Γύρισε «σελίδα» η ιστορία στην Κούβα: Νέος πρόεδρος ο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ

Γύρισε «σελίδα» η ιστορία στην Κούβα: Νέος πρόεδρος ο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ
epa06678977 (FILE) - Vice President of Cuba Miguel Diaz-Canel walks to the official welcome ceremony at the Palace of the Revolution in Havana, Cuba, 21 March 2016 (reissued 19 April 2018). The Cuban government on 18 April 2018 nominated Diaz-Canel as the only candidate to succeed President Raul Castro, considered the end of the Castro era. EPA/MICHAEL REYNOLDS

Πενηνταεννέα χρόνια μετά τη νίκη της κουβανικής Επανάστασης, το νησί της Καραϊβικής δεν θα κυβερνάται πλέον από κάποιον Κάστρο. 

Ο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, που εξελέγη νέος πρόεδρος της Κούβας με συντριπτική πλειοψηφία, ορκίστηκε στα νέα καθήκοντά του και δεσμεύτηκε ότι “η επανάσταση θα συνεχιστεί”.

Καθώς ήταν ο μοναδικός υποψήφιος, ο 57χρονος Ντίας-Κανέλ ψηφίσθηκε από τους βουλευτές για μια ανανεώσιμη πενταετή προεδρική θητεία με 603 ψήφους από τις 604, δηλαδή με ποσοστό 99,83%, σύμφωνα με την επίσημη κουβανική ιντερνετική πύλη Cubadebate.

Ο 57χρονος Ντίας-Κανέλ έπλεξε το εγκώμιο του Ραούλ Κάστρο, τονίζοντας ότι παραμένει ηγέτης της κουβανικής επανάστασης.

“Η εντολή που δόθηκε από τον λαό σε αυτήν την Εθνοσυνέλευση είναι να συνεχίσει την κουβανική επανάσταση σε μια κρίσιμη ιστορική στιγμή (…) στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του οικονομικού μοντέλου” είπε, στην πρώτη ομιλία του ως πρόεδρος του Συμβουλίου του Κράτους. Δεσμεύτηκε επίσης ότι “θα αλλάξει ό,τι χρειάζεται να αλλαχθεί”, ενώ ταυτόχρονα θα υπερασπιστεί και θα “τελειοποιήσει” την επανάσταση.

Σε ένα προφανές μήνυμα προς τις ΗΠΑ, είπε ότι η Αβάνα είναι πάντα έτοιμη για διάλογο “με όσους μας αντιμετωπίζουν ισότιμα” και τόνισε ότι η εξωτερική πολιτική δεν θα αλλάξει και ο ίδιος δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί τις αρχές του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters