Global Shapers Athens Hub: Με «όχημα» τον διάλογο, δίνει φωνή στους νέους που θέλουν να αλλάξουν τον πλανήτη

Global Shapers Athens Hub: Με «όχημα» τον διάλογο, δίνει φωνή στους νέους που θέλουν να αλλάξουν τον πλανήτη
Τα νέα projects του Athens Hub, οι δράσεις αλληλεγγύης στην τοπική κοινότητα, ο ρόλος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και οι προκλήσεις που «γέννησε» η πανδημία.

Μπορεί σήμερα το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού να είναι κάτω των 27 ετών, ωστόσο παρατηρούμε ότι σπάνια οι φωνές των νέων ακούγονται στα κέντρα λήψεων αποφάσεων. Παρά το γεγονός ότι οι σύγχρονες γενιές έχουν κληρονομήσει τεράστιες δυσκολίες, όπως η οικονομική κρίση, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και πιο πρόσφατα η πανδημία Covid-19, έχουν τη δυνατότητα να τις αντιμετωπίσουν μέσα από νέες προσεγγίσεις, ιδέες και λύσεις.

Έχοντας αυτό κατά νου, δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum) η Κοινότητα των Global Shapers. Μια παγκόσμια κοινότητα νέων ατόμων κάτω των 30 ετών με εξαιρετικές δυνατότητες, που έχει ως στόχο να δώσει λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες του σήμερα σε τοπικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο. Σε κάθε πόλη, ομάδες των Shapers οργανώνονται για να δημιουργήσουν projects που απευθύνονται σε ανάγκες της κοινότητάς τους. Τα projects αυτά καλύπτουν μια ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων, από την απάντηση σε καταστροφές μέχρι την καταπολέμηση της φτώχειας και της κλιματικής αλλαγής.

Οι Shapers μπορεί να ποικίλουν σε εξειδίκευση, εκπαίδευση, εισόδημα και φυλή, αλλά ενώνονται από την επιθυμία τους να φέρουν την αλλαγή. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Ιδρυτής και Εκτελεστικός Πρόεδρος της Κοινότητας των Global Shapers, Klaus Schwab, «αυτό που κάνουμε δεν είναι κάτι που είναι καινούριο και καινοτόμο. Αυτό που κάνουμε είναι κάτι το απαραίτητο».

Το 2016, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, η Κοινότητα των Global Shapers έφτασε και στη χώρα μας, μέσα από το Athens Hub, που έχει καταφέρει εδώ και τέσσερα χρόνια να προσφέρει σημαντικό έργο στην ελληνική κοινωνία.

Το Fortune Greece μίλησε με την Desy Karapchanska, Community Champion, Balkans, Greece, Cyprus & Turkey, Global Shapers Community και την Μαριάνθη Νίκα, Curator, Athens Hub, Global Shapers Community σχετικά με το έργο του Athens Hub, το τι σημαίνει να ανήκει κανείς στην Κοινότητα των Global Shapers και ποια είναι τα σχέδιά τους για το μέλλον.

Η συζήτησή μας ξεκίνησε από τα πρώτα βήματα της Κοινότητας των Global Shapers, στο πλαίσιο του World Economic Forum. «Πατέρας» της ιδέας για μια παγκόσμια κοινότητα νέων που θα στόχευαν στην επίλυση σύγχρονων προβλημάτων ήταν ο ιδρυτής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και της Κοινότητας των Global Shapers, Prof. Klaus Schwab. Μάλιστα, ο ίδιος, σύμφωνα με την Desy Karapchanska, είχε αναφέρει κατά διάρκεια της Τελετής Έναρξης του Ετήσιου Συνέδριο των Global Shapers πως αν και έχει πολλά επιτεύγματα στη ζωή του, αυτό για το οποίο είναι πιο περήφανος είναι η Ίδρυση της κοινότητας των Global Shapers, η οποία δίνει φωνή στους νέους, αλλά και μια θέση στο τραπέζι ανάμεσα σε σπουδαίους ηγέτες απ’ όλο τον κόσμο. Χαρακτηριστικό είναι πως o Prof. Schwab έχει εντάξει επιλεγμένους Shapers (όπως η Tiffany Yu και η Desy Karapchanska) από όλο τον κόσμο σε διάφορες θέσεις- κλειδιά και τους έχει δώσει τα απαραίτητα εφόδια, ώστε να κάνουν πράξη την αλλαγή που ονειρεύονται σε τοπικό, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ποιος είναι, όμως, σήμερα ο ρόλος του World Economic Forum στη λειτουργία της Κοινότητας των Global Shapers;

Σύμφωνα με την Desy Karapchanska, το World Economic Forum λειτουργεί σαν έναν «γονέα» για το εκάστοτε Hub. «Υπάρχουν κανόνες που τα Hubs πρέπει να ακολουθούν και είναι καθολικοί για όλους, αλλά παράλληλα υπάρχει μεγάλη ελευθερία. Για παράδειγμα, η επιλογή των μελών γίνεται εξ ολοκλήρου σε τοπικό επίπεδο, όπως και ο ορισμός του διοικητικού συμβουλίου, καθώς και η επιλογή των projects που θα τρέξουμε κάθε χρόνο. Παράλληλα το WEF δίνει τεράστιες δυνατότητες εξέλιξης στα μέλη της κοινότητας από τη συμμετοχή τους σε επίσημα Panel του Νταβός, μέχρι ακόμα και δωρεάν ΜΒΑ σε Τοp League πανεπιστήμια. Τέλος ίσως η πολυτιμότερη υποστήριξη του WEF για την κοινότητα είναι ότι δίνει στους νέους τη δυνατότητα να ακουστεί η φωνή τους και τα τελευταία χρόνια μας εμπλέκει ουσιαστικά και στο σχεδιασμό προτάσεων για επίλυση προβλημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο. Ένα πολύ επίκαιρο παράδειγμα είναι η ενεργή συμμετοχή μας στο Great Reset. Επιπλέον στην ετήσια σύνοδο στο Νταβός θα πάρουν μέρος πολλά μέλη της Κοινότητας των Global Shapers».

Έχοντας τη στήριξη από το World Economic Forum, η Κοινότητα των Global Shapers επεκτείνεται σημαντικά, διαθέτοντας πάνω από 13.000 μέλη, ενώ εκτείνεται σε 430 hubs πόλεων, σε 150 χώρες. Στη χώρα μας, το Athens Hub ιδρύθηκε το 2013, και ήταν μάλιστα ένα από τα πρώτα ενεργά hubs στην Ευρώπη. Όπως επισημαίνει η Μαριάνθη Νίκα, «σημαντικό ορόσημο για εμάς ήταν η δημιουργία του ReGeneration το 2014 και κάθε χρόνο από τότε, βλέπουμε το πρόγραμμα να μεγαλώνει, να μεγεθύνει τον αντίκτυπό του στη νεανική απασχόληση και να καθιερώνεται ως το μεγαλύτερο και πιο πολυσυμμετοχικό πρόγραμμα αμειβόμενης απασχόλησης και προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης για νέους στην Ελλάδα. Γιορτάζοντας τα πέντε πρώτα χρόνια του ReGeneration, έχουμε ένα πρόγραμμα που έχει βοηθήσει πάνω από 1600 νέους να κάνουν τα πρώτα επαγγελματικά τους βήματα σε περισσότερες από 600 εταιρείες στην Ελλάδα με το 92% των συμβάσεων να ανανεώνονται πέρα των 6 μηνών του προγράμματος. Σημαντικό επίσης ήταν το Shape Europe 2016 που διοργανώθηκε στην Αθήνα από το Athens Hub και έφερε κοντά πάνω από 200 εκπροσώπους της κοινότητας αλλά και σπουδαίους ηγέτες». Σημαντική σε αυτές τις ενέργειες ήταν και η συμβολή του ιδιωτικού τομέα, συμπληρώνει η Desy Karapchanska, καθώς «χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε όλα όσα είχαμε ονειρευτεί». Μεταξύ των οργανισμών αυτών βρίσκεται η The Coca-Cola Company, Coca-Cola Τρία Έψιλον, η CCC, η Deloitte και η THI.

Για τη φετινή χρονιά, οι στόχοι είναι υψηλοί, παρά την πανδημία. 

Πέρα από τα εγκαίνια του δεύτερου Hub της Ελλάδας- του Hub της Θεσσαλονίκης- μέσα στον μήνα, «ελπίζουμε ότι και το 2020 θα αποτελέσει ένα σημαντικό σταθμό στην ιστορία του Athens Hub, πετυχαίνοντας την έναρξη έξι νέων projects για να αγγίξουμε καίρια ζητήματα όπως η ενδοοικογενειακή βία, η αντιστροφή της κλιματικής αλλαγής, η ψυχική υγεία, ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός, η ισότητα ευκαιριών και η ενδυνάμωση της οικονομίας», αναφέρει η Μαριάνθη Νίκα.

