Γιατί το Χάρβαρντ θεώρησε τη διαπραγμάτευση Τσίπρα «τραγική»

Γιατί το Χάρβαρντ θεώρησε τη διαπραγμάτευση Τσίπρα «τραγική»

Το Τμήμα διαπραγματεύσεων του αμερικανικού πανεπιστημίου εξηγεί τους λόγους που έκρινε τόσο αυστηρά τη στάση του Έλληνα πρωθυπουργού.

Τους λόγους για τους οποίους το τμήμα διαπραγματεύσεων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ τοποθέτησε τη διαπραγμάτευση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους Ευρωπαίους εταίρους στην πρώτη θέση της λίστας με τις χειρότερες διαπραγματεύσεις, εξήγησε ο υπεύθυνος καθηγητής Ρόμπερτ Μονούκιν, σε συνέντευξή του στην “Καθημερινή της Κυριακής”.

Ο καθηγητής που έχει την εποπτεία του συγκεκριμένου πανεπιστημιακού τμήματος, επισημαίνει πως όλα κρίθηκαν στη δεύτερη περίοδο των διαπραγματεύσεων, και συγκεκριμένα στην περίοδο από τη συμφωνία επιμήκυνσης έως την τελική συμφωνία του Ιουλίου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε στον κ. Μονούκιν η συμπεριφορά του κ. Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος “ενώ διαπραγματευόταν, έγραφε παράλληλα στο blog του κάνοντας ρητορικά σχόλια. Διαφήμιζε τον εαυτό του ως έξυπνο και ειδικό στη θεωρία των παιγνίων και έφτιαχνε μια κατάσταση στην οποία η τρόικα θα υπαναχωρούσε, κάτι το οποίο δεν έγινε τελικά”.

Για τον κ. καθηγητή, “Τσίπρας και Βαρουφάκης κατάφεραν να γίνουν μισητοί”.

Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με τον κ. Μονούκιν, κατάφερε να κρατήσει τόσο πολύ τη διαπραγμάτευση επειδή εφάρμοσε το chicken game από το οποίο πίστευε ότι οι Ευρωπαίοι θα έκαναν πίσω. Η πιο τραγική απόφαση όμως “ήταν η απόφαση του δημοψηφίσματος”.

“Ήταν μια τραγική εμπειρία. Οι πολίτες δεν πρέπει να παίρνουν τέτοιες αποφάσεις όταν το ερώτημα είναι τόσο τεχνικό” και συμπλήρωσε πως του φάνηκε περίεργο που η ελληνική κυβέρνηση πίστεψε πως με ένα “Όχι” θα πίεζε περισσότερο τους Ευρωπαίους.

Όπως επισημαίνει, η ελληνική πλευρά με το δημοψήφισμα έχασε κάθε διαπραγματευτική πίεση και ο λόγος ήταν πως οι αγορές ήταν προετοιμασμένες. “Μια έξοδος της Ελλάδας δεν θα είχε άμεσες οικονομικές επιπτώσεις στη Δύση”, υποστηρίζει ο Αμερικανός καθηγητής.

Ο κ. Βαρουφάκης που είχε σχεδιάσει τη θεωρία των παιγνίων δεν είχε καν ασχοληθεί αν ο κ. Τσίπρας τον υποστήριζε, λέει ο κ. Μονούκιν. “Για μένα ήταν εντυπωσιακό ότι κατέληξε να παραιτηθεί αμέσως μετά το δημοψήφισμα, απόδειξη ότι ο κ. Τσίπρας ήταν διστακτικός ως προς την έξοδο της χώρας από το ευρώ”.

Για τον Αμερικανό καθηγητή, οι χειρισμοί της ελληνικής πλευράς ήταν εξαιρετικά ριψοκίνδυνοι. “Τελικά η ελληνική κυβέρνηση κατέληξε σε μια συμφωνία χειρότερη γιατί ήταν απελπισμένη”, λέει και συμπληρώνει ότι το δημοψήφισμα ως απειλή απέτυχε γιατί η κυβέρνηση δεν ήταν διατεθειμένη να αντέξει τις συνέπειες μιας εξόδου από το ευρώ.