Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Η δημοσιονομική πολιτική να προστατεύει τους ευάλωτους πολίτες από το οικονομικό σοκ

Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Η δημοσιονομική πολιτική να προστατεύει τους ευάλωτους πολίτες από το οικονομικό σοκ
epa10072213 Managing Director of the International Monetary Fund (IMF) Kristalina Georgieva speaks during the High Level Seminar, Strengthening Global Collaboration for Tackling Food and Insecurity, during the G20 Finance Ministers and Central Bank Governors Meeting in Nusa Dua, Bali, Indonesia, 15 July 2022. Bali hosts the two-day G20 Finance Ministers and Central Bank Governors Meeting from 15 to 16 July 2022. EPA/SONNY TUMBELAKA/POOL / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Με την πανδημία της Covid-19 και τον πόλεμο στην Ουκρανία, «βιώσαμε δύο σοκ σε δύο χρόνια. Πρέπει να σκεφθούμε σοβαρά τη σωστή άρθρωση των πολιτικών μας», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Μπροστά σε έναν «πρωτόγνωρο συνδυασμό σοκ», η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα κάλεσε σήμερα τις κυβερνήσεις να θέσουν ως στόχο με τα μέτρα στήριξης τους πλέον «ευάλωτους» πληθυσμούς.

Με την πανδημία της Covid-19 και τον πόλεμο στην Ουκρανία, «βιώσαμε δύο σοκ σε δύο χρόνια. Πρέπει να σκεφθούμε σοβαρά τη σωστή άρθρωση των πολιτικών μας», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, μιλώντας στο Μπαλί της Ινδονησίας με αφορμή τη συνεδρίαση των οικονομικών αξιωματούχων της G20.

«Εάν η νομισματική πολιτική πρέπει να είναι σφιχτή, η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να συνεχίσει να προστατεύει τους πλέον ευάλωτους πολίτες» παρά ολόκληρο τον πληθυσμό στο σύνολό του, εκτίμησε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Τα μέτρα στήριξης των κυβερνήσεων «εάν δεν είναι καλά ρυθμισμένα και εάν δεν λαμβάνουν υπόψη τη βιωσιμότητά τους μεσοπρόθεσμα, μπορεί να λειτουργήσουν ενάντια στους στόχους της νομισματικής πολιτικής», ειδικότερα τη μείωση του υψηλού πληθωρισμού, είπε.