Γιώργος Τσαρούχας: H Dialectica θα γίνει μια από τις μεγαλύτερες information services εταιρείες στον κόσμο

Γιώργος Τσαρούχας: H Dialectica θα γίνει μια από τις μεγαλύτερες information services εταιρείες στον κόσμο
O Co-founder & CEO της εταιρείας μιλάει στο Fortune Greece για την ανάπτυξη της Dialectica, για την επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό, το ελληνικό οικοσύστημα επιχειρηματικότητας και για τον στόχο καθιέρωσης της ως μια παγκόσμια εταιρεία με έδρα την Αθήνα.

Όταν πριν τρία χρόνια συνάντησα τον Γιώργο Τσαρούχα για πρώτη φορά, στο πλαίσιο μιας ραδιοφωνικής συνέντευξης, η εταιρεία του ήταν μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις στον χώρο του knowledge brokering, τόσο στην Αθήνα, όσο και στο Λονδίνο. Σχολιάζοντας τότε το θέμα του «brain drain», επίκαιρο φυσικά και σήμερα, είχε τονίσει τόσο την ανάγκη επιστροφής Ελλήνων επιστημόνων, όσο και το στόχο της Dialectica να δημιουργήσει θέσεις εργασίας με υπεραξία. Μετά από τρία χρόνια, σίγουρα το έχει καταφέρει.

Η Dialectica αναδεικνύεται τα τελευταία χρόνια ως Best Workplace, στη λίστα με τις  επιχειρήσεις με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα, έχει καταφέρει να φτάσει τα 730 άτομα προσωπικό σε Ευρώπη και Αμερική, επενδύει σημαντικά σε προγράμματα learning & development των εργαζομένων της και όλα αυτά είναι μερικοί από τους λόγους που οδήγησαν τους Financial Times να τη επιλέξουν στη λίστα με τις «ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες της Ευρώπης» για το 2022, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η εταιρεία, δίνοντας πρόσβαση σε γνώση και πληροφορίες παγκοσμίως, σε εταιρείες συμβούλων και θεσμικούς επενδυτές, έχει συμμετοχή σε συμφωνίες  άνω των 300 δισ. ευρώ, από το 2015 που ξεκίνησε τη δραστηριότητά της (στοιχεία Μάιος 2021).

Μιλώντας στο Fortune Greece, με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων της λίστας 40under40, της οποίας υπήρξε μέλος, ο Γιώργος Τσαρούχας δηλώνει πως στόχος του πλέον είναι «μία πραγματικά παγκόσμια εταιρεία με έδρα την Αθήνα». Επισημαίνει πως η Dialectica θα γίνει μια από τις μεγαλύτερες information services εταιρείες στον κόσμο μέσα στα επόμενα χρόνια, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο εξαγορών, αρκεί να δημιουργούν πραγματική αξία, και τονίζει ότι ο κλάδος του knowledge brokering εξακολουθεί να παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες, παρά το δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον της περιόδου.

Τέλος συμβουλεύει τους νέους επιχειρηματίες να μην φοβούνται την αποτυχία και το ρίσκο και να αγαπούν αυτό που κάνουν. «Το μεγαλύτερο ρίσκο στη ζωή είναι να μην πάρεις κανένα ρίσκο» επισημαίνει και κάπως έτσι η συζήτηση μας ξεκινάει:

K. Τσαρούχα, στην πρώτη μας συνάντηση, μου είχατε αναφέρει ότι βασικός σας στόχος ήταν η προσέλκυση ταλέντου στη Dialectica. Σήμερα, σχεδόν τρία χρόνια μετά, τι θεωρείτε ότι έχετε πετύχει σε αυτόν τον τομέα;