Οι δράσεις του Athens Hub για τους εν λόγω τομείς έχουν ήδη ξεκινήσει εντατικά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Μαριάνθη Νίκα, «στον πυλώνα σχετικά με την ενδυνάμωση της οικονομίας, έχουμε ιδρύσει το ReGeneration, το μεγαλύτερο και πιο πολυσυμμετοχικό πρόγραμμα αμειβόμενης πρακτικής άσκησης και επαγγελματικής ανάπτυξης στην Ελλάδα. Για το περιβάλλον, διοργανώνουμε τα τελευταία χρόνια δράσεις και εκδηλώσεις για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου για την Κλιματική Κρίση που βιώνουμε, όπως για παράδειγμα οι δράσεις μας για το 24 Hours of Reality, όπου φέραμε στο ίδιο τραπέζι ανθρώπους από το χώρο της Κυβέρνησης, του Ευρωκοινοβουλίου, των επιχειρήσεων, των ΜΚΟ, αλλά και των νέων μαθητών, για να συζητήσουν πώς ο καθένας τους σκοπεύει να λάβει δράση για να σώσουμε τον πλανήτη μας. Ενώ για τον τομέα της ισότητας και της ψυχικής υγείας, σχεδιάζουμε τους τελευταίους μήνες 3 νέα πρότζεκτ για ζητήματα όπως η ενδοοικογενειακή βία, το στρες στον εργασιακό χώρο και η πρόσβαση των ανθρώπων με αναπηρίες σε θέσεις εργασίας».

Οι παραπάνω δράσεις του Athens Hub, όχι μόνο δεν ανεστάλησαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά εμπλουτίστηκαν με επιπλέον δράσεις, κάτι που αποδεικνύει τα γρήγορα αντανακλαστικά του οργανισμού.  «Βλέποντας τα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία σε πολλούς τομείς της οικονομίας, βρήκαμε κίνητρο να δημιουργήσουμε νέες δράσεις για να βοηθήσουμε. Έτσι γεννήθηκε για παράδειγμα το Save One Seat, μια πλατφόρμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων στο χώρο της εστίασης, μέσα από την οποία μπορεί ο οποιοσδήποτε να στηρίξει το αγαπημένο του “στέκι” προπληρώνοντας vouchers που θα καταναλώσει στο μέλλον και ταυτόχρονα να επωφεληθεί από μοναδικές προσφορές. Επίσης, αυτή την περίοδο τρέχουμε μια έρευνα για τις επιδράσεις του COVID-19 στο ελληνικό startup οικοσύστημα, μέσα από την οποία θα επιδιώξουμε την παροχή νέων δομών στήριξης που θα βοηθήσουν τις νεοφυείς επιχειρήσεις να ανθίσουν και να προσφέρουν στην ελληνική οικονομία. Τέλος, βλέποντας πώς η περίοδος του lockdown δημιούργησε εκτός από physical distancing και ένα social distancing μεταξύ μας, τρέξαμε μέσω των social media την καμπάνια “Μένουμε σπίτι, μένουμε αισιόδοξοι”, μοιράζοντας στιγμιότυπα και συμβουλές από την καθημερινότητα μας στο σπίτι, για να νιώσουμε λίγο πιο κοντά και να βρούμε δημιουργικούς τρόπους να αξιοποιήσουμε το χρόνο μας» αναφέρει η Μαριάνθη.

Η νέα πραγματικότητα έχει ήδη αρχίσει να δημιουργείται από τις νέες γενιές (Millennials και Generation X και Υ), καθώς «έχουν ξεκινήσει τη δική τους επανάσταση και δεν συμβιβάζονται με τον παλιό τρόπο εργασίας», υποστηρίζει η Desy Karapchanska. «Πιστεύω, και το βλέπω ήδη γύρω μου, ότι πλέον ο εργαζόμενος δεν θέλει να γυρίσει στον παλιό τρόπο υποχρεωτικής εργασίας από το γραφείο. Έχει αποδείξει ότι μπορεί να είναι εξίσου αποδοτικός και από το σπίτι του και θα προτιμήσει ένα νέο υβριδικό μοντέλο εργασίας. Πιστεύω ότι όσες εταιρείες δεν προσαρμοστούν στις νέες ανάγκες των εργαζομένων ενδεχομένως να χάσουν αξιόλογο εργατικό δυναμικό. Μια δεύτερη πρόκληση που έχει αναδειχθεί ακόμα πιο έντονα με την πανδημία είναι η ανάγκη για μια πιο ισορροπημένη ζωή. Θα πρέπει οι επιχειρήσεις να προσαρμόσουν τη λειτουργία τους, έτσι ώστε να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στους μετόχους και τους εργαζομένους. Τρίτο και εξίσου σημαντικό είναι η επιτακτική ανάγκη για ψηφιοποίηση των βασικών λειτουργειών των επιχειρήσεων, του τρόπου εργασίας, της προώθησης των προϊόντων και υπηρεσιών και γενικά της ευρύτερης λειτουργίας τους».

