Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Ο κορωνοϊός αποτελεί ευκαιρία για να διορθώσουμε τον καπιταλισμό

Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Ο κορωνοϊός αποτελεί ευκαιρία για να διορθώσουμε τον καπιταλισμό
epa07512443 Kristalina Georgieva Chief Executive Officer of the World Bank speaks during the first Regional Summit of the Women Entrepreneurs Financing Initiative (We-Fi) in West Africa, at the Sofitel Abidjan Hotel Ivoire in Abidjan, Ivory Coast, 17 April 2019. We-Fi is the first major fund that combines reforms and public and private investment, unlocking billions of dollars for the benefit of women-owned or owned businesses throughout the developing world. Its strategic goal is to allocate 50 per cent of its resources to activities in the poorest countries (IDA) and fragile or conflict-affected countries (FCS). Hosted by the World Bank Group, the We-Fi Initiative has been operational since October 2017. EPA/LEGNAN KOULA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε συνεχώς προσπάθειες για να βελτιώσουμε αυτό το σύστημα», σημειώνει η επικεφαλής του ΔΝΤ. «Μία πολύ σημαντική βελτίωση που πρέπει να επιτύχουμε είναι η αίσθηση δικαιοσύνης, χωρίς αποκλεισμούς», προσθέτει.

«Δεν είμαι υπέρ της εγκατάλειψης του καπιταλισμού. Ο καπιταλισμός είναι ένα σύστημα που δίνει την ευκαιρία στους ανθρώπους να διαπρέψουν. Αυτό που εννοώ είναι, ότι είμαι το παράδειγμα κάποιας, η οποία μπήκε σε ένα καπιταλιστικό, ανταγωνιστικό περιβάλλον και τα πήγε πολύ καλά», τονίζει η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε συνέντευξή της στο Bloomberg.

»Πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε συνεχώς προσπάθειες για να βελτιώσουμε αυτό το σύστημα (τον καπιταλισμό) και η πολύ σημαντική βελτίωση που πρέπει να επιτύχουμε είναι η αίσθηση δικαιοσύνης, χωρίς αποκλεισμούς, και για αυτό το Ταμείο πρέπει να κάνει τη δική του συμβολή», προσθέτει η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

«Δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να αποδεχτούμε χωρίς κριτική τον τρόπο λειτουργίας των οικονομιών μας. Υπάρχει ένας καλύτερος κόσμος για τον οποίο μπορούμε να αγωνιστούμε».

Όταν ο δημοσιογράφος αναφέρει ότι η Παγκόσμια Τράπεζα φαίνεται να ανησυχεί περισσότερο για το χρέος από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τη ρωτάει μήπως το ΔΝΤ έχει «μαλακώσει» εκείνη απαντάει: «Στην πραγματικότητα συμφωνούμε με την Τράπεζα όταν πρόκειται για τη βιωσιμότητα του χρέους. Αυτό που νομίζω ότι βλέπετε στο ΔΝΤ είναι ότι αναγνωρίζει πως σε μία εποχή κρίσης, έχουμε έναν ρόλο πρώτης αντίδρασης. Και σε αυτόν τον ρόλο, όταν παρέχουμε χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης – έχουμε δώσει 30 δισ. δολάρια σε 75 χώρες, 47 από αυτές είναι χαμηλού εισοδήματος – πρέπει να κινηθούμε πραγματικά γρήγορα. Αυτό δεν σημαίνει – και δεν μπορώ να το τονίσω αρκετά έντονα – ότι το κάνουμε αυτό με κλειστά μάτια και χωρίς προσοχή στο πώς ξοδεύονται τα χρήματα».