Αν θυμάμαι καλά τότε – καλοκαίρι του 2019 – ήμασταν περίπου 80 άτομα σε Αθήνα και Λονδίνο και ο στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε 250 θέσεις εργασίας μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια. Σήμερα, μόνο τρία χρόνια μετά, έχουμε καταφέρει όχι απλά να φτάσουμε εκείνον το στόχο, αλλά να τον ξεπεράσουμε κατά πολύ με την ομάδα μας να μετράει πλέον 730 άτομα σε Ευρώπη και Αμερική. Ο στόχος μας πλέον είναι να φτάσουμε τα 1.200 άτομα παγκοσμίως μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια. Επομένως, η προσέλκυση ταλέντου ήταν και παραμένει βασική μου προτεραιότητα, έχοντας όμως προσθέσει και την ανάπτυξη ταλέντου. Βασική μας επιδίωξη στην Dialectica είναι να χτίσουμε μια παγκόσμια εταιρεία, η οποία όχι μόνο θα προσελκύει ταλέντο από όλον τον κόσμο, αλλά ταυτόχρονα θα παρέχει εκείνα τα προγράμματα και τις ευκαιρίες που θα βοηθούν τους ανθρώπους της να αναπτύσσονται και να γίνονται καθημερινά καλύτεροι. Προς αυτήν την κατεύθυνση τα τελευταία χρόνια έχουμε επενδύσει σημαντικά, μεταξύ άλλων, σε προγράμματα Learning & Development, Internal Mobility, Coaching. Στη Dialectica έχουμε άτομα που ξεκίνησαν μαζί μας μετά από το πανεπιστήμιο και σήμερα ηγούνται ομάδων 50 ατόμων και άνω. Άτομα τα οποία «μεγάλωσαν» μαζί με την εταιρεία. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη επιτυχία και χαρά από το να βλέπεις τους συνεργάτες σου να αναπτύσσονται προσωπικά και επαγγελματικά.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και το πρόγραμμα «Build Your Future In Athens»; Ποιος είναι ο στόχος του και γιατί επιλέξατε την Αθήνα;

 Στην Ελλάδα χτυπά η καρδιά της εταιρείας, καθώς από εδώ ξεκίνησαν όλα πριν από επτά χρόνια. Το γραφείο μας στην Αθήνα πέρα από σημαντικό hub για τη δραστηριοποίηση της Dialectica στην Ευρώπη, είναι επίσης και βάση για αρκετές ομάδες που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην πορεία της εταιρείας σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως αυτή της Τεχνολογίας που μετράει πάνω από 50 άτομα, αλλά και αυτή της καινοτομίας (Innovation), που για εμας αποτελεί προτεραιότητα. Αυτό έχει οδηγήσει στο να είμαστε ήδη ένας ελκυστικός εργοδότης για διεθνές ταλέντο που αναζητά εργασία στη χώρα μας ή για αρκετούς Έλληνες του εξωτερικού που θέλουν να επιστρέψουν πίσω. Με το πρόγραμμα «Build Your Future In Athens» στοχεύουμε να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τη διεθνή μας ταυτότητα και να δημιουργήσουμε έτσι μία πραγματικά παγκόσμια εταιρεία με έδρα την Αθήνα.

Πώς προσαρμόζεται το δικό σας μοντέλο εργασίας στις αλλαγές που έφερε η πανδημία και ποιος είναι ο βασικός λόγος για να επιλέξει ένας εργαζόμενος τη Dialectica;

