Γιούνκερ και Τουσκ δεν αποκλείουν πλέον το σενάριο ενός Grexit

Γιούνκερ και Τουσκ δεν αποκλείουν πλέον το σενάριο ενός Grexit
epa04814733 EU council President Donald Tusk (R) and European Commission President Jean-Claude Juncker gives final press conference during an emergency Eurogroup heads of state meeting on Greece at EU headquarters in Brussels, Belgium, 22 June 2015. EPA/OLIVIER HOSLET

Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και Ντόναλντ Τουσκ έθεσαν σαφές ότι η προθεσμία για συμφωνία τελειώνει αυτήν την εβδομάδα.

«Έχουμε προετοιμάσει λεπτομερώς το σενάριο του Grexit» είπε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα, ο επικεφαλής της Κομισιόν έστρεψε τα βέλη του προς την ελληνική κυβέρνηση καλώντας την μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, να δεσμευτεί να παρουσιάσει το πρόγραμμά της έως τις 9 Ιουνίου (Παρασκευή μέχρι τις 08:30 το πρωί όπως είπε), ενώ ανέφερε ότι την ερχόμενη Κυριακή θα συνέλθει η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. «για να λάβει αποφάσεις για την Ελλάδα».

«Θα ήθελα η ελληνική κυβέρνηση από σήμερα μέχρι την Παρασκευή το πρωί να παρουσιάσει αναλυτικά τις προτάσεις της κάτι που δεν ήταν σε θέση να το κάνει αυτό», είπε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Απόψε δεν καταφέραμε να βρούμε λύση», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα και το αποτέλεσμά του, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε: «Είχα πει ότι ένα “όχι” θα αποδυνάμωνε τη διαπραγματευτική της θέση και αυτό έγινε σήμερα. Δεν αποκλείω κανένα σενάριο».

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ συνέχισε λέγοντας ότι είχε συμφωνηθεί (με τον Αλέξη Τσίπρα προ δημοψηφίσματος) να συζητηθεί το ζήτημα του ελληνικού χρέους τον Οκτώβριο, κάτι που, όπως είπε, «το ήξερε ο Έλληνας πρωθυπουργός και ας μην το έλεγε στον ελληνικό λαό», οριοθετώντας το χρονικό περιθώριο κατάθεσης της ελληνικής πρότασης το πρωί της Παρασκευής. «Είμαι υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη αλλά αφού η ελληνική κυβέρνηση δεν μπόρεσε να το πράξει αυτό πρέπει να μας πει που το πάει».

Ο Ντόναλντ Τουσκ συμπλήρωσε τα λεγόμενα του Ζ.Κ. Γιούνκερ, λέγοντας ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το «μαύρο σενάριο», δηλαδή, όπως είπε, η απουσία συμφωνίας και «Γι’ αυτό χρειαζόμαστε και τις προτάσεις και των 28 κρατών μελών της ΕΕ».

«Ίσως να χρειαστεί η παροχή ανθρωπιστική βοήθειας για την Ελλάδα», είπε, χωρίς να το αιτιολογήσει, ενώ το ίδιο επανέλαβε και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υποστηρίζοντας ότι έχει «προετοιμαστεί λεπτομερώς» το σενάριο ενός Grexit.