Γνωρίστε πώς δουλεύει η Google

Γνωρίστε πώς δουλεύει η Google

Μια ματιά εκ των έσω στον πιο επιθυμητό εργοδότη του πλανήτη.

του Κρίστοφερ Κάτσικ

Δέκα χρόνια μετά την είσοδό της στο χρηματιστήριο, η Google παραμένει ο δημοφιλέστερος χώρος εργασίας στον κόσμο – τελεία. Βρίσκεται στην κορυφή της λίστας του Fortune με τις 100 Καλύτερες Εταιρείες για να Εργάζεσαι, και δέχεται πάνω από 2 εκατομμύρια αιτήσεις για δουλειά κάθε χρόνο. Στο νέο βιβλίο How Google Works (Πώς δουλεύει η Google), που αναμένεται να κυκλοφορήσει στο τέλος του μήνα, ο πρόεδρος Έρικ Σμιτ και ο σύμβουλος Τζόναθαν Ρόσενμπεργκ αποκαλύπτουν πώς η εταιρεία δημιούργησε τη μοναδική κουλτούρα καινοτομίας στον εργασιακό χώρο που τη διακρίνει.

Οι δυο τους μίλησαν στο Fortune σχετικά με τις πρακτικές προσλήψεων που ακολουθούν, το ταλέντο, και την ουσία της εταιρείας. Ιδού κάποια χαρακτηριστικά αποσπάσματα.

Πώς κατάφερε η Google να διατηρήσει την κουλτούρα της ακόμα και σε συνθήκες ταχείας ανάπτυξης της εταιρείας;

Σμιτ: Νομίζω ότι ένας τρόπος για να κατανοήσουμε την Google είναι να καταλάβουμε ότι την χτίσαμε για να συστηματοποιήσουμε την καινοτομία. Αν έχεις έναν τρόπο με τον οποίο συμβαίνουν συνεχώς νέα πράγματα, τότε η κουλτούρα εξελίσσεται μαζί του. Δεν λες «θα προστατέψουμε την κουλτούρα μας». Αντίθετα, οικοδομείς μια κουλτούρα καινοτομίας που θα προστατέψει η ίδια τον εαυτό της.

Ρόσενμπεργκ: Μιλάμε πολύ στο βιβλίο για την ανάγκη ορισμού των αρχών της κουλτούρας από την αρχή. Και νομίζω ότι συνεχίζουμε να διατηρούμε αυτές τις αρχές ως «οδοδείκτες» κουλτούρας με όλους τους ανθρώπους που έχουμε προσλάβει από την περίοδο της εισόδου μας στο χρηματιστήριο.

Ποια είναι η χειρότερη συνέντευξη για δουλειά στην οποία έχετε βρεθεί;

Ρόσενμπεργκ: Θυμάμαι όταν οι άνθρωποι της Procter & Gamble ήρθαν να προσλάβουν κόσμο στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Αναζητούσαν άτομα με γνώσεις στατιστικής και ισχυρές δεξιότητες ποσοτικής ανάλυσης, και προσπαθούσαν να με προσλάβουν ως διευθυντή προϊόντων. Ο τύπος μου έλεγε ότι το να πας μπροστά στην P&G ήταν σαν να κοιτάς από τον καθρέφτη του αυτοκινήτου σου. Η ιδέα ήταν ότι η P&G ενθάρρυνε τους διευθυντές προϊόντων όχι να σκέφτονται με το βλέμμα προς τα εμπρός, αλλά αντίθετα να κοιτάνε προς τα πίσω, σε ποσοτικά δεδομένα, προσπαθώντας να βρουν τι να κάνουν με τις τιμές, κλπ. Αυτή ήταν η χειρότερή μου.

Πώς εντοπίζετε το ταλέντο;

Ρόσενμπεργκ: Το νούμερο 1 πράγμα που ψάχνεις είναι το πάθος. Θες το είδος του ατόμου που μαθαίνει συνεχώς. Ρώτα τους να σου αποκαλύψουν τις εκπλήξεις που βρήκαν στα πράγματα πάνω στα οποία εργάστηκαν, επειδή αυτό δείχνει τον τρόπο σκέψης τους.