Η πανδημία του κορονοϊού βρήκε την Dialectica σε φάση ταχείας ανάπτυξης – το πρώτο τρίμηνο του 2020 προσλαμβάναμε περίπου 20 άτομα το μήνα, ενώ είχαμε ήδη ξεκινήσει να εξετάζουμε την επέκταση της εταιρείας στην Αμερική. Η πανδημία δεν μας ανέκοψε τα σχέδια για περαιτέρω ανάπτυξη, απλά μας ανάγκασε να αλλάξουμε τον τρόπο που διαχειριζόμασταν τις καταστάσεις. Συγκεκριμένα, συνεχίσαμε να προσλαμβάνουμε κόσμο απλά προσαρμόσαμε όλη τη διαδικασία στο virtual περιβάλλον και στις ανάγκες της εποχής. Αξίζει να σημειωθεί πως η ομάδα μας διπλασιάστηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου της πανδημίας. Σε καμιά περίπτωση δεν ήταν εύκολη η μετάβαση. Όπως όλες οι εταιρείες έτσι και εμείς, προσπαθούσαμε να πορευτούμε σε αχαρτογράφητα νερά. Πιστεύω όμως ακράδαντα πως ο μόνος δρόμος για να πας μπροστά είναι ο δρόμος της ευελιξίας και της συνεχόμενης προσαρμογής στα νέα δεδομένα. Καθοριστικό ρόλο σε αυτό έπαιξε και η ισχυρή εταιρική κουλτούρα που έχουμε δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια. Οι αξίες της ομαδικότητας, της διαφάνειας και του σεβασμού αποτελούν τον οδηγό μας σε ό,τι και να κάνουμε.

Η εταιρική μας κουλτούρα αποτελεί άλλωστε και έναν από τους βασικούς λόγους για να επιλέξει ένας εργαζόμενος την Dialectica. Στην εταιρεία μας ο κάθε εργαζόμενος έχει την υποστήριξη, τα προγράμματα και τα εργαλεία που χρειάζεται για να εξελίσσεται διαρκώς, είτε αυτό σημαίνει πως θα γίνει expert στις διαπραγματεύσεις ή πως θα διευρύνει τους ορίζοντές του μέσω της συνεργασίας με ανθρώπους από διαφορετικές κουλτούρες και χώρες.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι μας μεταξύ άλλων απολαμβάνουν:

  • Συμμετοχή σε διεθνή επενδυτικά projects.
  • Γρήγορη ανέλιξη τόσο στην Ελλάδα, όσο και το εξωτερικό.
  • Παρακολούθηση εκπαιδευτικών σεμιναρίων και trainings, ανάμεσά τους και ένα mini MBA. Υπάρχει ειδικό Learning & Development τμήμα στην εταιρεία.
  • Δυνατότητα να εργαστούν από διαφορετικά γραφεία της εταιρείας σε Ευρώπη και Αμερική.
  • Ένα σύγχρονο και δημιουργικό περιβάλλον εργασίας.
  • Εξαιρετικά ανταγωνιστικό πακέτο αποδοχών και bonus scheme.

40under40 Ten Years: Δείτε περισσότερα στο αφιέρωμα του Fortune Greece!

Οι Financial Times σας επέλεξαν στη λίστα με τις «ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες της Ευρώπης» για το 2022. Πού αποδίδετε αυτή τη δυναμική ανάπτυξης;

Είμαστε πολύ χαρούμενοι που οι Financial Times μας συμπεριέλαβαν στη λίστα με τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες της Ευρώπης για δεύτερη συνεχή χρονιά, όπως και υπερήφανοι για τις διακρίσεις μας ως ένα από τα καλύτερα περιβάλλοντα εργασίας σε Ελλάδα και Ευρώπη. Όταν ξεκινούσα την εταιρεία με τον Fred σε ενα μικρό διαμέρισμα, δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ όλα όσα θα ακολουθήσουν.

Μερικοί από τους λόγους που συντέλεσαν στην επιτυχημένη πορεία της Dialectica είναι:

