Γυρίσματα ταινιών εν μέσω κορωνοϊού: Η περίπτωση του «Jurassic World: Dominion»

Γυρίσματα ταινιών εν μέσω κορωνοϊού: Η περίπτωση του «Jurassic World: Dominion»
View of the Jurassic World exhibition in Hong Kong, China, 21 June 2018. Jurassic World exhibition kicked off in Hong Kong, China, 21 June 2018. After 25 years and five movies, the Jurassic Park/World series shows no signs of flagging. The latest dinosaur thriller, Jurassic World: Fallen Kingdom, hit Hong Kong theaters this weekend and opened with big numbers. Photo: AFP
Πώς η ταινία κατάφερε να συνεχίσει τα γυρίσματα ακόμα και εν μέσω πανδημίας.

του Daniel Bentley

Φαίνεται ότι η παραγωγή ταινιών βρίσκει τρόπο να επιβιώνει εν μέσω της πανδημίας. Μόλις 10 μέρες μετά την έναρξη των γυρισμάτων του Jurassic World: Dominion, η Universal Pictures αναγκάστηκε να σταματήσει την παραγωγή καθώς ο κόσμος έμπαινε σε lockdown εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19. Όμως, στις αρχές Νοεμβρίου, τα γυρίσματα ξανάρχισαν και πλέον η ταινία αναμένεται να βγει στις αίθουσες τον Ιούνιο του 2022.

Μια άνευ προηγουμένου σειρά πρωτοκόλλων και μέτρων προφύλαξης τέθηκε σε ισχύ για να συμβεί αυτό.

Στο άνω των 1.000 ατόμων προσωπικό έγιναν 40.000 τεστ για COVID μέσα σε 100 ημέρες γυρισμάτων. Για τα λιγοστά κρούσματα που προέκυψαν, υπήρχε έτοιμο ένα οργανωμένο σύστημα ιχνηλάτησης. Και συντάχθηκε ένα βιβλίο οδηγιών 150 σελίδων έτσι ώστε να ξέρει ο καθένας ποια πρωτόκολλα έπρεπε να ακολουθηθούν.

«Ήταν σημαντικό από μία επιχειρηματική οπτική. Προφανώς, πληρώναμε ενοίκιο για να έχουμε πρόσβαση στα στούντιο [τα Pinewood Studios στην Αγγλία]. Μας κόστιζε χιλιάδες δολάρια να διατηρούμε την ταινία εκεί» είπε η Donna Langley, επικεφαλής της Universal Filmed Entertainment Group, μιλώντας στο συνέδριο Brainstorm Tech του Fortune την Τετάρτη.

«Ήταν απαραίτητο να ξεκινήσουμε άμεσα τη δουλειά μας. Ο κλάδος απασχολεί εκατοντάδες χιλιάδες άτομα σε όλο τον κόσμο. Συνεπώς, ήταν σημαντικό να δούμε εάν υπήρχαν πρωτόκολλα που θα μπορούσαμε να επεξεργαστούμε ώστε να επανέλθει ο κλάδος σε λειτουργία».

Οι παραγωγοί της ταινίας κλήθηκαν να προσαρμοστούν σε έναν νέο τρόπο κινηματογράφησης. Και άρα, αν και εκατοντάδες άτομα ενεπλάκησαν στην παραγωγή της ταινίας, τα γυρίσματα έγιναν με τρόπο που δεν απαιτούσε όλοι να είναι εκεί την ίδια στιγμή.

Όμως, όπως εξήγησε η Langley, δεν μπορεί κάθε ταινία μεγάλου budget να γυριστεί με αυτές τις συνθήκες. «Το franchise του Fast and Furious, για παράδειγμα, περιλαμβάνει μεγάλες ταινίες με μεγάλα κινηματογραφικά σετ και μεγάλες σκηνές δράσης. Και η καρδιά μιας τέτοιας ταινίας είναι η παγκόσμια φύση της, με εναλλαγή τοποθεσιών» επισημαίνει η Langley.

«Για μια ταινία όπως αυτή, μάλλον πρέπει να περιμένουμε μέχρι να βγούμε από την πανδημία».

Πηγή: Fortune