Γιούνκερ: Στα μεγάλα μας επιτεύγματα η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ

Γιούνκερ: Στα μεγάλα μας επιτεύγματα η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ
epa07497810 European Commission President Jean-Claude Juncker speaks at a press conference after a special EU summit on Brexit at the European Council in Brussels, Belgium, 11 April 2019. EU leaders gathered for an emergency summit in Brussels to discuss a new Brexit extension. EPA/OLIVIER HOSLET Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο επικεφαλής της Κομισιόν δήλωσε «περήφανος» για το επίτευγμά του και επισήμανε ότι «το κάναμε μαζί με τις ελληνικές αρχές και το κάναμε διαφορετικά από ότι το κάνανε άλλοι».

Την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη χαρακτήρισε ως ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματά της πενταετούς θητείας της απερχόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο πρόεδρός της Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος επισήμανε ότι μπορεί κάποιοι να το θεωρούν «δεδομένο», αλλά «καταφέραμε να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη» τη στιγμή που «ακόμα και πολλά μικρά κράτη μας απαγόρευαν να ασχοληθούμε με την Ελλάδα». Ο Γιούνκερ δήλωσε «περήφανος» για το επίτευγμά του και επισήμανε ότι «το κάναμε μαζί με τις ελληνικές αρχές και το κάναμε διαφορετικά από ότι το κάνανε άλλοι».

Όπως εξήγησε η διαφορά αυτή έγκειται στο ότι έδειξε σεβασμό στην «αξιοπρέπεια» του ελληνικού λαού, και των φτωχότερων μερίδων του. Τέλος, εξήρε την «ανθεκτικότητα» των Ελλήνων, σημειώνοντας πως πιθανότατα άλλοι σε αυτές τις συνθήκες δεν θα μπορούσαν να την επιδείξουν.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προέτρεψε ακόμη τους ψηφοφόρους να σταθμίσουν προσεκτικά την ψήφο τους στις επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την ώρα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα λαϊκιστικά και εθνικιστικά κόμματα μπορεί να αυξήσουν τη δύναμή τους.

Οι πολίτες θα πρέπει να αναρωτηθούν πώς θα μοιάζει το “ευρωπαϊκό τοπίο” τα επόμενα χρόνια, αν όλοι ψηφίσουν τους εξτρεμιστές, είπε ο Γιούνκερ. Υπογράμμισε επίσης ότι οι εκλογές που θα διεξαχθούν στις 28 χώρες-μέλη της ΕΕ από τις 23 μέχρι τις 26 Μαΐου είναι “οι μεγαλύτερες υπερεθνικές εκλογές οπουδήποτε στον κόσμο”.

Ο Γιούνκερ καταδίκασε τις επιθέσεις που δέχεται το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τον οποίο ορισμένοι παραλληλίζουν με τον Χίτλερ και τον Στάλιν, χαρακτηρίζοντάς τις “παντελώς απαράδεκτες και, πρέπει να πω, αποκρουστικές”.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα παραδοσιακά κόμματα θα μειώσουν τη δύναμή τους, όμως θα διατηρήσουν τον έλεγχο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ η ακροδεξιά ή κάποια περιθωριακά κόμματα θα κερδίσουν περισσότερες έδρες.