Σμιτ: Οι περισσότερες εταιρείες προσλαμβάνουν βάσει της θέσης, όχι βάσει του ατόμου. Έτσι, αναζητούν κάποιον στο LinkedIn που να ταιριάζει με όλα τα κριτήρια. Πρέπει να έχει πέντε χρόνια απ’ αυτό και δέκα χρόνια από ’κείνο – κι αυτός είναι ακριβώς ο λάθος τρόπος για να κάνεις προσλήψεις. Ο σωστός τρόπος είναι να προσλαμβάνεις τους πιο έξυπνους ανθρώπους που μπορείς, επειδή οι business αλλάζουν. Αυτό που σε ενδιαφέρει είναι η κριτική σκέψη. Θες ηγέτες που θα αγωνίζονται και θα αλλάζουν τη στρατηγική και την τακτική τους, έτσι ώστε στο τέλος να νικούν.

Τι συμβαίνει όταν ένας εργαζόμενος της Google αρχίζει να χάνει το πάθος του;

Σμιτ: Συνήθως ξεκινά με μια συζήτηση όπου τον ρωτάς: «Πού βλέπεις τον εαυτό σου σε πέντε χρόνια; Τι σε ενθουσιάζει;». Μόνο ένας ειδικός τύπος ανθρώπου επιθυμεί να εργάζεται σε ένα περιβάλλον που αλλάζει συνεχώς.

Ρόσενμπεργκ: Αν κάποιος έχει χάσει το πάθος για να επιλύει μεγάλα προβλήματα και να αλλάζει τον κόσμο, δεν υπάρχουν πολλά που μπορώ να κάνω ως μάνατζερ. Αυτό που έχουμε κάνει αρκετά επιθετικά είναι να κάνουμε rotation με τους παθιασμένους μας εργαζόμενους, σε διάφορα τμήματα σε όλη την εταιρεία.

Άρα, πού βλέπετε τον εαυτό σας σε πέντε χρόνια;

Ρόσενμπεργκ: Νομίζω ότι στο σημείο αυτό δεν περιμένω να είμαι σε έναν full-time λειτουργικό ρόλο, άρα η ιδανική δουλειά για μένα στα επόμενα χρόνια είναι να προσπαθήσω να βοηθήσω μικρές ομάδες στην Google να μάθουν και να κατανοήσουν τις αρχές που υιοθετούμε και στο βιβλίο.

Σμιτ: Εγώ πήρα μια απόφαση, ότι η Google είναι το σπίτι μου. Ήμουν διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας για μια δεκαετία. Το σχέδιό μου είναι να είμαι πρόεδρος για πολύ καιρό. Έχω εργαστεί πάνω στην πολιτική καινοτομίας και τεχνολογίας – μέρος μιας μακράς παράδοσης επιστημόνων που βοηθούν την κυβέρνηση να κάνει το σωστό.

Έχετε κάποια συμβουλή προς όσους αναζητούν εργασία;

Σμιτ: Το βασικό πράγμα που πρέπει να κάνεις σαν εν δυνάμει εργαζόμενος είναι να βρεις ποια είναι η πιο ευχάριστη και ταχέως αναπτυσσόμενη εταιρεία, και να πας να δουλέψεις εκεί.

Λέτε ότι αναζητάτε υποψηφίους που εκδηλώνουν την ουσία της Google. Ποια είναι αυτή;

Ρόσενμπεργκ: Θα έλεγα ότι είναι το πάθος, το χιούμορ, η προσοχή στη λεπτομέρεια, και ο τύπος του ατόμου από τον οποίο μαθαίνεις συνεχώς, απλά και μόνο με το να είσαι πλάι του.

Διαβάστε ακόμη: 

Πώς η Google προσλαμβάνει τα καλύτερα ταλέντα

Google: Τα 16 χρόνια που την έφεραν στην κορυφή