Γυναικοκρατούμενη η κυβέρνηση της Ολλανδίας – Τα 14 από τα 29 υπουργεία περνούν σε γυναίκες

Γυναικοκρατούμενη η κυβέρνηση της Ολλανδίας – Τα 14 από τα 29 υπουργεία περνούν σε γυναίκες
Photo: pixabay.com

Η τέταρτη κυβέρνηση υπό τον ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, η οποία πρόκειται να ορκιστεί στις 10 Ιανουαρίου, θα περιλαμβάνει 29 υπουργεία, εκ των οποίων τα 14 θα αναλάβουν γυναίκες.

Τα ονόματα και τα χαρτοφυλάκια που θα αναλάβει το κάθε πρόσωπο ανακοινώθηκαν χθες από τα τέσσερα κόμματα που συνθέτουν την κυβέρνηση συνασπισμού του Ρούτε.

Η Ντίλαν Γιεσιλγκόζ-Ζεγκέριους, γεννημένη στην Άγκυρα, πρόκειται να αναλάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης και Ασφάλειας.

Η 43χρονη πολιτικός, η οποία εγκαταστάθηκε στην Ολλανδία στην παιδική της ηλικία, προτάθηκε από το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD), στο οποίο ανήκει και ο Ρούτε.

Η σημερινή υπουργός Εσωτερικών Κάτζσα Ολόνγκρεν θα είναι η νέα υπουργός Άμυνας.

Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός Βόπκε Χούκστρα θα είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών.

Το υπουργείο Οικονομικών που κατείχε ο Χούκστρα θα αναλάβει η πρώην ΥΠΕΞ Ζίγκριντ Κάαγκ από το κεντροαριστερό κόμμα D66.

Η Κάαγκ παραιτήθηκε από την προηγούμενη θέση της μετά την χαοτική απόσυρση των ολλανδικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν τον Σεπτέμβριο.

Έπειτα από τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού –τις μεγαλύτερες σε διάρκεια στην ιστορία της Ολλανδίας–τα τέσσερα κυβερνώντα κόμματα που συνέθεταν την προηγούμενη κυβέρνηση και θα συνθέτουν την επόμενη–κατέληξαν σε συμφωνία τον Δεκέμβριο.

Τα κόμματα έχουν συμφωνήσει να επενδύσουν δισεκατομμύρια στην μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής και να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής και της στέγασης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