GLAMI: Χρονιά ανάπτυξης το 2021 για την ελληνική μόδα

GLAMI: Χρονιά ανάπτυξης το 2021	για την ελληνική μόδα
Photo: pixabay.com

Το 2021 ήταν η χρονιά ανάκαμψης του κλάδου της μόδας στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ετήσια ανασκόπηση Fashion e-commerce, Year in review, που πραγματοποίησε η πλατφόρμα αναζήτησης για είδη μόδας Glami. Ταυτόχρονα, ήταν μία χρονιά ρεκόρ για το ηλεκτρονικό της εμπόριο που είδε την αξία του να αυξάνεται σημαντικά και να υπολογίζεται πλέον στο 1,010 δισ. ευρώ.

Η αύξηση αυτή επιβεβαιώνει την καθιέρωση των ηλεκτρονικών πωλήσεων και την όλο και μεγαλύτερη σημασία τους στον κλάδο με την αξία των πωλήσεων τους να αποτελεί πλέον το 20% των γενικών πωλήσεων.

Παράλληλα, οι πωλήσεις στα φυσικά καταστήματα αυξήθηκαν σημαντικά σε σύγκριση με το 2020, ιδίως μετά την επανεκκίνηση της αγοράς τον Μάιο του 2021. Η αύξηση αυτή, όμως, δεν ήταν αρκετή για να επαναφέρει την αξία πωλήσεων στα προ πανδημίας επίπεδα. Η εκτιμώμενη αύξηση του online εμπορίου μόδας για το 2022 είναι στο +10% ενώ για την επόμενη τριετία προβλέπεται μία σταθερή αύξηση της αξίας των πωλήσεων μέσω του online.

Το 2021 ήταν μία χρονιά σταθερής ανάπτυξης αλλά και εξισορρόπησης της αξίας των πωλήσεων που δημιουργήθηκαν από τα κλικ του GLAMI προς τα συνεργαζόμενα eshop (GMV).

Η αξία των πωλήσεων για σχεδόν όλους τους μήνες του 2021 είναι αισθητά μεγαλύτερη του 2020. Παράλληλα, καταγράφεται η σημασία της περιόδου του Black Friday για ακόμη μία χρονιά, με το Νοέμβριο να καταγράφει σημαντική αύξηση στην αξία του GMV. Με εξαίρεση την περίοδο μέχρι και τον Απρίλιο του ᾽21, όπου και δεν λειτουργούν κανονικά τα φυσικά καταστήματα, η εξέλιξη της αξίας πωλήσεων ακολουθεί την εποχικότητα και τη ζήτηση κάτι που επιβεβαιώνεται και από τις κορυφαίες κατηγορίες και προϊόντα σε πωλήσεις για το 2021.

Τα αυξημένα κόστη διαφήμισης, το μικρότερο περιθώριο κέρδους που απορρέει από την συνεχή ανάγκη για ανταγωνιστικότητα (περισσότερες εκπτώσεις) και ο μεγαλύτερος ανταγωνισμός ήταν οι μεγαλύτερες προκλήσεις που καταγράφηκαν το 2021. Άλλα ζητήματα όπως το απόρρητο δεδομένων και η πρόσληψη ή απόλυση προσωπικού φαίνεται να απασχολούν λιγότερο τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Οι προκλήσεις του 2022

Ο εντονότερος ανταγωνισμός ξεχωρίζει ως η μεγαλύτερη πρόκληση του 2022 για τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα μόδας. Παράλληλα, αναδεικνύεται η ανάγκη εξατομίκευσης των website, ενώ σημαντική πρόκληση φαίνεται να είναι και ο πληθωρισμός, που απασχόλησε λιγότερο την ελληνική αγορά στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς.

Το 2021 η μέση αξία παραγγελιών (AOV) αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 9% σε σύγκριση με το 2020 με τη μεγαλύτερη αύξηση να παρατηρείται από τον Αύγουστο και μετά. Η αύξηση αυτή δεν προκλήθηκε από αύξηση τιμών αλλά από το γεγονός ότι οι καταναλωτές ψώνισαν ακριβότερα προϊόντα σε σύγκριση με το παρελθόν. Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός που αναμένεται να “χτυπήσει” φέτος, βρίσκει την αγορά μουδιασμένη αφού μόλις το 20% των ερωτώμενων δήλωσε στον σχετικό ερώτημα ότι σχεδιάζει να αυξήσει τις τιμές για το 2022 ενώ το 33% δεν είναι σίγουρο ακόμη. Τα περισσότερα από τα καταστήματα που σκοπεύουν να αυξήσουν τις τιμές ανέφεραν ότι σχεδιάζουν αύξηση μόλις κατά 3-5% -το χαμηλότερα ποσοστό αύξησης από όλες τις αγορές του GLAMI.

Οι δημοφιλείς κατηγορίες του 2021

Παρά το δύσκολο πρώτο τρίμηνο του 2021, οι Έλληνες έδειξαν έτοιμοι να επιστρέψουν δυναμικά στην κανονικότητα της επαγγελματικής και κοινωνικής ζωής τους. Οι κατηγορίες προϊόντων που είχαν τη μεγαλύτερη άνοδο στο GLAMI.gr δείχνουν μια ξεκάθαρη τάση επιστροφής στις παλιές μας συνήθειες. Οι αγορές αφορούσαν πλέον όχι μόνο την άνεση και την απλότητα του #μένουμε σπίτι αλλά και σύνολα για εκδηλώσεις και δραστηριότητες που είχαν αναβληθεί για πολλούς μήνες λόγω της πανδημίας.

Οι 5 πιο δημοφιλείς κατηγορίες του 2021 (σε αριθμό παραγγελιών) ήταν: φορέματα, γυναικεία sneakers, μαγιό μπικίνι, γυναικεία σανδάλια και ανδρικά sneakers.

Οι κατηγορίες με τη μεγαλύτερη άνοδο (σε αριθμό επισκέψεων) ήταν: γυναικεία σετ φόρμες (+264%), γυναικεία μοκασίνια (+87%), γυναικεία αμάνικα μπουφάν & γιλέκα (+80%), γυναικεία σακάκια και blazers (+75%), ανδρικές τσάντες και σακίδια (+73%).

Οι κατηγορίες με τη μεγαλύτερη μείωση (σε αριθμό επισκέψεων) ήταν: ανδρικά ποδοσφαιρικά παπούτσια (-75%), γυναικεία κολάν (-65%), παιδικά αθλητικά & ρούχα ύπνου (-57%), ανδρικές πιτζάμες (-54%) και ανδρικά αθλητικά ρούχα (-48%).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