Γιώργος Στάσσης: Η ΔΕΗ έχει στηρίξει τα νοικοκυριά με 600 εκατ. ευρώ

Γιώργος Στάσσης: Η ΔΕΗ έχει στηρίξει τα νοικοκυριά με 600 εκατ. ευρώ
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ εκτιμάει ότι για την αποκλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης «δεν μπορούμε να μιλάμε για πλήρη επάνοδο πριν από το 2023».

Με 600 εκατ. ευρώ έχει στηρίξει τα νοικοκυριά η ΔΕΗ το τελευταίο εξάμηνο της ενεργειακής κρίσης, μέσω των εκπτώσεων που προσφέρει στα τιμολόγια ρεύματος, σύμφωνα με τα όσα επισημαίνει μιλώντας στο «Βήμα» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης  Γιώργος Στάσσης.

Όπως τόνισε, είναι η οικονομική εξυγίανση της ΔΕΗ που της επιτρέπει, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, να συνεχίσει να τα στηρίζει. «Δεν μπορώ να προσδιορίσω επακριβώς πόσο ακόμα θα συνεχίσουμε, αλλά θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο» αναφέρει ο ίδιος.

Όσο για την αποκλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης, με δεδομένο ότι ακόμη υπάρχουν πολλοί απρόβλεπτοι παράγοντες, ο κ. Στάσσης εκτιμά ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε για πλήρη επάνοδο πριν από το 2023». Αναφορικά με την… ελευθερία κινήσεων που δίνει στην επιχείρηση η οικονομική της εξυγίανση, ο κ. Στάσσης εστιάζει στο γιγαντιαίο επενδυτικό πλάνο των 9,3 δισ. ευρώ έως το 2026, εκ των οποίων πάνω από 5 δισ. θα κατευθυνθούν στις ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) αλλά και στην «έξοδο» της επιχείρησης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με το… βλέμμα σε ευκαιρίες στην παραγωγή, στην εμπορία αλλά και στα δίκτυα.

Δεν αλλάζει η ΔΕΗ το πλάνο απόσυρσης λιγνιτικών μονάδων

Ζημίες 200 εκατ. ευρώ «έγραψε» η ΔΕΗ από τη λειτουργία των λιγνιτικών της μονάδων το 2021, όπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, κατά την οποία επιβεβαιώνονται ο σχεδιασμός και το χρονοδιάγραμμα της απολιγνιτοποίησης, με την υπενθύμιση ότι αυτή επιβάλλεται «όχι μόνο για περιβαλλοντικούς, αλλά και για οικονομικούς λόγους. Η επιχείρηση είχε ζημιά ύψους 400 εκατ. ευρώ το 2020 και 200 εκατ. ευρώ το 2021 από τη χρήση των λιγνιτικών εργοστασίων».

Κατά το έτος που πέρασε, η χρήση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ μειώθηκε μεν, όχι όμως επαρκώς ώστε να διακοπεί η οικονομική «αιμορραγία» της επιχείρησης, πολλώ δε μάλλον με δεδομένη την εκτόξευση των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων.

Σταθερό το πλάνο απολιγνιτοποίησης

«Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο πλάνο απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων, όπως αυτό έχει παρουσιαστεί ήδη από τον Δεκέμβριο του 2019 και υλοποιείται κανονικά», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Στο πλαίσιο αυτό, το 2021 αποσύρθηκαν οι μονάδες 3-4 της Καρδιάς, ενώ είχε προηγηθεί το σβήσιμο των μονάδων του ΑΗΔ Αμυνταίου το φθινόπωρο του 2020. Για φέτος προγραμματίζεται η απόσυρση των μονάδων Μεγαλόπολη 3 και Άγιος Δημήτριος 1-4 και για το 2023 η απόσυρση του Αγίου Δημητρίου 5, της Μελίτης 1 και της Μεγαλόπολης 4. Η απολιγνιτοποίηση θα ολοκληρωθεί το 2025 με τη μετατροπή της μονάδας Πτολεμαΐδα 5 (που θα ξεκινήσει να λειτουργεί ως λιγνιτική τους επόμενους μήνες) σε μονάδα φυσικού αερίου.

Χθες, εξάλλου, υπογραμμίζοντας την προσήλωσή της στη βιώσιμη ανάπτυξη -συστατικό στοιχείο της οποίας είναι η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και η στροφή στις ΑΠΕ- η ΔΕΗ έδωσε στη δημοσιότητα την πρώτη έκθεση βιώσιμης ανάπτυξης για το έτος 2020. Η έκθεση παρουσιάζει δείκτες και μετρήσιμα στοιχεία για τα ουσιαστικότερα θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης και για τις επιδόσεις των εταιρειών του Ομίλου (ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΗ Ανανεώσιμες) βάσει της σημαντικότητας των επιδράσεων που αυτά έχουν στην ευρύτερη οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον και τελικά επηρεάζουν και διαμορφώνουν την ίδια την αξία και θέση του ομίλου.

Μεταξύ άλλων, στην έκθεση παρουσιάζονται για πρώτη φορά τα αποτελέσματα του υπολογισμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στο σύνολο των Scope 1, Scope 2 αλλά και αρκετών κατηγοριών του Scope 3 που εκλύονται από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ και των θυγατρικών της (Λιγνιτική Μεγαλόπολης, Λιγνιτική Μελίτης), αλλά και των εκπομπών Scope 1 και 2 για τον ΔΕΔΔΗΕ. Οι υπολογισμοί αυτοί θέτουν τις βάσεις ώστε να μπορέσει να μειώσει ο όμιλος περαιτέρω τις εκπομπές του στο μέλλον, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την επίτευξη των δεσμεύσεων της χώρας μας, στο πλαίσιο των διεθνών συμφωνιών και θεσμών που συμμετέχει για μηδενικούς ρύπους το 2050.

Αναλύονται επίσης οι επιδόσεις της ΔΕΗ στη βάση του δείκτη ESG του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς και οι στόχοι ESG που έχει για το μέλλον.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης: «Τα στοιχεία που παρατίθενται επιβεβαιώνουν τις σημαντικές αποφάσεις που λαμβάνουμε για τον μετασχηματισμό του ομίλου ΔΕΗ, αποτελώντας παράλληλα την ‘’πυξίδα’’ για όσα πρέπει να γίνουν στο μέλλον. Σκοπός μας είναι να μπορούμε να διαμοιράζουμε ολοένα και μεγαλύτερη ωφέλεια, μετρήσιμη για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, τους πελάτες, τους εργαζομένους, τους μετόχους μας και την ευρύτερη ελληνική κοινωνία καθιστώντας τον όμιλο ΔΕΗ πρωτοπόρο για τον ενεργειακό κλάδο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».