Γιατί ξεσηκώθηκαν οι αγρότες σε όλη την Ευρώπη;

Γιατί ξεσηκώθηκαν οι αγρότες σε όλη την Ευρώπη;
Photo: AFP
Η πίεση για τη μείωση του πληθωρισμού των τροφίμων έχει αφήσει πολλούς παραγωγούς να μην μπορούν να καλύψουν το υψηλό κόστος.

Εν μέσω των μεγάλων αγροτικών κινητοποιήσεων που διεξάγονται τις τελευταίες εβδομάδες σε όλη την Ευρώπη, πλήθος παραγωγών, καλλιεργητών και κτηνοτρόφων «πολιόρκησαν» την Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πετώντας αυγά και πέτρες την ώρα που οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνέρχονται για τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Μεταξύ των θεμάτων για τα οποία διαμαρτύρονται οι αγρότες βρίσκονται οι μειώσεις φόρων, το αυξανόμενο κόστος δανεισμού, η «Πράσινη Συμφωνία» της ΕΕ και οι αλλαγές για τη μετάβαση στην «πράσινη» οικονομία καθώς και ο ανταγωνισμός που αντιμετωπίζουν από άλλες αγορές του κόσμου.

Το Reuters σημειώνει πως οι αγρότες στη Γαλλία, τον μεγαλύτερο γεωργικό παραγωγό της ΕΕ, λένε ότι δεν αμείβονται αρκετά και ότι τους «πνίγουν» οι υπερβολικές ρυθμίσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ορισμένες από τις ανησυχίες τους, όπως ο ανταγωνισμός από φθηνότερες εισαγωγές και οι περιβαλλοντικοί κανόνες, είναι κοινές με τους παραγωγούς στην υπόλοιπη ΕΕ, ενώ άλλα ζητήματα, όπως οι διαπραγματεύσεις για τις τιμές των τροφίμων, είναι πιο ειδικά για τη Γαλλία.

Κόστη

Οι αγρότες υποστηρίζουν ότι η πίεση της κυβέρνησης και των λιανοπωλητών για τη μείωση του πληθωρισμού των τροφίμων έχει αφήσει πολλούς παραγωγούς να μην μπορούν να καλύψουν το υψηλό κόστος για ενέργεια, λιπάσματα και μεταφορές.

Μια πρόταση της κυβέρνησης Μακρόν στη Γαλλία για τη σταδιακή κατάργηση μιας φορολογικής απαλλαγής για τους αγρότες στο πετρέλαιο ντίζελ, ως μέρος μιας ευρύτερης πολιτικής ενεργειακής μετάβασης, αποτέλεσε επίσης σημείο ανάφλεξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εισαγωγές

Οι μεγάλες εισαγωγές από την Ουκρανία, για τις οποίες η ΕΕ έχει καταργήσει τις ποσοστώσεις και τους δασμούς μετά την εισβολή της Ρωσίας, και οι ανανεωμένες διαπραγματεύσεις για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Mercosur στη Λατινική Αμερική, έχουν πυροδοτήσει τη δυσαρέσκεια για τον αθέμιτο ανταγωνισμό στη ζάχαρη, τα σιτηρά και το κρέας.

Ακόμα, οι εισαγωγές πιέζουν τις ευρωπαϊκές τιμές, ενώ δεν πληρούν τα περιβαλλοντικά πρότυπα που έχουν επιβληθεί στους αγρότες της ΕΕ, αναφέρει το Reuters.

Περιβάλλον

Οι αγρότες διαφωνούν τόσο με τους κανόνες επιδοτήσεων της ΕΕ, όπως η εισερχόμενη απαίτηση να παραμείνει το 4% των γεωργικών εκτάσεων σε αγρανάπαυση, όσο και με αυτό που θεωρούν υπερβολικά περίπλοκη εφαρμογή της πολιτικής της ΕΕ από τη Γαλλία, όπως η αποκατάσταση των φρακτών.

Οι πράσινες πολιτικές θεωρούνται ότι έρχονται σε αντίθεση με τους στόχους για μεγαλύτερη αυτάρκεια στην παραγωγή τροφίμων και άλλων βασικών αγαθών υπό το πρίσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι διαμάχες για τα αρδευτικά έργα και οι επικρίσεις σχετικά με την καλή διαβίωση των ζώων και τα φυτοφάρμακα έχουν εντείνει τα αισθήματα του γηράσκοντος γαλλικού αγροτικού πληθυσμού ότι αγνοείται από την κοινωνία.

Με τις ευρωεκλογές στον ορίζοντα

Οι διαμαρτυρίες σε όλη την Ευρώπη έρχονται ενόψει των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο, στις οποίες η ακροδεξιά φαίνεται να κερδίζει έδαφος.

«Ξέρετε τι συμβαίνει: Οι ευρωεκλογές πλησιάζουν και οι πολιτικοί είναι εξαιρετικά νευρικοί και επίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και νομίζω ότι αυτή είναι η καλύτερη στιγμή που όλοι μαζί οι Ευρωπαίοι αγρότες βγαίνουν στο δρόμο» δήλωσε ο Χοσέ Μαρία Καστίγια, αγρότης που εκπροσωπεί την ισπανική ένωση αγροτών Asaja.

«Αν δείτε με πόσους ανθρώπους είμαστε εδώ σήμερα, και αν δείτε ότι είναι σε όλη την Ευρώπη, άρα πρέπει να έχετε ελπίδα. Πρέπει να έχουμε ελπίδα ότι αυτοί οι άνθρωποι θα δουν ότι η γεωργία είναι απαραίτητη», δήλωσε ο Κέβιν Μπέρτενς, ένας αγρότης λίγο έξω από τις Βρυξέλλες.

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα δήλωσε: «Στους αγρότες που είναι έξω. Σας βλέπουμε και σας ακούμε».

Οι νίκες

Οι αγρότες έχουν ήδη εξασφαλίσει διάφορα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των προτάσεων της εκτελεστικής επιτροπής του μπλοκ για τον περιορισμό των εισαγωγών γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία και τη χαλάρωση ορισμένων περιβαλλοντικών κανονισμών για τις αγρανάπαυλες εκτάσεις.

Στη Γαλλία, όπου οι αγρότες διαμαρτύρονται εδώ και εβδομάδες, η κυβέρνηση απέσυρε τα σχέδια για σταδιακή μείωση των επιδοτήσεων για το αγροτικό ντίζελ και υποσχέθηκε περισσότερες ενισχύσεις.

Αλλά οι αγρότες λένε ότι αυτό δεν είναι αρκετό και οι διαμαρτυρίες έχουν εξαπλωθεί σε χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com