Γιούνκερ: Δεν θα σταθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση εμπόδιο στο Brexit

Γιούνκερ: Δεν θα σταθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση εμπόδιο στο Brexit

Ο πρόεδρος της Κομισιόν έκρινε επίσης ότι η κυβέρνηση της Βρετανίας πρέπει να οργανωθεί «και μετά να μας πει τι είναι αυτό που θέλει».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν προσπαθεί να εμποδίσει τη Βρετανία να αποχωρήσει και θέλει να αρχίσει να διαπραγματεύεται τις μελλοντικές σχέσεις από τη στιγμή που το κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου θα εγκρίνει τη συμφωνία για το Brexit, εν μέρει για να επικεντρωθεί στη δική της ενότητα ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου, τόνισε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Welt.

«Κάποιοι υπαινίσσονται ότι σκοπός μας είναι να διατηρήσουμε το ΗΒ στην ΕΕ με κάθε πιθανό τρόπο. Δεν είναι αυτή η πρόθεσή μας. Το μόνο που θέλουμε είναι σαφήνεια για τις μελλοντικές μας σχέσεις. Σεβόμαστε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος» του 2016, είπε ο Γιούνκερ στην συντηρητική Welt.

Σύμφωνα με τον Γιούνκερ, η ΕΕ είναι έτοιμη να αρχίσει να διαπραγματεύεται μια νέα συμφωνία με τη Βρετανία αφού η Βουλή των Κοινοτήτων εγκρίνει τη συμφωνία για το διαζύγιο. Η ψηφοφορία, που αναβλήθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αναμένεται τώρα να διεξαχθεί την εβδομάδα η οποία ξεκινά τη 14η Ιανουαρίου.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν έκρινε επίσης ότι η κυβέρνηση της Βρετανίας πρέπει να οργανωθεί. «Και μετά να μας πει τι είναι αυτό που θέλει», συμπλήρωσε. «Εργάζομαι με βάση την υπόθεση ότι (το ΗΒ) θα αποχωρήσει, διότι αυτό αποφάσισε ο λαός» της χώρας, επέμεινε, αρνούμενος να σχολιάσει τη σεναριολογία για το ότι ενδέχεται να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα. «Αυτό επαφίεται στους Βρετανούς να το αποφασίσουν», περιορίστηκε να πει.

Στρεφόμενος σε άλλες προκλήσεις για την Ευρώπη, ο Γιούνκερ τόνισε ότι παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ όσον αφορά το εμπόριο.

«Τον εμπιστεύομαι όσο τηρεί τον λόγο του. Αν δεν τον τηρεί πλέον, τότε ούτε εγώ δεσμεύομαι από τον δικό μου λόγο», ανέφερε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ερωτηθείς σχετικά με την ένταση ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες για την επαπειλούμενη επιβολή δασμών στα αυτοκίνητα που εισάγονται στις ΗΠΑ.

Ακόμη, είπε πως διαισθάνεται ότι οι πολίτες των χωρών-μελών της ΕΕ απομακρύνονται ολοένα περισσότερο, κάτι που θεωρεί πως αποτελεί πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου.

«Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι αυτά τα χάσματα δεν θα γίνουν υπερβολικά βαθιά», ανέφερε ο Γιούνκερ. «Δεν πρέπει να αφήνουμε να υπονοείται πως οι λαϊκιστές έχουν δίκιο (…) απλά φωνασκούν, δεν έχουν καμιά συγκεκριμένη πρόταση να κάνουν για την επίλυση των προκλήσεων της εποχής μας», τόνισε.

Για τον πρόεδρο της Κομισιόν, η Ευρώπη πρέπει ενωμένη «να αντιμετωπίσει τα τρολ και τις ομάδες των χάκερ από την Κίνα ή τη Ρωσία» που ενδέχεται να αποπειραθούν να επηρεάσουν τους ευρωπαίους ψηφοφόρους.

Ακόμη, ο Γιούνκερ εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσον η Ρουμανία είναι σε θέση «να ηγηθεί» της Ευρώπης. Το Βουκουρέστι αναλαμβάνει την εναλασσσόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έξι μήνες στην αρχή της χρονιάς.

Ο Γιούνκερ κατηγορεί χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για «υποκρισία» στο ζήτημα της ασφάλειας των συνόρων

Χώρες της ΕΕ επιδεικνύουν «σκανδαλώδη υποκρισία» στις συζητήσεις για τη διεύρυνση της υπηρεσίας ασφάλειας των συνόρων Frontex, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Για περισσότερο από δύο χρόνια, όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ ζητούν καλύτερη προστασία κατά μήκος των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης», δήλωσε ο Γιούνκερ στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag.

«Και τώρα ξαφνικά υπάρχουν ανησυχίες απ’ όλες τις πλευρές. Θίγεται τάχα η εθνική κυριαρχία, όλα προχωρούν υπερβολικά γρήγορα και οι αριθμοί αυξήθηκαν υπερβολικά. Πρόκειται για σκανδαλώδη υποκρισία».

Τον Σεπτέμβριο η Κομισιόν πρότεινε να αυξηθεί ο αριθμός των συνοριοφυλάκων του μόνιμου σώματος που είναι στη διάθεση της Frontex από 1.500 σε 10.000 έως το 2020.

Η πρόταση διατυπώθηκε αφού ηγέτες της ΕΕ δήλωσαν στη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Ιουνίου πως η ενίσχυση των συνόρων της ΕΕ κατά της παράνομης μετανάστευσης αποτελεί προτεραιότητα.

Όμως πολλά κράτη επέκριναν τα σχέδια, με αποτέλεσμα η αυστριακή προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ να προτείνει να καθυστερήσει η αύξηση μέχρι το 2027.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ δήλωσε πως το 2025 θα μπορούσε να είναι «μια εφικτή χρονική προθεσμία».

Ο Γιούνκερ κατηγόρησε τις χώρες εκείνες, που είχαν διαμαρτυρηθεί πιο ηχηρά για τη συνοριακή ασφάλεια, πως είναι αυτές που δεσμεύονται τώρα λιγότερο. «Η Ευρώπη δεν μπορεί να δουλέψει έτσι», δήλωσε. «Πρέπει να ενεργήσουμε γρήγορα ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι και ώστε τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ να είναι πραγματικά υπό έλεγχο».

Δείτε ακόμη: Βρετανός Υπουργός Εμπορίου: Στο «50-50» οι πιθανότητες να προχωρήσει το Brexit