Γιούνκερ στο ευρωκοινοβούλιο: Ούτε Grexit, ούτε έξοδο από την Σένγκεν

Γιούνκερ στο ευρωκοινοβούλιο: Ούτε Grexit, ούτε έξοδο από την Σένγκεν
European Commission's President Jean-Claude Juncker announces quote plan for refugees as he makes his State of the Union address to the European Parliament in Strasbourg, eastern France, on September 9, 2015. Juncker urged European Union (EU) states on September 9 to take "bold" action, as he unveiled a major plan for dealing with Europe's worst refugee crisis since World War II. "Now is not the time to take fright, it is time for bold determined action for the European Union," Juncker said. AFP PHOTO / FREDERICK FLORIN

«Θα σώσουμε τη συνθήκη εφαρμόζοντάς την» ανέφερε ο επικεφαλής της Κομισιόν.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 18ης-19ης Φεβρουαρίου ανέφερε ότι ποτέ δεν ήθελε Grexit και τώρα δεν θέλει έξοδο από την Σένγκεν. «Χρειάζεται συνεργασία γιατί δεν οδηγεί πουθενά το να κατηγορεί ο ένας τον άλλο ότι δεν κάνει τίποτα» ανέφερε ο Γιούνκερ και πρόσθεσε: «Θα σώσουμε τη συνθήκη εφαρμόζοντάς την».

«Η επιτροπή της Συνθήκης σε έκθεση του Νοεμβρίου διέκρινε «σοβαρές ελλείψεις» στην Ελλάδα που πρέπει να διορθωθούν» και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να στιγματίζονται οι Έλληνες που βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση λόγω του προσφυγικού. Πολλοί πολίτες έδωσαν δείγματα αλληλεγγύης βοηθώντας και πολλοί πρόσφυγες σώθηκαν από βέβαιο θάνατο χάρη στην ελληνική ακτοφυλακή».

Χρειάζονται επιπλέον προσπάθειες από την Ελλάδα, τόνισε αλλά παράλληλα ξεκαθάρισε ότι και οι άλλες χώρες πρέπει να κινηθούν προκειμένου να υλοποιηθούν οι συμφωνίες μετεγκατάστασης και να ενισχυθεί η Frontex.

Ο Ζαν Κλόντ Γιούνκερ σημείωσε ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να βοηθήσει στο να εφαρμοστεί καλύτερα η υφιστάμενη συμφωνία επιστροφής μεταναστών που υπάρχει ήδη μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η Αγκυρα έχει διαβεβαιώσει ότι θα κάνει ότι απαιτείται για να ελέγξει τις ροές και να πολεμήσει τα κυκλώματα διακίνησης. Αλλά σημείωσε ότι πρέπει και η Ευρώπη να κάνει αυτά που συμφώνησε με την Τουρκία. Έδωσε έμφαση μάλιστα στο ότι η Ιταλία συμφώνησε πρόσφατα να συμμετέχει στην χρηματοδότηση της χώρας με το γνωστό πακέτο των 3 δισ. ευρώ.