Γιατί το Facebook δεν παραδέχεται ότι είναι εταιρεία μέσων ενημέρωσης

Γιατί το Facebook δεν παραδέχεται ότι είναι εταιρεία μέσων ενημέρωσης
epa05614709 (FILE) A file picture dated 31 January 2012, shows a view of Facebook's corporate headquarters in Menlo Park, California, USA. Social media giant Facebook on 02 November 2016 posted for its Q3 of 2016's adjusted earnings of 1.09 US dollars per share on revenue of some seven billion US dollars and an advertising revenue of 6.82 billionUS dollars, outperfoming analysts' expectations. EPA/PETER DASILVA

Θα ήταν κακό για την επιχειρηματική του δραστηριότητα.

του Τζεφ Τζον Ρόμπερτς

Ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, δημοσίευσε ένα άρθρο-απάντηση στις επικρίσεις ότι η εταιρεία του είναι κατά κάποιο τρόπο υπεύθυνη για το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ, και επέμεινε στην άποψη ότι το Facebook δεν είναι εταιρεία μέσων ενημέρωσης.

Το άρθρο προκάλεσε εκνευρισμό στους επικριτές που αντιλαμβάνονται το Facebook ως την ισχυρότερη εφημερίδα στον πλανήτη και θεωρούν υπεύθυνο το κοινωνικό δίκτυο για τη διανομή ψεύτικων ειδησεογραφικών άρθρων καθώς και για τη δημιουργία «φουσκών φιλτραρίσματος» όπου οι άνθρωποι διαβάζουν και διαμοιράζονται μοναχά άρθρα με τα οποία συμφωνούν εκ των προτέρων.

Για τους επικριτές, το Facebook είναι κάτι σαν το Fox News ή το MSNBC, κι ακόμα παραπάνω.

Ο Ζούκερμπεργκ, όμως, δεν φαίνεται να συμφωνεί μ’ αυτή την άποψη. Στο άρθρο του, επισημαίνει ότι στο Facebook μόνο ένα ελάχιστο ποσοστό ειδήσεων είναι ψεύτικες και λέει ότι το καθήκον της εύρεσης της «αλήθειας» είναι σύνθετο.

Επιπλέον, ο Ζούκερμπεργκ γράφει ότι είναι «παράξενο» το Facebook να περιγράφεται ως εταιρεία μέσων ενημέρωσης.

«Μην ξεχνάτε ότι το Facebook αφορά κυρίως το να μένουν οι άνθρωποι διασυνδεδεμένοι με τους φίλους και την οικογένειά τους. Οι ειδήσεις δεν είναι η κύρια ασχολία των ανθρώπων στο Facebook, και άρα μου φαίνεται παράξενο κάποιοι να επιμένουν ότι πρέπει να αποκαλούμαστε εταιρεία ειδήσεων ή μέσων ενημέρωσης» αναφέρει ο Ζούκερμπεργκ.

Γιατί, άραγε, ο Ζούκερμπεργκ δεν αναγνωρίζει το αυτονόητο – ότι δηλαδή το Facebook είναι αντίπαλος των εφημερίδων και των τηλεοπτικών καναλιών ως πηγή ειδήσεων;

Οι λόγοι είναι δύο. Καταρχήν, όπως γράφει στο άρθρο του, «είμαστε μια τεχνολογική εταιρεία επειδή το βασικό πράγμα που κάνουμε είναι να αναπτύσσουμε την τεχνολογία που καθιστά εφικτά όλα όσα κάνουν τα προϊόντα μας». Με άλλα λόγια, το Facebook είναι η εταιρεία του Ζούκερμπεργκ και έχει δικαίωμα να την ορίζει όπως θέλει.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι, όπως μου εξήγησε ένας venture capitalist πρόσφατα, το Facebook θα έμπλεκε με πολιτικές και κομματικές συζητήσεις τη στιγμή που θα αυτοχαρακτηριζόταν ως εταιρεία μέσων ενημέρωσης. Ακόμα κι αν η εταιρεία ισχυριστεί ότι είναι ένα αντικειμενικό, μη κομματικό μέσο ενημέρωσης, πολλοί δεν θα το πιστέψουν και θα πουν ότι δουλεύει για τους προοδευτικούς ή τους συντηρητικούς.

Με άλλα λόγια, το Facebook δεν έχει τίποτα να κερδίσει – και μάλλον έχει πολλά να χάσει – εάν υιοθετήσει την ταμπέλα του μέσου ενημέρωσης. Γι’ αυτό και ο Ζούκερμπεργκ θα συνεχίσει να επιμένει ότι το Facebook δεν είναι μια εταιρεία μέσων ενημέρωσης.