίσιο δεικτών που μετρά την τιμή των assets βασιζόμενο στο αριθμό εκδόσεων σε ετήσια βάση.

Αυτό το μοντέλο μετρά τη σπάνη των bitcoin, η οποία κωδικοποιήθηκε στο σχεδιασμό του blockchain όταν «ανέβηκε στον αέρα» για πρώτη φορά πριν από 12 χρόνια. Σύμφωνα με αυτό, ο αριθμός των νέων bitcoin που δημιουργούνται με κάθε νέο μπλοκ δεδομένων, κάθε περίπου 10 λεπτά, μειώνεται περίπου στο μισό ανά τέσσερα χρόνια. Με άλλα λόγια, θεωρητικά, σύμφωνα με το μοντέλο stock-to-flow, η τιμή των bitcoin θα αυξηθεί καθώς ο αριθμός τους μειώνεται.

Οι εκτιμήσεις του επικεφαλής της Pantera έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα, δεδομένου ότι έχει σημαντική εμπειρία στη Wall Street, έχοντας διατελέσει επικεφαλής μακροοικονομικών συναλλαγών για το hedge fund Tiger, ενώ πριν από αυτό εργαζόταν ως trader στην Deutsche Bank και στην Goldman Sachs.

JP Morgan: Οι μικρομέτοχοι υπερκέρασαν τους θεσμικούς

Ο όγκος των λιανικών επενδύσεων σε bitcoin υπερέβη τις επενδύσεις των θεσμικών επενδυτών, αναφέρει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα JP Morgan.

Ειδικότερα, οι μικρομέτοχοι αύξησαν τις επενδύσεις τους σε crypto, ενώ την ίδια στιγμή υπήρξε μείωση των θεσμικών εισροών. Ίσως μάλιστα λόγω αυτής της μείωσης το κρυπτονόμισμα δεν κατόρθωσε να παραμείνει πάνω από τη ζώνη των 60.000 δολαρίων. Πλέον, λοιπόν, όλη η προσοχή επικεντρώνεται στην ανάπτυξη των λιανικών επενδύσεων, ειδικά με τον νέο γύρο άμεσων πληρωμών στους πολίτες των ΗΠΑ ως μέρος της οικονομικής στήριξης για την απάλυνση των συνεπειών της πανδημικής κρίσης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της JPMorgan, οι ιδιώτες επενδυτές απέκτησαν πάνω από 187.000 bitcoin το πρώτο τρίμηνο, έναντι περίπου 172.684 BTC που αγοράστηκαν από θεσμικούς επενδυτές.