  1. Το επιχειρηματικό μας μοντέλο, που απαντάει στην ανάγκη ολοένα και περισσότερων επαγγελματιών να έχουν άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες και expertise από όλον τον κόσμο, ώστε να λαμβάνουν πιο γρήγορα καλύτερες επιχειρηματικές αποφάσεις
  2. Η ανάπτυξη τεχνολογίας εσωτερικά στην εταιρεία. Η tech ομάδα μας απαρτίζεται από 40+ ταλαντούχα άτομα – software engineers, IT professionals, product managers, UX designers – οι οποίοι χτίζουν μια καινοτόμα πλατφόρμα εσωτερικής πληροφόρησης, στην οποία συγκεντρώνουμε και κατηγοριοποιούμε καθημερινά εκατοντάδες experts βάσει της γνώσης και εμπειρίας τους.
  3. Η συνεχής επένδυση σε καινοτόμα προϊόντα. Η ομάδα του Innovation καθημερινά εξετάζει καινούργια market research προϊόντα και υπηρεσίες που θα προσφέρουν ακόμη περισσότερη αξία στους πελάτες μας.
  4. Η παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και η δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης με τους πελάτες μας. Δεν είναι τυχαίο πως το client satisfaction rating μας είναι συνεχώς πάνω από 9 (με άριστα το 10).
  5. Η δημιουργία μιας δυνατής εταιρικής κουλτούρας και ταλαντούχας πολυπολιτισμικής ομάδας. Όπως προανέφερα, από την ίδρυση της εταιρείας μέχρι σήμερα ακολουθούμε μια ανθρωποκεντρική στρατηγική, επενδύοντας συνεχώς στην ανάπτυξη, εκπαίδευση και εξέλιξη των εργαζομένων μας.

Η εταιρεία σας απέκτησε «ανοσία» κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ενίσχυσε τη θέση της. Πόσο σας βοήθησε σε αυτό η επένδυση στην τεχνολογική εξέλιξη του μοντέλου σας;

Η τεχνολογία έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της εταιρείας από την πρώτη κιόλας μέρα και για αυτό δεν έχουμε πάψει στιγμή να ενισχύουμε την ομάδα μας με ταλαντούχους tech επαγγελματίες – πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η Dialectica – στο μέγεθος που είναι σήμερα – δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την τεχνολογία, καθώς όλες μας οι λειτουργίες βασίζονται σε αυτή: από τον τρόπο που συνεργάζονται τα τμήματα μεταξύ τους, μέχρι το πως βρίσκουμε expertise από όλον τον κόσμο μέσα σε λίγα λεπτά. Και θεωρώ πως είμαστε ακόμη στην αρχή. Το μέλλον μας θα είναι άκρως τεχνολογικό, συνδυάζοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την τεχνητή με την ανθρώπινη νοημοσύνη (Artificial & Human Intelligence).

Πόσο πιστεύετε ότι θα επηρεαστεί ο κλάδος του knowledge brokering και η επενδυτική δραστηριότητα από τις αναταράξεις που προκαλούνται από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, τις πληθωριστικές πιέσεις και την ενεργειακή κρίση;

 Δεν πιστεύω ότι θα επηρεαστούμε από τις αναταράξεις στις αγορές. Ακόμα και αν αυτό συμβεί θα έχει μικρή χρονική διάρκεια. Γενικά σε καιρούς κρίσης, εμφανίζονται ευκαιρίες με αποτέλεσμα οι επενδυτες να χρησιμοποιούν τα προϊόντα μας ακόμη περισσότερο. Αυτό ακριβώς έγινε και οταν ξέσπασε η πανδημία.

Είστε εκπρόσωπος του εγχώριου οικοσυστήματος καινοτομίας από τα πρώτα του σημαντικά βήματα. Στην πορεία είδαμε πολλές και σημαντικές επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις, εξαγορές και startups να μετατρέπονται σε scaleups. Πώς βλέπετε εσείς την πορεία του ελληνικού startup ecosystem και τι αναμένετε για το μέλλον;

Είναι αλήθεια ότι το δικό τους στίγμα στο διεθνές startup οικοσύστημα δίνουν πλέον πολλές ελληνικές εταιρείες και αυτό είναι αρκετά ενθαρρυντικό. Προσωπικά πιστεύω ακράδαντα στο ελληνικό επιχειρηματικό ταλέντο, οπότε επί της αρχής είμαι πολύ αισιόδοξος. Τα τελευταία χρόνια, στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας έχει συντελεστεί μια τεκτονική αλλαγή. Η κοινωνία και κυρίως οι νέοι έχουν υιοθετήσει την άποψη ότι η επιχειρηματικότητα και η ιδιωτική πρωτοβουλία αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την ευημερία και την πρόοδο. Για να έχει όμως σοβαρές ελπίδες το ελληνικό startup οικοσύστημα χρειάζεται να προσελκύσει ταλέντο όχι μόνο σε εγχώριο, αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Πρέπει να πείσουμε τους  500 χιλιάδες Έλληνες που έφυγαν κατά τη διάρκεια της κρίσης να γυρίσουν πίσω και ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε ένα ελκυστικό νομικό πλαίσιο που θα επιτρέπει στις ελληνικές επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν ταλέντο και από άλλες χώρες.

