Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Εκατοντάδες θάνατοι στη Συρία από χημικά

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Εκατοντάδες θάνατοι στη Συρία από χημικά

355 άνθρωποι με συμπτώματα μόλυνσης από νευροπαραλυτικά αέρια πέθαναν στη χώρα.

Περίπου 355 ασθενείς «που παρουσίαζαν νευροτοξικά συμπτώματα» πέθαναν σε νοσοκομεία στη Συρία στα οποία παρέχουν βοήθεια οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) και όπου νοσηλεύονται σχεδόν 3.600 άνθρωποι από τις 21 Αυγούστου, ανέφερε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

«Τρία νοσοκομεία που βρίσκονται στην περιοχή της Δαμασκού και υποστηρίζονται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα παρέλαβαν, σε λιγότερο από τρεις ώρες το πρωί της Τετάρτης 21 Αυγούστου, περίπου 3.600 ασθενείς που παρουσίαζαν νευροτοξικά συμπτώματα, 355 από τους οποίους είναι νεκροί», ανέφεραν οι MSF.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα γίνονται έτσι η πρώτη ανεξάρτητη πηγή που επιβεβαιώνει τη χρήση χημικών όπλων στην περιοχή της Δαμασκού, η οποία έχει αναφερθεί εδώ και πολλές ημέρες από τη συριακή αντιπολίτευση που κατηγορεί το καθεστώς ότι εξαπέλυσε μεγάλου εύρους επίθεση προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 1.300 ανθρώπων την Τετάρτη.

Το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ το αρνείται και κατηγορεί τους αντάρτες ότι χρησιμοποίησαν τοξικά όπλα κοντά στη Δαμασκό.

Διαβάστε ακόμη: Ξέσπασε ο «Αραβικός Χειμώνας»;

Οι ομάδες των MSF δεν μπόρεσαν να μεταβούν επί τόπου, αλλά βρίσκονται σε επαφή με το ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων αυτών, στα οποία παρέχουν φάρμακα, ιατρικό υλικό και τεχνική υποστήριξη.

«Τα συμπτώματα που μας αναφέρθηκαν όπως σπασμοί, υπερβολική έκκριση σάλιου, διεσταλμένες κόρες των ματιών, θολή όραση και αναπνευστικές δυσκολίες, το επιδημιολογικό σχήμα αυτού του γεγονότος –που χαρακτηρίζεται από τη μαζική συρροή ασθενών σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, η προέλευση των ασθενών και η μόλυνση των τραυματιοφορέων και του προσωπικού που έδωσε τις πρώτες βοήθειες– υποδηλώνουν έντονα τη μαζική έκθεση σε έναν νευροτοξικο παράγοντα», υπογράμμισε ο Μπαρτ Γιάνσενς, διευθυντής επιχειρήσεων των MSF, όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν.

«Κάτι τέτοιο θα ήταν μια παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που απαγορεύει ρητά τη χρήση χημικών και βιολογικών όπλων», πρόσθεσε, χωρίς να αποφανθεί για τους πιθανούς δράστες της επίθεσης.

«Στους ασθενείς χορηγήθηκε ατροπίνη, ένα φάρμακο που παρασχέθηκε από τους MSF και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των νευροτοξικών συμπτωμάτων. Οι MSF προσπαθούν τώρα να αποκαταστήσουν τα εξαντλημένα αποθέματα των νοσοκομείων», διευκρίνισε η μη κυβερνητική οργάνωση.

Επίσημα στοιχεία και από το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH)ανακοίνωσε σήμερα πως κατέγραψε 322 θανάτους, ανάμεσά τους και 54 παιδιών, που έχασαν τη ζωή τους κοντά στη Δαμασκό στο μέσο της εβδομάδας από «τοξικά αέρια», στη βάση νέων ιατρικών αναφορών.

«Το OSDH κατέγραψε 322 θανάτους, ανάμεσά τους 54 παιδιών, 82 γυναικών και δεκάδων ανταρτών, πλέον των 16 πτωμάτων που δεν έχουν αναγνωριστεί», δήλωσε η μη κυβερνητική οργάνωση, τη στιγμή που η αντιπολίτευση και το καθεστώς αλληλοκατηγορούνται ότι κατέφυγαν στη χρήση χημικών όπλων.

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