Γνωρίστε τον πλουσιότερο άνθρωπο της Ρωσίας που μόλις μεταβίβασε 1 δισ. δολάρια της αυτοκρατορίας του στη γυναίκα του

Γνωρίστε τον πλουσιότερο άνθρωπο της Ρωσίας που μόλις μεταβίβασε 1 δισ. δολάρια της αυτοκρατορίας του στη γυναίκα του
epa04669712 Severstal Chief Executive Officer Alexey Mordashov attends Russian Union of Industrialists and Entrepreneurs (RSPP) congress which is held within the Week of Russian Business in Moscow, Russia, 19 March 2015. Severstal is a steel and steel related mining company with assets in Russia, the Ukraine, Latvia, Poland, Italy, Liberia and Brazil. In 2014 crude steel production of the company reached 11.3 million tonnes. EPA/YURI KOCHETKOV Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πρόκεται για τον πλουσιότερο άνθρωπο της Ρωσίας, σύμφωνα με την ετήσια λίστα δισεκατομμυριούχων του Forbes, με οικογενειακή περιουσία που ξεπερνά τα 29 δισ. δολάρια.

του Tristan Bove

Σε πρόσφατο έγγραφο που υποβλήθηκε στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου την Τετάρτη, η ρωσική εταιρεία εξόρυξης Nordgold αποκάλυψε ότι ο ιδιοκτήτης του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών Alexey Mordashov, δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και δυνητικά ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία, μεταβίβασε κρυφά ολόκληρο το μερίδιο του στη Nordgold, περίπου 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια, στη σύζυγό του, Marina Mordashova, σε μια προσπάθεια να απαλλαγεί από περιουσιακά στοιχεία ευάλωτα στις κυρώσεις της Ε.Ε που στοχεύουν Ρώσους ολιγάρχες.

Ο επιχειρηματίας βρέθηκε στην τελευταία λίστα των κυρώσεων της ΕΕ που στοχεύουν συγκεκριμένους Ρώσους ολιγάρχες τη Δευτέρα.

Ο Mordashov είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας, σύμφωνα με την ετήσια λίστα δισεκατομμυριούχων του Forbes, με οικογενειακή περιουσία που ξεπερνά τα 29 δισ. δολάρια. Ο Mordashov απέκτησε τον πλούτο του κυρίως ως ο μεγαλύτερος μέτοχος και πρόεδρος της Severstal, της τέταρτης μεγαλύτερης χαλυβουργίας της Ρωσίας σε όγκο παραγωγής. Η Nordgold ιδρύθηκε το 2007 ως θυγατρική της Severstal.

Η Nordgold δεν απάντησε αμέσως στο αίτημα του Fortune για σχόλιο.

Το έγγραφο της Nordgold στη Βρετανία αποκάλυψε ότι η Marina Mordashova κατέχει πλέον πάνω από το 50% των μετοχών της εταιρείας και επίσης αποκάλυψε ότι ο Alexey Mordashov είχε παραιτηθεί από τον ρόλο του ως διευθυντής της εταιρείας από την Τετάρτη.

Ήταν μια δύσκολη εβδομάδα για τον Mordashov και την οικογένειά του, από τότε που εφαρμόστηκε ο τελευταίος γύρος των κυρώσεων. Την Τετάρτη, ο επιχειρηματίας παραιτήθηκε επίσης από το διοικητικό συμβούλιο μιας άλλης εταιρείας στην οποία είχε μετοχές, της γερμανικής τουριστικής εταιρείας TUI.

Ο Mordashov παραιτήθηκε οικειοθελώς από το διοικητικό συμβούλιο της TUI και η εταιρεία εξήγησε την απόφασή του σε μια δήλωση. «Ο στόχος των κυρώσεων της ΕΕ είναι να εμποδίσουν τον κ. Mordashov να αξιοποιήσει τις μετοχές του στην TUI AG», ανέφερε η εταιρεία. «Αυτό γίνεται για να αποτρέψει τον κ. Mordashov από το να λάβει οποιαδήποτε έσοδα ή κέρδη από την επένδυσή του στην TUI».

Οι κυρώσεις της ΕΕ που επιβάλλονται στον Mordashov του απαγορεύουν να αποκομίσει οφέλη από εταιρείες που είναι εισηγμένες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Οι μετοχές και οι συμμετοχές του επίσης θα παγώσουν και θα χάσει το δικαίωμα σε ενδεχόμενα μερίσματα των μετόχων.

Σε δήλωση της ΕΕ για τον τελευταίο γύρο των κυρώσεων, αναφέρθηκε ότι ο Mordashov στοχοποιήθηκε λόγω των διασυνδέσεών του με τηλεοπτικούς σταθμούς που «υποστηρίζουν ενεργά τις πολιτικές της ρωσικής κυβέρνησης για αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας». Άλλες υποτιθέμενες παραβάσεις των επιχειρήσεων του Mordashov που η Ε.Ε. θεωρεί ότι δικαιολογούν τις κυρώσεις περιλαμβάνουν επιχειρηματικές συναλλαγές στην Κριμαία, μια ανακηρυγμένη «ανεξάρτητη περιοχή» στη νότια Ουκρανία στην οποία εισέβαλε η Ρωσία το 2014, και την κατοχή μετοχών στην Bank Rossiya, την «προσωπική τράπεζα ανώτερων αξιωματούχων της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Πηγή: fortune.com