Έχετε επιλεχθεί στην έρευνα του Fortune Greece 40under40, η οποία φέτος κλείνει δέκα χρόνια. Ποιο είναι το μήνυμά σας σε νέους entrepreneurs και ποια είναι τα κυριότερα «μαθήματα» που έχετε πάρει και σας έχουν βοηθήσει να προχωρήσετε και να εξελιχθείτε;

Να μην φοβούνται την αποτυχία και το ρίσκο και να αγαπούν αυτό που κάνουν. Το μεγαλύτερο ρίσκο στη ζωή είναι να μην πάρεις κανένα ρίσκο. Η αποτυχία είναι κομμάτι της ζωής και αναπόσπαστο κομμάτι της μαθησιακής διαδικασίας και γι’αυτό δεν πρεπει να μας φοβίζει. Επίσης, το να έχεις πάθος για αυτό που κάνεις είναι αναγκαία συνθήκη για την επιτυχία, καθώς η επιχειρηματικότητα είναι δύσκολη και τεστάρει καθημερινά τις αντοχές σου. Τέλος, κατα τη γνώμη μου, ο καλός επιχειρηματίας πρεπει να ξέρει να διαλέγει συνεργάτες, να είναι δίκαιος και να επενδύει στους ανθρώπους του.  Η επιχειρηματικότητα είναι ομαδικό σπόρ και αν μέσα σε μια ομάδα δεν υπάρχει συνεργασία και σεβασμός ακόμα και τα απλά πράγματα γίνονται δύσκολα.

Ποια είναι η φιλοδοξία σας για τη Dialectica; Θα εξετάζετε πιθανές εξαγορές ή συμπράξεις με επενδυτικά σχήματα;

 H Dialectica θα γίνει μια απο τις μεγαλύτερες information services εταιρείες στον κόσμο μέσα στα επόμενα χρόνια. Η πρόσβαση στην πληροφορία μέσω των εργαλείων και των προϊόντων που αναπτύσσουμε βοηθάει καθημερινά εκατοντάδες εταιρείες, επενδυτές και business professionals να παίρνουν καλύτερες αποφάσεις, να βελτιώνουν την απόδοσή τους και έτσι να υλοποιούν τα σχέδιά τους με βέλτιστο τρόπο. Πιστεύουμε ότι έχουμε ένα από τα καλύτερα προϊόντα στον κόσμο και με τη βοήθεια της τεχνολογίας τα επόμενα χρόνια θα χτισουμε μια εταιρεία που θα βελτιώσει τη διαδικασία λήψης επιχειρηματικών αποφάσεων.

Οπότε, σε αυτά τα πλαίσια, πιθανόν στο μέλλον να εξετάσουμε εξαγορές εταιρειών που θα μπορούσαν να μας δώσουν τη δυνατότητα να εμπλουτίσουμε τις προσφερόμενες υπηρεσίες μας. Είμαστε όμως πολύ προσεκτικοί, γιατί οι εξαγορές πολλές φορές καταστρέφουν αντί να δημιουργούν αξια. Όσον αφορά στην σύμπραξη με επενδυτικά σχήματα, είναι ένα ενδεχόμενο που θα σκεφτόμασταν μόνο αν ήμασταν σίγουροι ότι αυτή η σύμπραξη θα μας βοηθούσε στην υλοποίηση του οράματός μας.

Η Dialectica προσλαμβάνει πάνω από 40 άτομα το μήνα. Μάθε περισσότερα στο dialecticanet.com/careers