Γιούνκερ: Η Τουρκία απομακρύνεται με γιγάντια βήματα από την Ευρώπη

Γιούνκερ: Η Τουρκία απομακρύνεται με γιγάντια βήματα από την Ευρώπη

Η δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σήμερα πως η Τουρκία, η οποία προκαλεί ισχυρές ανησυχίες όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, απομακρύνεται «με γιγάντια βήματα» από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αφού υπογράμμισε πως διατηρεί «καλές σχέσεις» με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Γιούνκερ δήλωσε πως τον «υποπτεύεται» ότι θέλει να ωθήσει την Ευρώπη «να πει πως θέλει να βάλει τέλος στις διαπραγματεύσεις ώστε να μπορέσει να φορτώσει την ευθύνη μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι στην Τουρκία».

«Η Τουρκία απομακρύνεται με γιγάντια βήματα από την Ευρώπη», δήλωσε ο Γιούνκερ στη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον των πρεσβευτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, που άρχισαν το 2005, βρίσκονται σήμερα σε νεκρό σημείο. Όμως η πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών δεν θέλουν προς το παρόν να προχωρήσουν σε επίσημη διακοπή, φοβούμενες ότι θα προκαλέσουν οριστική ρήξη μ’ έναν εταίρο σημαντικό στα θέματα της μετανάστευσης και του αντιτρομοκρατικού αγώνα.

«Το ζήτημα είναι αν πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στις διαπραγματέυσεις με την Τουρκία. Είναι ένα καθαρά θεωρητικό ζήτημα, αφού σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει προς το παρόν διαπραγμάτευση», συνέχισε ο Γιούνκερ.

«Εγώ θα ήθελα να συμπεριφερθούμε με τέτοιο τρόπο ώστε οι Τούρκοι να παρατηρήσουν πως είναι αυτοί, δηλαδή το ‘σύστημα Ερντογάν’, που καθιστούν αδύνατη την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, αντί να παγιδευθούμε», πρόσθεσε.

«Ολόκληρη η ευθύνη βρίσκεται στην τουρκική πλευρά», υπογράμμισε.