ΓΙΩΤΗΣ: Συνεχίζονται οι επενδύσεις μετά το deal με τη Στάμου

ΓΙΩΤΗΣ: Συνεχίζονται οι επενδύσεις μετά το deal με τη Στάμου
Συμπλήρωσε τα 90 χρόνια το 2020 - Πάνω από 92 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών - Οι επενδύσεις και τα μέτρα κατά του Covid-19.

Επενδύσεις σε κτιριακές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό για τη μητρική εταιρεία και την εξαγορασθείσα Στάμου ΑΒΕΕ, καθώς και ανάπτυξη των πωλήσεων στο εξωτερικό, όπου καλύπτει πάνω από 25 προορισμούς, θέτει στο επίκεντρο της στρατηγικής του ο όμιλος ΓΙΩΤΗΣ, που συμπλήρωσε φέτος 90 χρόνια παρουσίας στην αγορά.

Ο ιστορικός όμιλος, που ιδρύθηκε το 1930 από τον Ιωάννη και την Μαρία Γιώτη, διατηρεί ηγετική θέση στην ελληνική αγορά, σε μια ευρεία κατηγορία προϊόντων, πέρα από τις βρεφικές κρέμες και το βρεφικό γάλα με τα οποία εδραιώθηκε. Το 2019 ήταν η πρώτη χρονιά (πρώτη πλήρης οικονομική χρήση) μετά την εξαγορά της Royal TM Efood στη Βουλγαρία, η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή προϊόντων διατροφής και ροφημάτων αλλά και της εταιρείας παραγωγικής γαλακτοκομικών προϊόντων Στάμου ΑΒΕΕ. Η τελευταία, που ελέγχει επιπλέον δίκτυο 15 καταστημάτων, αποτέλεσε στρατηγικής σημασίας επένδυση για τον όμιλο Γιώτης, που συνεχίζει να επενδύσει στην επέκταση της. Όπως αναφέρει η διοίκηση στην οικονομική έκθεση για τις επιδόσεις του 2019, η Γιώτης επένδυσε στην αναβάθμιση των παραγωγικών εγκαταστάσερων των θυγατρικών της για να στηρίξει τον εμπλουτισμό του προϊοντικού τους χαρτοφυλακίου αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξής τους στο εξωτερικό. Στη Στάμου οι επενδύσεις ανήλθαν σε 2,5 εκατ. ευρώ κι επιπλέον δόθηκαν προκαταβολές 0,75 εκατ. ευρώ σε προμηθευτές για αγορές – κατασκευές παγίων.

Καινοτόμα προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, συνεχείς επενδύσεις και δράσεις με κοινωνικό αντίκτυπο αποτελούν διαχρονικά βασικές προτεραιότητες για τη διοίκηση του ελληνικού ομίλου που οδεύει στα 100 και σε ότι αφορά τον κύκλο εργασιών του, καθώς το 2019 έκλεισε με 92,452 εκατ. ευρώ από 84,34 εκατ. ευρώ που ήταν ο κύκλος εργασιών την προηγούμενη χρονιά καταγράφοντας αύξηση 9,6%. Τα μικτά κέρδη ανήλθαν σε 42,828 εκατ. ευρώ από 39,211 εκατ. ευρώ, τα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 7,461 εκατ. ευρώ έναντι 5,757 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 5,369 εκατ. ευρώ από 3,629 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Σε επίπεδο μητρικής εταιρείας ο κύκλος εργασιών διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα και ανήλθε σε 76,422 εκατ. ευρώ το 2019 από 76,455 εκατ. ευρώ το 2018, τα μικτά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 36,156 εκατ. ευρώ από 36,245 εκατ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 6,944 εκατ. ευρώ από 5,203 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 5,203 εκατ. ευρώ από 3,783 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Οι επενδύσεις της εταιρείας σε κτιριακό και μηχανολογικό εξοπλισμό ανήλθαν σε 2,724 εκατ. ευρώ με έμφαση στην περαιτέρω επέκταση του εργοστασίου στο Αγρίνιο ενώ πραγματοποίησε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 1,8 εκατ. ευρώ στην θυγατρική Jotis International Investments Ltd, με αποτέλεσμα η συνολική αξία κτήσης της συγκεκριμένης θυγατρικής να ανέρχεται σε 2,402 εκατ. ευρώ.

Ο μέσος ετήσιος δανεισμός του ομίλου ανήλθε σε 33,882 εκατ. ευρώ με μέσο επιτόκιο δανεισμού 2,93% και σε επίπεδο εταιρείας, ο μέσος ετήσιος δανεισμός διαμορφώθηκε σε 20,974 εκατ. ευρώ με μέσο επιτόκιο 3,15%.

Οι επιπτώσεις του Covid-19

Αναφερόμενη στις επιπτώσεις της πανδημίας η διοίκηση του ομίλου επισημαίνει ότι οι επιχειρηματικές δραστηριότητες θα μπορούσαν να επηρεαστούν αρνητικά λόγω απομόνωσης των εργαζόμενων, των πελατών, και των προμηθευτών στις περιοχές που επλήγησαν από την επιδημία. Ενδέχεται δε να υπάρξουν διαταραχές στις διαδικασίες μεταφοράς των προϊόντων καθώς και στις άλλες υποδομές της εφοδιαστικής αλυσίδας ενώ επισημαίνεται και ο κίνδυνος μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος και της καταναλωτικής δαπάνης στην περίπτωση που η κατάσταση συνεχίσει να επιδεινώνεται. Απέναντι σε αυτούς του κινδύνους η διοίκηση του ομίλου λαμβάνει μέτρα και διαθέτει την χρηματοοικονομική θέση και την απαραίτητη ρευστότητα για να καλύψει κινδύνους που θα μπορούσε να δημιουργήσει μια παρατεταμένη περίοδος έξαρσης του ιού.

Κοινωνικό πρόγραμμα

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι η εταιρεία, επιβεβαιώνοντας τον σκοπό της που είναι συνδεδεμένος με την ανάπτυξη των παιδιών, συνεχίζει με συνέπεια το πρόγραμμα «Μια Ελπίδα Γεννιέται» σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση Hope Genesis, με στόχο τη μείωση της υπογεννητικότητας που αποτελεί οξύτατο δημογραφικό πρόβλημα για τη χώρα μας. Η Γιώτης υιοθέτησε για 4 χρόνια 86 απομακρυσμένα χωριά της Ελλάδας και θα καλύπτει τις βρεφικές τροφές για τα δύο πρώτα χρόνια κάθε μωρού που γεννιέται σ’ αυτά τα χωριά.