«Dialogue, action and change»

Βασικό στοιχείο σε όλη την προσπάθεια αποτελεί ο διάλογος, κυρίως καθώς θεμελιώδης αρχή της Κοινότητας των Global Shapers αποτελεί το τρίπτυχο «Dialogue, action and change». «Για να μπορέσεις να βρεις το πρόβλημα θα πρέπει να προηγηθεί ο διάλογος με τους σωστούς συνομιλητές», αναφέρει η Desy Karapchanska. «Για αυτό και κάθε δράση που αποσκοπεί στην αλλαγή θα πρέπει πρώτα να έχει μελετηθεί πολύ προσεκτικά και θα πρέπει όλοι μας να αναρωτηθούμε: “Υπάρχει πραγματικό πρόβλημα και ποιο ακριβώς είναι;”. Και στη συνέχεια να ψάξουμε στους τρόπους επίλυσής του. Ένα παράδειγμα είναι η έρευνα που τρέχει το Athens  Hub στα πλαίσια του initiative X και αφορά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές Startups λόγω πανδημίας. Συλλέγουμε δηλαδή πρώτα δεδομένα από τους ίδιους τους πληγέντες με σκοπό μετά να προχωρήσουμε σε δράσεις που έχουν προκύψει από διάλογο με την αγορά και με τα ενδιαφερόμενα μέρη», συμπληρώνει.

Πώς μπορεί, λοιπόν, κανείς να γίνει μέλος της Κοινότητας των Global Shapers και τι μπορεί να αποκομίσει το κάθε μέλος από τη συμμετοχή του;

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Μαριάνθη Νίκα, «βασικός λόγος να γίνει κάποιος Global Shaper είναι επειδή θέλει να προσφέρει. Αυτό που χαρακτηρίζει κάθε μέλος των Global Shapers είναι ότι νιώθουν ότι οι ίδιοι έχουν την ευθύνη να λύσουν τα προβλήματα της κοινωνίας τους και αφιερώνουν το χρόνο και την προσπάθεια τους για να το πετύχουν. Ο λόγος που γινόμαστε μέλος μιας κοινότητας, είναι επειδή κατανοούμε ότι “μόνος σου μπορείς να πας γρήγορα, αλλά μαζί μπορούμε να πάμε πιο μακριά”».

Έτσι, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν το hub της πόλης τους μέσω της ιστοσελίδας globalshapers.org και να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους να γίνουν μέλη της κοινότητας. Στη συνέχεια, το hub θα λάβει την αίτηση και θα επικοινωνήσει με τον εκάστοτε υποψήφιο. Αξίζει να σημειωθεί πως το κάθε hub έχει τη δική του διαδικασία επιλογής.

Έτσι, μέσα από τη συμμετοχή του στην Κοινότητα των Global Shapers το κάθε μέλος έχει τη δυνατότητα να ανήκει σε «ένα δίκτυο φανταστικών ανθρώπων από όλο τον κόσμο που θα σε υποστηρίξουν (μέλη του hub, μέλη άλλων hubs στο εξωτερικό, experts και participants του WEF), πρόσβαση σε μοναδικές ευκαιρίες ανάπτυξης και εκπαίδευσης σε όλο τον κόσμο και μία πλατφόρμα (το τοπικό hub), μέσω της οποίας μπορείς να τρέξεις projects που μπορούν όντως να βοηθήσουν την τοπική κοινωνία», υποστηρίζει η Μαριάνθη Νίκα.

Όσον αφορά τα μελλοντικά τους σχέδια, σε παγκόσμιο επίπεδο η Κοινότητα των Global Shapers έχει επιλέξει ήδη τρεις τομείς στους οποίους θα ήθελε να δημιουργήσει θετική αλλαγή μέσα στα επόμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, όπως μας αναλύει η Μαριάνθη Νίκα, «στον τομέα “περιβάλλον και κλιματική αλλαγή”, στόχος μας είναι να κινητοποιήσουμε ένα εκατομμύριο ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να επηρεάσουν αλλαγές σε επίπεδο νομοθεσίας και να συμμετέχουν άμεσα σε δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος. Στον τομέα “εκπαίδευση και απασχόληση” στοχεύουμε να εξοπλίσουμε 100.000 ανθρώπους με δεξιότητες ψηφιακού αλφαβητισμού και δεξιότητες που έχουν ζήτηση στην αγορά εργασίας. Τέλος, στον τομέα “ισότητα και προσβασιμότητα”, θα θέλαμε να εξοπλίσουμε 100.000 νέους με γνώσεις και δεξιότητες που θα τους ενδυναμώσουν να λάβουν δράση για θέματα διαφορετικότητας, ισότητας και προσβασιμότητας».

Όσον αφορά το 2021, χρονιά που σηματοδοτεί τα 10α «γενέθλια» της Κοινότητας, «σκοπεύουμε να αναπροσαρμόσουμε τους στόχους μας, κάνοντας τους πιο φιλόδοξους και πιο στοχευμένους προς τις σημαντικότερες προκλήσεις των επόμενων δεκαετιών», καταλήγει η Μαριάνθη.