Γκρέτα Τούνμπεργκ στη Σύνοδο για το κλίμα: «Μου κλέψατε τα όνειρά μου» (Βίντεο)

Γκρέτα Τούνμπεργκ στη Σύνοδο για το κλίμα: «Μου κλέψατε τα όνειρά μου» (Βίντεο)
epaselect epa07864221 Greta Thunberg, the 16-years-old climate activist from Sweden, addresses world leaders at the start of the 2019 Climate Action Summit which is being held in advance of the General Debate of the General Assembly of the United Nations at United Nations Headquarters in New York, New York, USA, 23 September 2019. World Leaders have been invited to speak at the event, which was organized by the United Nations Secretary-General Antonio Guterres, for the purpose of proposing plans for addressing global climate change. The General Debate of the 74th session of the UN General Assembly begins on 24 September. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η σύντομη ομιλία της 16χρονης ακτιβίστριας προκάλεσε αίσθηση, καθώς είναι μία από τις πλέον αιχμηρές που εκφώνησε μετά την άφιξή της στις ΗΠΑ, στα τέλη Αυγούστου.

Με μια παθιασμένη ομιλία, η έφηβη ακτιβίστρια για το κλίμα, Γκρέτα Τούνμπεργκ, άνοιξε τις εργασίες της Συνόδου για το Κλίμα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, όπου οργισμένη καταδίκασε την ολιγωρία των ηγετών της διεθνούς κοινότητας να λάβουν αποφασιστικά μέτρα στη μάχη εναντίον της κλιματικής αλλαγής.

«Όλα είναι λάθος. Δεν έπρεπε να είμαι εδώ, έπρεπε να βρίσκομαι στο σχολείο μου, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού», σημείωσε η 16χρονη, με την φωνή της να σπάει από την ένταση, αλλά να διατηρεί τον δυνατό τόνο της. «Πώς τολμάτε; Μου κλέψατε τα όνειρά μου και την παιδική ηλικία μου με τα κενά λόγια σας», είπε χαρακτηριστικά.

«Ο κόσμος υποφέρει, πεθαίνει. Ολόκληρα οικοσυστήματα καταρρέουν, βρισκόμαστε στις αρχές ενός μαζικού αφανισμού κι εσείς για το μόνο που μιλάτε είναι για τα χρήματα, για παραμύθια μας αέναης οικονομικής ανάπτυξης; Πώς τολμάτε;», συνέχισε, με έντονα καταγγελτικό τόνο.

Η σύντομη ομιλία της 16χρονης ακτιβίστριας προκάλεσε αίσθηση, καθώς είναι μία από τις πλέον αιχμηρές που εκφώνησε μετά την άφιξή της στις ΗΠΑ, στα τέλη Αυγούστου.

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ επανέλαβε τα επιστημονικά δεδομένα που επιβεβαιώνουν την επιτάχυνση του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ενώ στη συνέχεια καταφέρθηκε εναντίον των επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων που ήταν παρόντες στην ίδια Σύνοδο.

«Μας εγκαταλείψατε. Όμως, οι νέοι αρχίζουν να κατανοούν την προδοσία σας», τόνισε, προσθέτονας πως «εάν εσείς αποφασίσατε να μας εγκαταλείψετε, εμείς δεν θα σας συγχωρήσουμε ποτέ».

«Ο κόσμος ξυπνάει και η αλλαγή έρχεται, είτε σας αρέσει είτε όχι. Ευχαριστώ», κατέληξε η έφηβη ακτιβίστρια, η οποία καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκομένους στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης.

Το… δολοφονικό βλέμμα της στον Τραμπ που έγινε viral

Η 16χρονη ακτιβίστρια, ενώ περίμενε στην άκρη μιας αίθουσας, εμφανίστηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και του επιφύλασσε ένα… δολοφονικό βλέμμα.

Το πρόσωπό της άλλαξε μόλις στην αίθουσα μπήκε ο Ντόναλντ Τραμπ με αποτέλεσμα να γίνει αμέσως viral στα social media. Εκείνος, βέβαια, ούτε που την είδε ούτε που τον απασχόλησε. Έκανε μια… guest εμφάνιση κι έφυγε.