Γκάλμπρεϊθ: Ανησυχούσαμε για εμπλοκή του στρατού λόγω Grexit

Γκάλμπρεϊθ: Ανησυχούσαμε για εμπλοκή του στρατού λόγω Grexit
Ο οικονομολόγος Τζέιμς Γκαλμπρέιθ μιλάει κατά την διάρκεια διημερίδας με θέμα <> που έγινε στον πολυχώρο ΑΘΗΝΑΙΣ, Σάββατο 9 Μαρτίου 2013. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΥΗ ΦΥΛΑΚΤΟΥ

Ο συντάκτης του περίφημου Plan X αναφέρει ότι η περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ προκαλούσε τεράστιες ανησυχίες.

Τον προβληματισμό του για ενδεχόμενο εμπλοκής του στρατού για την τήρηση της τάξης σε περίπτωση Grexit αναφέρει ο βασικός συντάκτης του «Plan X» για επιστροφή στη δραχμή, Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ.

Όπως αναφέρει στην Καθημερινή της Κυριακής, ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Τέξας ήταν προβληματισμένος από την εμπλοκή του στρατού στην τήρηση της τάξης σε περίπτωση Grexit. «Μας ανησυχούσαν βαθύτατα οι πιθανές οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές συνέπειες του εγχειρήματος”, λέει, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως το υπουργείο Άμυνας δεν συμμετείχε στις διαβουλεύσεις της ομάδας του.
«Ο Γιάνης μου ζήτησε να βοηθήσω στον συντονισμό μίας ομάδας που θα μελετούσε το θέμα αυτό στα μέσα Μαρτίου. Είχα καταλάβει ότι εφάρμοζε εντολή του πρωθυπουργού», προσθέτει.

Ο άτυπος σύμβουλος του τότε υπουργού Οικονομικών παραδέχεται στο βιβλίο του ότι ήταν «ασαφές» και «νομικά αβέβαιο», αν υπήρχε τρόπος να εξέλθει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, χωρίς να φύγει ταυτόχρονα και από την ΕΕ.
Πάντως ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ διαψεύδει ότι ο κ. Βαρουφάκης απειλούσε τους Ευρωπαίους με έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ κατ’ εντολή του Αλέξη Τσίπρα.