Γκρέτα Τούνμπεργκ από Νταβός: Ο χρόνος τελειώνει και δεν έχουμε κάνει τίποτα με την κλιματική αλλαγή

Γκρέτα Τούνμπεργκ από Νταβός: Ο χρόνος τελειώνει και δεν έχουμε κάνει τίποτα με την κλιματική αλλαγή
epa07317466 Swedish climate activist Greta Thunberg, 16, speaks during a panel session at the 49th annual meeting of the World Economic Forum (WEF) in Davos, Switzerland, 25 January 2019. The meeting brings together entrepreneurs, scientists, corporate and political leaders in Davos under the topic 'Globalization 4.0' from 22 to 25 January 2019. EPA/GIAN EHRENZELLER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αρνητικό ήταν το πρόσημο του απολογισμού της Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ δεν βλέπει καμία προσπάθεια στο να ληφθούν μέτρα για την κλιματική αλλαγή τονίζοντας για ακόμη μία φορά τις ανησυχίες της σε πάνελ στο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.
«Βασικά τίποτε δεν έχει γίνει» είπε η νεαρή ακτιβίστρια, τονίζοντας πως ο χρόνος τελειώνει.

«Οι παγκόσμιες εκπομπές C02 δεν έχουν μειωθεί και αυτό προσπαθούμε να πετύχουμε» είπε η 17χρονη από τη Σουηδία η οποία τόνισε ότι τελειώνει ο χρόνος.

Πάντως για να μην φανεί υπερβολική στα όσα λέει, η Γκρέτα Τούνμπερκ είπε ότι «από μια άποψη πολλά έχουν συμβεί τα οποία κανείς δεν θα μπορούσε να έχει προβλέψει. Έχει προκληθεί παγκόσμια εγρήγορση και ένα κίνημα. Όλοι αυτοί οι πάρα πολλοί νέοι από τόσα πολλά διαφορετικά μέρη του κόσμου πιέζουν για να σχηματιστεί μια συμμαχία των κινημάτων».

«Οι άνθρωποι πρέπει να αρχίσουν να «ακούνε» την επιστήμη και να αρχίσουν να αντιμετωπίζουν την κρίση στο πραγματικό της μέγεθος. Αν δεν την αντιμετωπίσουμε ως μια πραγματική κρίση τότε δεν θα μπορέσουμε να την επιλύσουμε» σημείωσε η Τούνμπεργκ στο πάνελε με τίτλο «Forging a Sustainable Path towards a Common Future».

Υπενθυμίζεται ότι αυτή είναι η δεύτερη χρονιά που η Γκρέτα Τούνμπεργκ παραβρίσκεται στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Η Greenpeace καταγγέλλει τους συμμετέχοντες που επενδύουν μαζικά στα ορυκτά καύσιμα

Τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες και συνταξιοδοτικά ταμεία που συμμετέχουν στο ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός εξακολουθούν να χρηματοδοτούν με δισεκατομμύρια δολάρια την ενέργεια από τα ορυκτά καύσιμα, τα οποία συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή, με κίνδυνο να προκαλέσουν μια νέα παγκόσμια οικονομική κρίση, κατήγγειλε σήμερα η Greenpeace.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, το οποίο ξεκινά σήμερα, προσπαθεί να αλλάξει την εικόνα του «κλαμπ των πλουσίων» που έχει δημιουργήσει προσκαλώντας ακτιβιστές όπως η νεαρή Σουηδέζα Γκρέτα Τούνμπεργκ, όμως πολλές εταιρίες του οικονομικού τομέα που συμμετέχουν στο Νταβός επενδύουν σε βιομηχανίες εξόρυξης, αν και τα ορυκτά καύσιμα – και κυρίως το πετρέλαιο και ο άνθρακας – είναι μεταξύ των βασικών πηγών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενου του θερμοκηπίου, καταγγέλλει η ΜΚΟ.

Σε έκθεσή της με τίτλο «Είναι ο οικονομικός τομέας, ηλίθιε», η Greenpeace παρουσιάζει τις επενδύσεις τους μετά την υπογραφή τον Δεκέμβριο του 2015 της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση, δέκα τράπεζες που συμμετέχουν τακτικά στο Νταβός χρηματοδότησαν από το 2015 ως το 2018 τον τομέα των ορυκτών καυσίμων με ποσό 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων. Πρόκειται για τις JP Morgan Chase, Citi, Bank of America, RBC Royal Bank, Barclays, Mitsubishi UFG, TD Bank, Scotiabank, Mizuho et Morgan Stanley.

Σε ό,τι αφορά τα συνταξιοδοτικά ταμεία, τρία από αυτά που συμμετέχουν στο Νταβός έχουν επενδύσει 26 δισεκατομμύρια δολάρια σε πετρελαϊκές εταιρίες, όπως η Shell, η Chevron και η Exxon και διάφορες τράπεζες που χρηματοδοτούν την εκμετάλλευση των ορυκτών καυσίμων.

«Τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και συνταξιοδοτικά ταμεία που είναι παρόντες στο Νταβός ευθύνονται για την κλιματική έκτακτη ανάγκη. Παρά τις προειδοποιήσεις, τροφοδοτούν μια νέα παγκόσμια οικονομική κρίση υποστηρίζοντας τη βιομηχανία των ορυκτών καυσίμων. Οι χρηματιστές αυτές δεν είναι τίποτα άλλο από υποκριτές καθώς ισχυρίζονται ότι επιθυμούν να σώσουν τον πλανήτη την ώρα που τον σκοτώνουν για το βραχυπρόθεσμο κέρδος τους», κατήγγειλε η επικεφαλής της Greenpeace Τζένιφερ Μόργκαν.