Γιούνκερ: Δεν τα βάζουμε με τις ΗΠΑ αλλά με την Apple

Γιούνκερ: Δεν τα βάζουμε με τις ΗΠΑ αλλά με την Apple
epa05523165 EU Commission President Jean-Claude Juncker give a press conference within the framework of the G20 Summit in Hangzhou, China, 04 September 2016. The G20 Summit is held in Hangzhou on 04 to 05 September. EPA/BERND VON JUTRCZENKA

Ο πρόεδρος της Κομισιόν υπεραμύνθηκε της απόφασης για το πρόστιμο 13 δισ. ευρώ στην αμερικανική εταιρεία.

Η απόφαση της ΕΕ πως η Apple Inc πρέπει να πληρώσει περισσότερα από 13 δισ. ευρώ στην Ιρλανδία για καθυστερούμενους φόρους βασίσθηκε σαφώς σε γεγονότα και σε υφιστάμενους κανόνες και δεν είναι μια απόφαση που στρέφεται εναντίον των ΗΠΑ, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

“Η απόφαση αυτή είναι σαφώς βασισμένη σε γεγονότα (…) Εφαρμόζουμε τους κανόνες σύμφωνα με τα γεγονότα και τη νομοθεσία”, δήλωσε μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην Χανγκτζού, επισημαίνοντας πως η Apple είχε επωφεληθεί από υπερβολικά “φορολογικά πλεονεκτήματα” που της είχαν χορηγηθεί από το Δουβλίνο και πως θα ήταν “παράλογο” να είχε επιλεγεί το πεδίο της φορολογίας για να “γίνει επίθεση στις ΗΠΑ”.

Ο Γιούνκερ διαβεβαίωσε ακόμη πως οι Βρυξέλλες “θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται” με τις ΗΠΑ για τη Διατλαντική Συνθήκη Ελεύθερου Εμπορίου (TTIP ή Tafta), καθώς η εντολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διαπραγματευτεί παραμένει πλήρως σε ισχύ.

“Δεδομένης της εντολής” που έχουν δώσει στην Κομισιόν τα κράτη μέλη της ΕΕ, “θα συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε με τις Ηνωμένες Πολιτείες” αυτή τη συνθήκη “με τις θετικές επιπτώσεις” για την οικονομία και την απασχόληση, δήλωσε, παρά τις αντιρρήσεις που εκδηλώθηκαν πρόσφατα στους κόλπους των κυβερνήσεων της Γαλλίας και της Γερμανίας.