Γιατί το feed σας στο LinkedIn έχει γεμίσει με παλιές αναρτήσεις – και τι σημαίνει αυτό
- 16/07/2025, 19:30
- SHARE

Αν νιώθετε ότι το LinkedIn έχει γίνει μονότονο τελευταία, δεν είστε οι μόνοι.
Πολλοί χρήστες αναφέρουν ότι βλέπουν δημοσιεύσεις ακόμα και δύο ή τριών εβδομάδων να εμφανίζονται πρώτες στο feed τους. Δημοσιογράφοι που ζητούν πληροφορίες για θέματα που έχουν ήδη δημοσιευτεί μέρες πριν, selfies από διαφημιστικά events ενός μήνα και σχόλια για τεχνολογικά νέα που πλέον έχουν ξεπεραστεί.
«Τι έχει πάθει το LinkedIn;» έγραψε πρόσφατα ο Tim Vanderhook, CEO της διαφημιστικής τεχνολογικής εταιρείας Viant. «Είναι 2025 – κανείς δεν περιμένει 3 εβδομάδες για να “μάθει” κάτι.»
Στα σχόλια της ανάρτησής του, πολλοί χρήστες μοιράστηκαν παρόμοιες εμπειρίες με ξεπερασμένες δημοσιεύσεις. Μερικοί απάντησαν εβδομάδες μετά την αρχική του ανάρτηση.
Σύμφωνα όμως με το LinkedIn, αυτό δεν είναι τυχαίο και οι παλιότερες αναρτήσεις εμφανίζονται σκόπιμα.
Η Gyanda Sachdeva, αντιπρόεδρος του τομέα διαχείρισης προϊόντων στο LinkedIn, μου είπε ότι στα μέσα Ιουνίου η πλατφόρμα εφάρμοσε έναν αλγόριθμο «πειραματικής απόδοσης» για να δοκιμάσει κατά πόσο πρέπει να είναι πρόσφατο ένα περιεχόμενο ώστε να θεωρείται ακόμη σχετικό.
Το LinkedIn διαφέρει από άλλα κοινωνικά δίκτυα. Δεν ενδιαφέρεται τόσο για τις αναρτήσεις τελευταίας στιγμής ή για viral περιεχόμενο, όσο για το να μη χάσετε, για παράδειγμα, ότι ένας υποψήφιος πελάτης σας άλλαξε δουλειά ή ότι κάποιος δημοσίευσε χρήσιμες πληροφορίες για την επόμενη παρουσίασή σας.
«Στόχος μας είναι να βρούμε την ισορροπία στο να δείχνουμε πάντα τις πιο σχετικές ενημερώσεις από ανθρώπους που μπορούν να σας βοηθήσουν να εξελιχθείτε — ακόμα κι αν χρειάζεται να τροποποιούμε πού και πού τον αλγόριθμο χρονικότητας», δήλωσε η Sachdeva.
Πρόσθεσε ότι οι πιο «δυναμικοί» χρήστες του LinkedIn ήταν οι πρώτοι που το πρόσεξαν, γιατί ο αλγόριθμος τους «φορτώνει» περισσότερες αναρτήσεις σε σχέση με τους απλούς χρήστες.
«Στη νέα κανονικότητα, θα δείτε μια μικρή κάμψη στη χρονική φρεσκάδα, αλλά δεν θα είναι κάτι δραματικό – γιατί το δραματικό το ζήσαμε την ημέρα που εφαρμόστηκε η αλλαγή και το feed φούσκωσε απότομα», είπε η Sachdeva.
Όσο για το τι θεωρεί το LinkedIn «σχετικό», ο αλγόριθμος εξετάζει πολλούς παράγοντες. Η επικαιρότητα είναι ένας. Επίσης λαμβάνεται υπόψη το ιστορικό δραστηριότητάς σας – δηλαδή τι είδους ανθρώπους ή αναρτήσεις συνηθίζετε να διαβάζετε, να σχολιάζετε ή να κοινοποιείτε. Έτσι, μπορεί κάποιος που εμφανίζεται στο feed σας να μην είναι διάσημος, αλλά να έχει σημασία για εσάς – π.χ. ο προϊστάμενός σας ή ένας παλιός συμμαθητής. Ο αλγόριθμος το λαμβάνει υπόψη. Το ίδιο ισχύει και για την τεχνογνωσία: π.χ. έχει γνώση ο σχολιαστής για τα εσωτερικά της OpenAI;
Η Sachdeva σημείωσε ότι το LinkedIn προσπαθεί να ξεχωρίσει δίνοντας σημασία σε ό,τι όντως μετρά για τους δημιουργούς περιεχομένου.
«Δεν έχει να κάνει τόσο με τα likes ή τον χρόνο παρακολούθησης ή τις αλληλεπιδράσεις», είπε. «Έχει να κάνει με το αν δημιουργείται μια ευκαιρία – είτε για εσάς είτε για αυτόν που είδε το περιεχόμενο.»
Προς αυτή την κατεύθυνση, το LinkedIn εισήγαγε πρόσφατα νέα εργαλεία ανάλυσης, που δείχνουν στους δημιουργούς πόσους followers ή προβολές προφίλ απέκτησαν από μια συγκεκριμένη ανάρτηση.
«Θέλουμε να σας δώσουμε breadcrumbs που οδηγούν στο: πήρα ένα lead, έκλεισα μια δουλειά σε event ή συν-γράφω ένα βιβλίο», είπε η Sachdeva.
Η «κατακλυσμιαία» εμφάνιση παλιότερων αναρτήσεων στο LinkedIn πιθανότατα θα μειωθεί σταδιακά, όσο τεστάρεται το ιδανικό μείγμα αλγορίθμων. (Και αν σας ενοχλεί υπερβολικά, μπορείτε πάντα να πάτε στις Ρυθμίσεις > Προτιμήσεις λογαριασμού > Προβολή προτιμώμενου feed και να επιλέξετε «Πιο πρόσφατες αναρτήσεις».)
«Θέλουμε να βρούμε τη σωστή ισορροπία», είπε η Sachdeva. «Δεν είναι ο στόχος μας να νομίζετε ότι όλα είναι από πέντε εβδομάδες πριν.»