Γιατί το Λουξεμβούργο επενδύει στην εξόρυξη αστεροειδών

Γιατί το Λουξεμβούργο επενδύει στην εξόρυξη αστεροειδών
Near-Earth asteroid, artwork

Το μικρό ευρωπαϊκό έθνος έχει θέσει ως στόχο να καταστεί η χώρα παγκόσμιος ηγέτης στο χώρο.

Την Παρασκευή, το Λουξεμβούργο ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει ένα ταμείο 227 εκατ. δολαρίων προκειμένου να προσελκύσει εταιρείες που επικεντρώνονται σε εξορύξεις πολύτιμων πρώτων υλών από αστεροειδείς.

Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομίας της χώρας δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός του ταμείου θα μπορούσε να επεκταθεί, εάν χρειαστεί, και ότι έχει θέσει ως στόχο να καταστεί η χώρα, η οποία σε μέγεθος είναι ίση με το περιοχή του μετρό στο Ντάλας των ΗΠΑ, παγκόσμιος ηγέτης στο χώρο.

Η συμφωνία αυτή είναι μέρος της επέκταση της συνεργασίας που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο ανάμεσα στο Λουξεμβούργο και εμπορικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένου και των Planetary Resources, των οποίων οι χρηματοδότες περιλαμβάνουν και τον Larry Page της Google.

Τον ίδιο μήνα, το Λουξεμβούργο ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει ένα νομικό πλαίσιο για την εμπορική εκμετάλλευση του χώρου πόρων, το πρώτο σύνολο νόμων στην Ευρώπη. Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ θέσπισαν τέτοιου είδους νόμους τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η μακροπρόθεσμη οικονομική βιωσιμότητα της εξόρυξης χώρου εξακολουθεί να είναι ένα μεγάλο ερώτημα. Το 2012, όταν το Planetary Resources ανακοίνωσε τους στόχους εξόρυξης, εστίασε την προσοχή του στην ενδεχόμενη εξόρυξη πλατίνας για χρήση στη γη.

Έχει υπολογιστεί ότι ένας 30 μέτρων πλάτους αστεροειδής θα μπορούσε να περιέχει μέχρι και 50 δισ. αξίας πλατίνα.