Γίνονται οι άνθρωποι ολοένα και πιο επιφυλακτικοί ως προς την επιστήμη;

Γίνονται οι άνθρωποι ολοένα και πιο επιφυλακτικοί ως προς την επιστήμη;
Photo:
Αποθαρρύντικα τα ευρήματα νέας έρευνας.

της Renae Reints

Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο γίνονται ολοένα και πιο επιφυλακτικοί ως προς την επιστήμη, αναφέρει μια νέα έκθεση που αναλύει τις παγκόσμιες συμπεριφορές στο θέμα.

Σύμφωνα με τον Δείκτη State of Science της 3M για το 2019, που περιλαμβάνει απαντήσεις από 14.000 άτομα σε 14 χώρες, 35% των ερωτηθέντων λένε ότι είναι δύσπιστοι ως προς την επιστήμη – ποσοστό αυξημένο κατά 3% σε σχέση με πέρυσι. Κάτι παραπάνω από το ένα τέταρτο του κόσμου λέει ότι είναι καχύποπτο ως προς τον ρόλο της επιστήμης τα επόμενα 20 χρόνια – στις ΗΠΑ, το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο ένα τρίτο.

Αυτό θα μπορούσε να συνδέεται με το γεγονός ότι 45% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι πιστεύουν μόνο στην επιστήμη που ευθυγραμμίζεται με τις προσωπικές τους πεποιθήσεις, γεγονός που μάλλον προκαλεί ασυνείδητο σκεπτικισμό, λέει η έκθεση.

Παρά τη δυσπιστία αυτή, η 3Μ αναφέρει ότι 87% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι είναι ενθουσιασμένοι με την πρόοδο της ιατρικής επιστήμης και το 71% προσβλέπει στις προοπτικές του διαστημικού τουρισμού.

Σε κάθε περίπτωση, οι περισσότεροι επιθυμούν μια ανθρώπινη σύνδεση πέρα και πάνω από την τεχνολογία: 74% των ερωτηθέντων θα προτιμούσαν να έχουν έναν ανθρώπινο βοηθό και όχι ρομπότ.

Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι ζούμε στην εποχή των κοινωνικών μέσων, 87% προτιμά να κάνει πέντε νέους φίλους παρά να κερδίσει 5.000 νέους followers.

Ο CEO της Facebook, Mark Zuckerberg, προέβλεψε πρόσφατα ότι αυτή η τάση θα έφτανε στο τέλος της, γράφοντας ότι το «μέλλον της επικοινωνίας θα μετατοπιστεί όλο και περισσότερο προς ιδιωτικές, κρυπτογραφημένες υπηρεσίες» – μια ψηφιακή πλατφόρμα που μπορεί να παρομοιαστεί με το σαλόνι του σπιτιού σας, μάλλον, παρά με την πλατεία της γειτονιάς.