Γκάμπριελ: Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Γκάμπριελ: Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Για πρώτη φορά ο αντιπρόεδρος της γερμανικής κυβέρνησης κάνει αναφορά σε ελάφρυνση χρέους αλλά με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα. 

Ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επεσήμανε ότι θα μπορούσε να συζητηθεί μια ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, αν η Αθήνα εφαρμόσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό Stern.

Θα μπορούσαμε «να συζητήσουμε για την πιθανότητα απομείωσης του χρέους, στην περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση αποδείξει ότι εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις», τόνισε ο Γκάμπριελ.

«Αν απλώς κουρεύουμε χρέη χωρίς η Ελλάδα να κάνει διαρθρωτικές αλλαγές, δεν κερδίζουμε τίποτε», εκτίμησε ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD).

Παράλληλα ο Γερμανός αντικαγκελάριος εμφανίστηκε σίγουρος ότι «τελικά θα βρούμε έναν τρόπο να τερματιστεί η κρίση στην Ελλάδα».Ο Γκάμπριελ πάντως τόνισε ότι δεν ανησυχεί για πιθανές οικονομικές επιπτώσεις στη Γερμανία ενός Grexit. «Η ευρωζώνη είναι ισχυρή και σταθερή», τόνισε.

Στην ίδια συνέντευξη ο Γκάμπριελ χαρακτήρισε «αφέλεια» την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη. «Η ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ, με τα σημερινά δεδομένα, έγινε αφελώς», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Stern.
«Το χειρότερο όμως είναι ότι όλοι για πολύ καιρό απλώς παρακολουθούσαν» την Ελλάδα να βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στην κρίση, κατήγγειλε ο Γερμανός αντικαγκελάριος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το μάθημα από την κατάσταση στην Ελλάδα είναι ότι «πλέον δεν θα πρέπει να αποστρέψουμε ξανά το βλέμμα μας όταν μια χώρα δεν τηρεί τους κανόνες της Ευρώπης».

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στο σημερινό Eurogroup αναφέρθηκε και στο ζήτημα του χρέους.

«Το κούρεμα του χρέους δεν επιτρέπεται βάσει των ευρωπαϊκών κανόνων για τη στήριξη χωρών» δήλωσε σχετικά. Ερωτηθείς αν η Ελλάδα θα μπορούσε να κρατήσει το ευρώ, ο Σόιμπλε απάντησε πως αυτή είναι μια ερώτηση για την ελληνική κυβέρνηση.

Να σημειωθεί ότι το πιο πιθανό σενάριο για το ελληνικό χρέος, αν τεθεί στο τραπέζι όπως ζητάει η ελληνική πλευρά, αφορά στην επιμήκυνση της λήξης κάποιων δανείων και στην περαιτέρω μείωση των επιτοκίων και όχι στο «κούρεμα» στην ονομαστική αξία των ομολόγων, στο οποίο αναφέρεται ο Σόιμπλε.